zondag 22 april 2007

Sikhs in het geweer tegen Frans verbod op tulbanden

Sikhs in het geweer tegen Frans verbod op tulbanden

 

http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=3099&lStrAction=archief

MA 29 dec 2003

De internationale organisatie
United Sikhs is een handtekeningenactie begonnen tegen de aangekondigde Franse wet die het dragen van 'opzichtige' religieuze symbolen op openbare scholen gaat verbieden. Die wet treft ook Franse sikhs die een tulband dragen.
      
President Chirac kondigde de wet eerder deze maand aan. Om het seculiere karakter van het openbaar onderwijs te handhaven wil de regering hoofddoekjes, keppeltjes, grote kruisen en andere opzichtige religieuze symbolen taboe verklaren. Volgens United Sikhs kunnen de 7000 sikhs in Frankrijk daardoor niet langer vrijelijk hun godsdienst belijden. Elke gedoopte mannelijke sikh m

 

oet een tulband dragen.


"De tulband is geen hoed die we kunnen afzetten als we op school of op het werk zijn'', zei de Franse sikh-leider Gurdial Singh. "Het is een belediging om een sikh te vragen zijn tulband af te doen.'' Hij hekelde het dat de commissie die de Franse regering over dit onderwerp heeft geadviseerd, alle religieuze gemeenschappen behalve de sikhs heeft geraadpleegd.

In het verleden zijn er volgens Singh op openbare scholen nauwelijks problemen over tulbanden geweest, omdat de scholen daar zelf over konden beslissen. Onder de nieuwe wet kan dat niet meer. Zijn zoon Karmvir heeft de gevolgen van het komende verbod al aan den lijve ervaren. Al in oktober weigerden vijf universiteiten hem als student aan te nemen, omdat hij een tulband draagt.

United Sikhs herinnerde aan de inzet van sikhs die, getooid met hun onafscheidelijke tulband, als militairen in het Britse leger in de Eerste Wereldoorlog de Franse vrijheid hebben helpen verdedigen.

Maandag hadden enkele honderden mensen de petitie van United Sikhs op www.PetitionOnline.com/sikh5555/petition.html ondertekend.

Het sikhisme ontstond in India door de verkondiging van goeroe Nanak, geboren in 1469. Sikhs geloven in één God, belijden de gelijkheid van alle mensen en zien een oprechte en dienstbare levenswijze als de weg naar verlossing. Wereldwijd zijn er ongeveer 25 miljoen sikhs. De overgrote meerderheid van de ongeveer 8000 sikhs in Nederland is afkomstig uit India. Zij hebben tempels (gurdwara's) in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: