zondag 22 april 2007

Sikhs stromen toe voor heilig boek

Sikhs stromen toe voor heilig boek

http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?lStrAction=&oId=5027

DI 31 aug 2004 | .
Honderdduizenden sikhs hebben zich in de Noord-Indiase stad Amritsar verzameld om het feit te vieren dat hun goeroe Arjan Sahib vierhonderd jaar geleden het eerste exemplaar van hun heilige boek, de Adi Granth, in de Gouden Tempel plaatste.

Naar verwachting 3,5 miljoen sikhs zullen de vijfdaagse viering, die woensdag begint, bijwonen. Ook de Indiase premier Manmohan Singh, de eerste sikh die dat ambt bekleedt, is van de partij. Hoogtepunt van de viering is een herhaling van de processie onder leiding van goeroe Arjan Sahib die het boek op 1 september 1604 naar de Gouden Tempel bracht.

Arjan Sahib, de vijfde goeroe van de sikhs, stelde de Adi Granth samen. De tiende en laatste goeroe, Gobind Singh, verklaarde in 1708 dat de Adi Granth de hoogste en enige goeroe (leidraad) van de sikhs is. Sindsdien noemen de sikhs hun heilige boek de Guru Granth Sahib.

De vraag of het exemplaar dat in de Gouden Tempel ligt, het origineel is, blijft een bron van controverse. Sommige historici menen dat Dhir Mal, een familielid van de zesde goeroe, Hargobind, het origineel heeft gestolen. Mals afstammelingen, de familie Sodhi in Kartarpur, beweren het nog steeds te bezitten. Ze weigeren het aan de tempel af te staan.

Het sikhisme ontstond in India door de verkondiging van goeroe Nanak, geboren in 1469. Sikhs geloven in één God, belijden de gelijkheid van alle mensen en zien een oprechte en dienstbare levenswijze als de weg naar verlossing.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: