zondag 22 april 2007

Sikhs

Sikhs

http://www.vios-amsterdam.nl/main.asp?sid=499

De meeste betrokkenen zijn moslimmeisjes maar er zijn bijvoorbeeld ook sikhs die weigeren hun tulband af te doen. Ook sikhs moeten zich houden aan het verbod; volgens minister van onderwijs Frangois Fillon. Drie sikhs stapten naar de rechter omdat zij hun tulband op wilden houden. De rechter bepaalde dat de school bij de Franse hoofdstad Parijs binnen vijftien dagen moet beslissen of de drie sikhs worden geschorst. 

De rechtszaak van de sikhs was de eerste die gevoerd werd over het 'hoofddoekjesverbod' op Franse scholen. Sinds de invoering daarvan zijn weliswaar zeshonderd gevallen gemeld van scholieren die weigerden zich bij het verbod neer te leggen, maar het merendeel daarvan is opgelost in gesprekken met de schoolleiding. Ruim zeventig scholieren dreigen er echter niet op die manier uit te komen en zouden uiteindelijk geschorst kunnen worden.

Voor sikhs is de tulband heilig. Jongens en mannen dragen hem om hun ongeknipte haar te bedekken . Er wonen naar schatting tussen de vijf- en zesduizend sikhs in Frankrijk.

Geen opmerkingen: