zondag 22 april 2007

2,5 miljoen sikhs vieren feest in India

2,5 miljoen sikhs vieren feest in India

 http://www.bisnis.nl/pages/nieuwsitem.php?md5=c160714bfcac538874c266dd628c0b6d

AMRITSAR, 31 aug. (AP) - De Indiase president A.P.J. Abdul Kalam heeft dinsdag samen met honderdduizenden sikhs deelgenomen aan een religieuze viering in het Gouden Tempel-complex in Amritsar, de hoofdstad van de sikh-staat Punjab. Blootsvoets en met een witte hoofddoek herdachten zij het plaatsen van de Guru Granth Sahib, het heilige boek van de sikhs, vierhonderd jaar geleden in de tempel.

Woensdag bereikt de viering zijn hoogtepunt als naar schatting 2,5 miljoen gelovigen uit heel de wereld de plaatsing nog eens overdoen door achter het op een gouden draagstoel geplaatste boek aan te lopen. Eregast bij de ceremonie is de Indiase premier Manmohan Singh, zelf ook een sikh.

Uit diverse Indiase deelstaten zijn enorme processies op gang gekomen die naar verwachten dinsdagavond arriveren bij de Gouden Tempel. Ook Pakistaanse sikhs zijn op weg naar het feest.

Het sikhisme werd in de 15de eeuw gesticht door Guru Nanak. Hij predikte gelijkheid van ras en geslacht en verwierp het aanbidden van godsbeelden. Hij distantieerde zich sterk van het hindoeisme en de islam, op dat moment de belangrijkste godsdiensten in India. De godsdienst telt tegenwoordig zo'n twintig miljoen aanhangers.

[Copyright 2004, Novum Nieuws / Associated Press]

Uitgegeven op 31 augustus 2004 om 16:07

Geen opmerkingen: