zondag 22 april 2007

Duizend sikhs herdenken eerste doop

Duizend sikhs herdenken eerste doop

 
(Novum) - Zo'n duizend sikhs bezingen hun god zondag in Amsterdam om de eerste doop door de tiende goeroe te herdenken. Met die doop ontstond in 1699 een collectief van sikhs die proberen te leven naar de standaard die de goeroe heeft gesteld. Dat laat de belangengroep Sikh Society weten.

Nederland telt volgens de groep tienduizend sikhs. Het volk is afkomstig uit India, voornamelijk uit de deelstaat Punjab. De mannen zijn herkenbaar aan tulbanden, waaronder het haar schuilgaat dat ze niet mogen laten knippen.

Ook in andere plaatsen dan Amsterdam wordt de doop gevierd. De optocht in de hoofdstad dient volgens een woordvoerder ook om het publiek met sikhs bekend te maken. "Door onze tulbanden worden we soms voor moslimextremisten aangezien. Maar sikhs tolereren geen onderdrukking op basis van godsdienst. Iedereen is gelijk."

De optocht is begonnen om 11.10 uur, aan de Schakelstraat in Amsterdam-West en gaat onder meer door de Admiraal De Ruijterweg, de Frederik Hendrikstraat en het Westerpark. De tocht eindigt rond 15.30 uur weer bij de Schakelstraat

Geen opmerkingen: