zondag 22 april 2007

Sikhs vieren jubileum heilig boek

Sikhs vieren jubileum heilig boek

 

http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=4942&lStrAction=archief

DI 17 aug 2004 | .
De sikhs in Nederland vieren zondag het feit dat hun goeroe Arjan Sahib vierhonderd jaar
geleden het eerste exemplaar van hun heilige boek, de Adi Granth, in de Gouden Tempel in Amritsar (India) plaatste. Voorafgaand aan de viering in de sikh-tempel houden de sikhs een religieuze optocht door de Amsterdamse binnenstad.

Dat heeft de organisatie
Sikh Society in the Netherlands dinsdag laten weten. In de hele wereld vieren sikhs rond 1 september het jubileum van hun heilige boek. Arjan Sahib, de vijfde goeroe van de sikhs, stelde de Adi Granth samen en plaatste het eerste exemplaar op 1 september 1604 in de Gouden Tempel, het belangrijkste sikh-heiligdom.

De tiende en laatste goeroe, Gobind Singh, verklaarde in 1708 dat de Adi Granth de hoogste en enige goeroe (leidraad) van de sikhs is. Sindsdien noemen de sikhs hun heilige boek de Guru Granth Sahib.

Het sikhisme ontstond in India door de verkondiging van goeroe Nanak, geboren in 1469. Sikhs geloven in één God, belijden de gelijkheid van alle mensen en zien een oprechte en dienstbare levenswijze als de weg naar verlossing. De overgrote meerderheid van de ongeveer 8000 sikhs in Nederland is afkomstig uit India. Zij hebben tempels in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: