zondag 22 april 2007

Open dag gebedshuis Sikhs druk bezocht

Open dag gebedshuis Sikhs druk bezocht

DO 16 nov 2006 | 17.00
"Voor de Sikhs is de open dag erg leuk, het is net een feest", vertelt de negentienjarige Harjot Singh enthousiast. "Eerst wordt God gevraagd een onzichtbare hap te nemen van de 'Prasad', en dan wordt het verdeeld onder de aanwezigen." Bij de ingang van de Gurdwara, het gebedshuis van de Sikhs in Almere-Haven, verwelkomde de goedlachse Harjot de Sikhs, maar ook buurtbewoners, met zoete deegballetjes.

Een jaar geleden stonden de wijkbewoners nog huiverig tegenover de komst van de Sikhs. Maar nu lijkt de lucht geklaard en afgelopen zaterdag werden de Sikhs spontaan gefeliciteerd door enkele buurtbewoners.
Bij de openingsceremonie kregen vertegenwoordigers van verschillende geloven, maar ook de politie en de gemeente, een 'award of honor' uitgereikt voor hun hulp en steun. Wethouder Johanna Haanstra is verheugd dat de Sikhs nu geaccepteerd worden in de wijk. "Er worden steeds minder demonstraties gehouden."

In de hal van de Gurdwara dienden alle bezoekers hun schoenen uit te doen. Bij binnenkomst liepen de meeste mannen met donkere tulbanden en de vrouwen getooid in felgekleurde gewaden met bijpassende sjaals die hun haren bedekten uit respect voor God. "De tulband dragen wij om praktische redenen", vertelt Vikram Singh. "Wij knippen nooit onze haren omdat wij dat zien als een cadeau van God. En in onze tulband dragen wij een klein kammetje."

In de Tempelruimte konden de Sikhs plaatsnemen op de grond, kijkend in de richting van een soort altaar voorin de ruimte. Op het altaar lag het heilige geschrift, uit eerbetoon onder een gouden doek, dat dagelijks wordt verwisseld. In de ruimte werden ook lofzangen gezongen en werd er gemediteerd. Vikram: "Wij zijn allemaal leerlingen van God. Mediteren, eerlijkheid en delen met je naasten zijn onze basisprincipes. Maar ook de gelijkheid van man en vrouw." En dit principe kwam duidelijk tot uiting in de keuken, want waar de vrouwen druk bezig waren met de bereiding van het vegetarische eten, deden de mannen de afwas.

Bron: Almere Vandaag

Geen opmerkingen: