zondag 22 april 2007

Franse sikhs mogen op pasfoto geen tulband dragen

Franse sikhs mogen op pasfoto geen tulband dragen

http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article239307.ece/Franse_sikhs_mogen_op_pasfoto_geen_tulband_dragen

(Novum/AP) - In Frankrijk wonende sikhs moeten hun tulband afdoen als ze een foto voor hun rijbewijs laten maken. Dat heeft het hoogste bestuurlijke rechtscollege, de Raad van State, maandag bepaald. Volgens de raad is het afdoen van de tulband een kwestie van veiligheid, en geen beperking van de godsdienstvrijheid.

In december besliste de Raad van State nog dat de Franse staatsburger Shingara Mann Singh, die weigerde zijn hoofdbedekking af te doen voor een foto en daarom geen recht had op een rijbewijs, zijn tulband wel mocht dragen. Reden voor die beslissing was dat een verbod op hoofdbedekking op officiƫle foto's uitging van het ministerie van binnenlandse zaken, en niet van het ministerie van transport. Volgens de raad was een voorschrift van het ministerie van transport over hoofdbedekking niet precies genoeg om van toepassing te zijn op het rijbewijs van Singh.

De volgende dag veranderde het ministerie van transport zijn voorschrift door te verduidelijken dat voor rijbewijzen de bepalingen van het ministerie van binnenlandse zaken gelden. Daarna werd de zaak opnieuw voorgelegd aan de Raad van State. De advocaat van Singh heeft gezegd dat hij de zaak mogelijk zal indienen bij andere instellingen, bijvoorbeeld het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Geen opmerkingen: