zondag 22 april 2007

Geloof ‘t of niet: Sikhisme

Geloof 't of niet: Sikhisme
 

Bekijk de aflevering: http://www.geloofhetofniet.tv/?cat=11

oktober 31st, 2006

Dag meneer Singh, hoe gaat het ermee? Nou ik denk dat u verkeerd bent. U moet meneer Singh hebben. Ok Sorry meneer Singh, dan vraag ik meneer Singh even. Dag meneer Singh. Hallo. Ach ik zie het al daar moet u zijn. Bij meneer Singh……dat is op nummer 5.

Dan doet er een Bin Laden van het eerste uur open en dat blijkt dan eindelijk de goede meneer Singh te zijn. Een Bin Laden van het eerste uur is hij niet. Weer fout! Het is zelfs geen Bin Laden van het laatste uur. Nee meneer Singh heeft dan wel net zo'n lange baard met net zo'n tulband op zijn hoofd, met Bin Laden wil hij niet geassocieerd worden. Sterker nog hij heeft helemaal niets met het Islam te maken. Hij is een Sikh. En Sikhs heten nu eenmaal allemaal Singh van hun achternaam. Zo…twee verwarringen weggewerkt.

Twee verwarringen overigens waar Sikhs, die geloven in het Sikhisme, dagelijks mee geconfronteerd worden. Net na de 11 september aanslagen in New York op het WTC, werden naast de moslims, ook de Sikhs over de hele wereld belaagd en zelfs vermoord omdat ze in verband werden gebracht met Osama Bin Laden en de zijne. En dat is vandaag de dag, zij het een stuk minder heftig, nog steeds aan de orde. Gelukkig kunnen de Sikhs nu wel uitleggen dat ze ergens anders in geloven en dat het verre van gewelddadig is.

Het Sikhisme is een geloof dat uit India komt en dat vooral gebaseerd is op gelijkheid. Vandaar dat ze allemaal Singh heten. Die naam krijgen ze overigens pas als ze gedoopt worden en zich daarmee helemaal geven aan het geloof. Ze mogen dan hun haar niet meer knippen en moeten bijvoorbeeld voor altijd een dolk dragen. Ook 's nachts. Op de problemen die ontstaan met hun achternaam hebben ze iets gevonden. Als tweede naam houden de Sikhs in de westerse wereld hun familienaam aan. Zo is het ook in een land als Nederland gewoon mogelijk om goed te functioneren, zonder constante verwarringen.

In de Gurdwara, oftewel de Sikhtempel, is elke zondag een dienst, waarna iedereen mag aanschuiven voor het eten. Vanuit gigantische pannen wordt een heerlijk maal geserveerd voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Maar alles zonder schoenen, met gewassen handen en je haar bedekt. Hoe goed het ook zit….

Geen opmerkingen: