zondag 22 april 2007

Tempelceremonie voor premier

Tempelceremonie voor premier

 http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?lStrAction=&oId=4361

MA 24 mei 2004 | .

Sikhs in Nederland houden van 4 tot 6 juni in hun tempel (gurdwara) in Amsterdam een speciale ceremonie om te bidden voor succes in zijn nieuwe functie voor de kersverse Indiase premier Manmohan Singh. Singh is de eerste sikh-premier in de geschiedenis van India.

Tijdens de ceremonie, een zogeheten akhand path, lezen de priester en andere gelovigen achter elkaar het gehele heilige boek van de sikhs, de Guru Granth Sahib, voor. Overal in de wereld houden sikhs zulke ceremonies bij belangrijke feest- en gedenkdagen, zei woordvoerder Gursev Singh van de ongeveer 8000 sikhs in Nederland maandag.

De meeste sikhs zijn volgens Singh blij met de benoeming van Manmohan Singh. Die kan volgens hem een voorbeeldfunctie vervullen voor de ongeveer 25 miljoen sikhs in de wereld. ,,Met zijn integere gedrag brengt hij in de praktijk wat het geloof inhoudt'', aldus Singh.

Ook kan hij de sikh-religie meer bekendheid geven, denkt Singh. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten worden mannelijke sikhs vaker vijandig bejegend, omdat ze met hun onafscheidelijke tulband voor moslims worden aangezien.

De persoon van de nieuwe premier heeft ervoor gezorgd dat veel sikhs nu de Congrespartij steunen, meent Singh. Dat is in het verleden wel anders geweest. In 1984 bestormde het Indiase leger in opdracht van de toenmalige premier Indira Gandhi (Congrespartij) de Gouden Tempel in Amritsar, het belangrijkste heiligdom van de Sikhs. Gandhi moest de actie tegen de daar verschanste rebellen bekopen met een dodelijke aanslag door sikh-lijfwachten.

De bloedige ontruiming van de Gouden Tempel is voor de sikhs nog altijd een pijnlijke geschiedenis. In de tempel in Amsterdam herdenken de gelovigen in juni ook met een akhand path het feit dat die twintig jaar geleden plaatsvond.

Het sikhisme ontstond in India door de verkondiging van goeroe Nanak, geboren in 1469. Sikhs geloven in één God, belijden de gelijkheid van alle mensen en zien een oprechte en dienstbare levenswijze als de weg naar verlossing. De overgrote meerderheid van de sikhs in Nederland is afkomstig uit India. Zij hebben gurdwara's in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: