zondag 22 november 2015

Internethysterie maakt terrorist van onschuldige man

Canadees ziet gephotoshopte selfie wereldwijd opduiken met beschuldiging van terreuraanslagen in Parijs

http://www.joop.nl/media/detail/artikel/34752_internet_hysterie_maakt_terrorist_van_onschuldige_man/

Een foto van een man met een bomgordel om en een koran in de hand, ging het hele weekend hard de sociale netwerken over. De afbeelding haalde in verschillende landen, waaronder Spanje, zelfs de voorpagina van de krant. De man op de foto zou een van de terroristen in Parijs zijn. In werkelijkheid is de man een Canadese Sikh die niet in de buurt van de Franse hoofdstad is geweest.

Links: de foto zoals die het gehele weekend op sociale netwerken werd verspreid, rechts: de foto voordat iemand ermee aan de haal ging.

'Laten we bij het begin beginnen,' schrijft Veerender Jubbal, zoals de man heet, op Twitter. 'Ik ben nog nooit in Parijs geweest. Ik ben een Sikh met een tulband. Ik woon in Canada.' 
Jubbals nachtmerrie begon nadat een "grappenmaker" een selfie van internet plukte, een bomgordel in het plaatje photoshopte en van een tablet een koran maakte. Daarna ging het hard. Nadat de foto in korte tijd duizenden keren op de sociale netwerken werd gedeeld, met naam en toenaam, belandde hij in Spanje zelfs op de voorpagina van krant La Razon. 'Dit is een van de terroristen,' stond naast de foto te lezen.

Jubbal kreeg zelfs bezorgde telefoontjes van familie in India waar men zijn foto voorbij zag komen. De Canadees beraadt zich nu op juridische stappen tegen de media die hem ten onrechte als terrorist hebben afgebeeld.

'Ik heb duizenden en duizenden meldingen ontvangen,' schrijft Jubbal. 'In allerlei talen. Miljoenen mensen hebben mij als terrorist voorbij zien komen. Dit plaatst mij in een bijzonder slechte positie, er kan mij nu van alles overkomen.​

donderdag 12 november 2015

Geen lichtjesfeest voor de Sikh-gemeenschap

Geen lichtjesfeest voor de Sikh-gemeenschap

http://www.volkskrant.nl/binnenland/geen-lichtjesfeest-voor-de-sikh-gemeenschap~a4184102/

Met vuurwerk, olielampjes en zoetigheden is woensdag het hindoeïstische lichtfeest Divali losgebarsten. Maar uit protest tegen heiligschennis slaat de sikh-gemeenschap het uitbundige feest dit keer over. Ook in Nederland, waar ongeveer 20.000 sikhs wonen.

11 november 2015, 18:39

'Pijnlijk en verdrietig, maar het is nodig om ons zo te laten horen', zegt Harjit Singh, voorzitter van de Haagse sikh-organisatie Siri Guru Singh Sabha. In Den Haag lieten veel sikhs afgelopen weekend ook verstek gaan bij de Divali-festiviteiten in het stadhuis. 

In Punjab, de Indiase deelstaat waar de meeste van de 20 miljoen Sikhs wonen, is het onrustig. 'We volgen met afschuw en grote zorgen het nieuws uit India', zegt Harjit Singh. 'Er is een patroon van incidenten ontstaan waarbij bladzijden worden gescheurd uit de Goeroe Granth Sahib, ons heilige boek. Alles wijst erop dat er opzet in het spel is. Extremisten proberen onze gemeenschap tegen anderen op te zetten.'

Brieven

Wereldwijd steken één miljard mensen lichtjes aan als symbool voor de overwinning van het goede op het kwade

Er zijn brieven aan de Tweede Kamer en mensenrechtenorganisaties gestuurd, zegt Singh, tevens voorzitter van de Sikh Community & Pubnjab Human rights Organisation. Binnenkort wordt een petitie aangeboden aan de Indiase ambassade. 

Anders dan hindoes kennen de sikhs maar één god. Hun religie is gebaseerd op tien goeroes, van wie het gedachtegoed is vastgelegd in de Goeroe Granth Sahib. De Sikh vieren normaal gesproken samen met de hindoeïsten het lichtfeest Divali. Wereldwijd steken één miljard mensen lichtjes aan als symbool voor de overwinning van het goede op het kwade.

Teleurstellend

Divali is juist het feest van de vrede. Het is verschrikkelijk als de Granth Sahib wordt ontheiligd

Wethouder Baldewsingh

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, zelf van Hindoestaanse afkomst, vindt het teleurstellend dat de sikhs geen Divali willen vieren in Den Haag. 'Ik kan het me slecht voorstellen, alsof je Kerstmis overslaat. Divali is juist het feest van de vrede. Het is verschrikkelijk als de Granth Sahib wordt ontheiligd. Je blijft ook met je poten af van de Bijbel of de Koran. Maar importeer de problemen uit Punjab niet naar Den Haag. Leg juist de verbinding. Wij willen samen stad zijn.' 

De Sikh-gemeenschap opent eind december of begin januari een nieuwe gurdwara (tempel) in het Haagse Laakkwartier, geheel in Indiase bouwstijl. Het bewijst volgens wethouder Baldewsingh de veerkracht van de Haagse sikhs: 'Het moet een tempelcomplex worden samen met hare krishna en de Hindoestaanse stroming arya samaj, maar alleen de sikhs zijn al bijna klaar met de bouw.' 

Harjit Singh kijkt uit naar de opening van de nieuwe tempel. 'Wel beraden we ons hoe uitbundig we dat gaan vieren. Dat zal afhangen van de situatie in Punjab.'

woensdag 11 november 2015

Haagse Sikh-gemeenschap boycot Divali-feesten

Haagse Sikh-gemeenschap boycot Divali-feesten

Het Hindoestaanse feest Divali – ook wel het Lichtjesfeest genoemd – wordt dit jaar uit protest niet bijgewoond door leden van de Haagse sikh-gemeenschap.

geen divaliDe sikhs protesteren daarmee tegen "de aanhoudende onrust" in Noord-India. Volgens voorzitter Harjit Singh van de Haagse sikh-gemeenschap is er "een patroon van incidenten ontstaan waarbij bladzijden uit ons heilige boek worden gescheurd". Hij vindt daarom dat er "dit jaar geen plek is voor feestvreugde". "Alles wijst erop dat er opzet in het spel is, waarbij extremisten onze gemeenschap tegen anderen probeert op te zetten."

In Den Haag vormen Sikhs een relatief kleine geloofsgemeenschap. De groep is momenteel bezig met de bouw van een nieuwe tempel aan de 1e Van der Kunstraat. Binnenkort is de verhuizing van de geloofsgemeenschap vanaf de Herman Costerstraat. "Uiteraard is de opening een reden tot vreugde, maar we beraden ons momenteel op hoe we dit zullen vieren."




zaterdag 3 oktober 2015

Achter de dranghekken van de VN

Achter de dranghekken van de VN
27-09-2015  Door: Joline Heusinkveld, Rosalie de Bruijn Bron: OneWorld     
 
Foto: Joline Heusinkveld
Deze week komen wereldleiders in New York samen om te praten over de toekomst van de wereld. Maar welke bijzondere mensen lopen er nog meer rond achter de schermen? In deel één van deze miniserie portretten: de activist.
Interview – 

Strakke mannen in pak, telefonerende vrouwen op hoge hakken en rondsnuffelende journalisten lopen hectisch heen en weer binnen de muren van de VN waar hét deze week gebeurt. Maar buiten de veiligheidscheckpoints staan grote groepen activisten achter de dranghekken dag en nacht te demonstreren voor hun eigen goede zaak. Wie zijn zij? OneWorld zocht het uit.Sikh De Sikh
Harpreet Kaur: "In 1984 werden er bijna 5000 Sikhs vermoord door de Indiase overheid. De mensen die dit toen hebben gedaan lopen nog steeds vrij rond en niemand straft hen voor hun daden. Sommigen zitten nu zelfs op hoge posities in de regering. Wij Sikhs zijn hier om de wereld te vertellen dat gerechtigheid nooit heeft plaatsgevonden. Sikhs zijn een hechte gemeenschap en wij voelen mee met onze broers en zussen. Vandaag kwam minister-president Modi van India naar de VN-top. Wij zijn hier om tegen hem te vertellen dat hij niets heeft gedaan om de mensen te straffen voor hun daden. Maar tegelijkertijd is dit een universeel bericht voor liefde en vrede. Mensen vergeten dat we teveel gericht zijn op onszelf en moeten begrijpen dat we allemaal één zijn. Wij staan hier voor alle minderheden die onderdrukt worden. We blijven vechten voor gerechtigheid en halen onze kracht uit ons geloof en cultuur. Op een dag zal het recht zegevieren."

De politieke vluchteling
Bakary Tandia: "Wij zijn een groep politieke vluchtelingen uit Mauritanië. Sinds 1989 zijn tienduizenden zwarte Mauritaniërs verdreven van hun land, gevangen gezet en vermoord onder een etnische zuiveringscampagne van de overheid. Wij zijn met onze families gedeporteerd naar Senegal en Mali, en hebben jaren in vluchtelingenkampen gewoond. Ons land is afgepakt en alles wat we bezaten moesten we achterlaten. Nu wonen we al lange tijd in de Verenigde Staten. Het is makkelijk om Mauritanië van de kaart te schrappen en verder te gaan met onze levens hier. Maar tot op de dag van vandaag worden er in Mauritanië mensen tot slaaf gemaakt, gevangen gezet en vermoord vanwege hun huidskleur. Door hier te demonsteren willen we onze president ter verantwoording roepen. Hij verdient het niet om bij deze Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanwezig te zijn. Hier in Amerika hebben we vrijheid van meningsuiting en daarom staan we hier. Wij vormen een stem voor onze vrienden en familie in Mauritanië omdat zij hun stem niet mogen laten horen."



De pacifist
Ton Truong: "Vandaag beoefenen we Falun Gong tegenover het VN hoofdkantoor waar dit weekend onze president Xi Jinping aanwezig is. Falun Gong is een spirituele meditatievorm die in 1992 geïntroduceerd werd in de China. In 1999 waren er ruim 100 miljoen beoefenaars. Het regime voelde zich bedreigd door de toenemende populariteit, waarop president Jiang Zemin Falun Gong verbood en een grootschalige vervolging lanceerde. Mijn schoonmoeder is twee keer ontvoerd voor het beoefenen van Falun Gong. Bij deze mensen werd soms bloedonderzoek gedaan en weefsel getest. Als er een match gevonden werd voor iemand die een orgaan nodig had in het buitenland, rukte de militaire dokter je orgaan eruit. En dit gebeurde bij mensen die nog springlevend waren. Tot op de dag van vandaag worden Falun Gong beoefenaars vervolgd en nog steeds vindt er orgaanroof plaats. Tot voor kort was het ongebruikelijk om een rechtszaak te beginnen tegen een voormalige president, maar dit jaar alleen al zijn er meer dan 100.000 rechtszaken aangespannen tegen Jiang Zemin. Wij zijn hier om de wereld te informeren over wat er gaande is in China en we sporen onze president aan om Jiang Zemin te berechten, en om te stoppen met de vervolging van beoefenaars van Falun Gong. Wij hebben geen politieke boodschap, het enige dat wij uitdragen is waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid."



donderdag 1 oktober 2015

Sikhs gebruiken religieuze tulband om levens te redden

Sikhs gebruiken religieuze tulband om levens te redden

Geen moment aarzelden twee aanhangers van het Sikhisme toen vier jongens dreigden te verdrinken in een kanaal in het Indiase Punjab. Ze wikkelden hun tulband af en gebruikten deze als reddingsboei, terwijl het afdoen van de tulband strikt verboden is in het Sikhisme.

Één van de helden, volgens India Today © India Today.
 
Ik had geen tijd om na te denken en deed direct mijn tulband af. Ik gooide deze naar de jongens in het water toe
Inderpal Singh

Tijdens een ceremonie waren een paar jongens pootje aan het baden in het water, toen plotseling het water begon te stijgen de jongens werden meegesleurd door de stroom. ,,Ik had geen tijd om na te denken en deed direct mijn tulband af. Ik gooide deze naar de jongens in het water toe als reddeingsboei.'', vertelt Inderpal Singh aan NDTV.

Aan de andere kant van het water volgde geloofsgenoot Kanwaljit Singh zijn voorbeeld: ,,Ik wilde eerst in het kanaal springen om ze te redden. Maar ik kan helemaal niet zwemmen. Dus verwijderde ik mijn tulband en gebruikte ik het als reddingsboei.''

Verdrinkingsdood
De jongens wisten op deze manier te ontsnappen aan de versdrinkingsdood. Logischerwijs waren ze hun redders zeer dankbaar: ,,Een heldhaftige daad! Hij probeerde me eerst te redden met een touw, maar dat brak. Toen gebruikte hij zijn tulband!''

In het Sikhisme is het dragen van een tulband heilig. Ze dragen de tulband om hun haar bij elkaar te dragen, wat ze vanuit geloofsovertuiging niet mogen knippen. De tulband gaat wel eens af, maar alleen binnenshuis.

Andere held
In mei van dit jaar kwam een geloofsgenoot van de twee heren ook als held in het nieuws. Harman Singh redde in Nieuw-Zeeland het leven van een jongetje, door zijn tulband te gebruiken om het bloedende hoofd van een gewond jongetje te ondersteunen. ,,Een vrouw hield hem vast terwijl hij op de grond lag", aldus Singh. ,,Op dat moment dacht ik niet aan de tulband, enkel aan hoe ik dat bloeden kon stoppen. Het is mijn plicht om te helpen. Iemand anders zou hetzelfde gedaan hebben."


vrijdag 25 september 2015

Brampton teen makes banking app for people in developing countries

Brampton teen makes banking app for people in developing countries

Gurujot Singh participates in world youth summit, meets with German Chancellor Angela Merkel

CBC News Posted: Sep 22, 2015 5:33 PM ET Last Updated: Sep 22, 2015 8:04 PM ET

http://www.cbc.ca/news/canada/toronto/brampton-teen-app-1.3239275

Gurujot Singh, a student at North Park Secondary in Brampton, is working on an app that would make banking more accessible to people in developing countries.

Gurujot Singh, a student at North Park Secondary in Brampton, is working on an app that would make banking more accessible to people in developing countries.

While his fellow students are intensely focused on earning good grades and getting ahead, Gurujot Singh is thinking about how he can improve people's lives a few continents away.

The 17-year-old North Park Secondary School student conceptualized a phone app that would offer virtual financial services to India's poor and presented his idea at the J7 Summit in Germany last May.

The summit is an opportunity for young people aged 14 to 18 to meet with other youth delegates from G7 countries and talk about issues such as fair trade, health, the fight against poverty and women's rights.

'There's something about him that people know he's going places and he's going to take everybody with him.' - Miriam MirzaGurujot Singh's teacher 

Six students from North Park represented Canada at the summit, and Singh met with German Chancellor Angela Merkel at the event.

"It's probably the most amazing thing I've done," Singh said. "She really supported the idea of micro-financing and talked about how it's the future because not everybody in those countries has those resources, but people in developed countries have an abundance so it's about taking that abundance and sharing it with the rest of the world."

'An all-around amazing guy'

Singh told CBC News he'd like to apply the concepts he's learning in one of his courses on the world stage.

"I'm taking an economic course and it's talking about equity and scarcity, and how people in developing countries don't have the same resources as people in developed countries," he said. "I have family in India and they don't get the same benefits as we do so I wanted to provide these benefits to them."

Singh's computer sciences teacher, Paul Brown, calls the teenager "an all-around amazing guy."

"He's a genius when it comes to computer programming, he has incredible business sense, he's heavily involved in our social justice club and he's one of the happiest kids I've ever met," Brown told CBC.

Miriam Mirza, another teacher at North Park, also raved about Singh.

"There's something about him that people know he's going places and he's going to take everybody with him," she said.

Singh, who'd like to pursue economics and law in university, says he plans on working on his app "for his entire life."

"At the end of the day, it's about our footprint," he said. "It's what we do to make a difference in the world. When we want to be remembered, it's not because you had a great job — it's because you made an impact on everyone else in the world."

This story is part 1 in a CBC News series about amazing teens from the Greater Toronto Area.

zondag 13 september 2015

Levenslang voor Britse poging tot onthoofding

Levenslang voor Britse poging tot onthoofding

Een Britse neo-nazi is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een Aziatische tandarts wilde onthoofden. De nazi claimde dit te doen als wraak voor de moord op Lee Rigby, de Britse soldaat die op klaarlichte dag onthoofd werd.

De 26-jarige Zack Davies schreeuwde eerst "white power" en daarna "I did it for Lee Rigby" voordat hij de tandarts, Sarandev Bhambra, wilde onthoofden met een machete.

Het slachtoffer bleef achter met een bijna afgezette hand en enkele andere zware verwondingen, zo schrijft SkyNews. Een voormalige soldaat die het voorval zag, Peter Fuller, wist de aanval echter te stoppen.

Uiteindelijk bleek dat Davies Bhambra alleen uitgekozen had vanwege zijn huidskleur. Bhambhra, een sikh, noemde zijn aanvaller een lafaard.

woensdag 9 september 2015

Harmandir Sahib

Harmandir Sahib (gemaakt in Amritsar)
  1. Door: hardom
  2. Foto's & tips: 505
  3. Blogs: 0
  4. Fans: 0

De Harmandir Sahib tempel (tot 2005 de "gouden tempel" ) is in de 15de eeuw gebouwd en is het belangrijkste heiligdom voor de sikhs in India. In de tempel wordt de voor de Sikhs heilige tekst " Guru Granth Sahib" bewaard en via luidsprekers worden heilige verzen voorgedragen. Tienduizenden pelgrims bezoeken dagelijks het complex. De tempel heeft vier ingangen die de gastvrijheid van de sikh symboliseren. In het complex kun je gratis eten en kun je overnachten

dinsdag 7 juli 2015

RELI-RADAR: SIKHS IN AMSTERDAM

Reli-Radar: Sikhs in Amsterdam

Begin deze maand begon op Nieuwwij.nl een nieuwe video-serie:de Reli-Radar. In deze serie staat kennismaking met minder bekende religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in Nederland centraal. 

In het eerste filmpje besteedden we aandacht aan de 'Kerk voor Atheïsten'. Vandaag aandacht voor de sikhs in Nederland. Er wonen naar schatting 12.000 sikhs in Nederland, met name in de Randstad. Vooral de mannen met hun tulband vallen op, maar eigenlijk zijn maar weinig Nederlanders bekend met deze geloofsgemeenschap. De Reli-Radar gaat daarom dit keer langs bij de sikhs in de Shri Guru Nanak Gurdwara Sahib in Amsterdam. We bezoeken een levendige dienst op zondagmiddag waarbij uit het heilige boek, de Guru Granth Sahib, wordt gereciteerd. Er wordt gebeden, gezongen en gegeten.

Waar draait het allemaal om in dit voor velen mysterieuze geloof? En hoe komen de gelovigen bijeen? Ajinder Singh (27) die betrokken is bij de tempel, vertelt ons meer.

https://youtu.be/mpswly2oyWI


vrijdag 19 juni 2015

Kleurrijke optocht voor 607e verjaardag van het Sikhisme

Kleurrijke optocht voor 607e verjaardag van het Sikhisme

zondag 14 juni 2015  |  13:28

 http://www.at5.nl/artikelen/144230/kleurrijke-optocht-voor-607e-verjaardag-van-het-sikhisme

Een bonte stoet Indiërs, aanhangers van het Sikhisme, trekken vandaag door de stad. Zo staan zij stil bij de 607e verjaardag van hun geloof.

Het Sikhsime is een godsdienst die vooral wordt aangehangen door inwoners van de Indiase deelstaat Punjab, maar ook gemeenschappen in Maleisië, Singapore, Oost-Afrika, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en -zoals de vrolijke optocht laat zien- in Amsterdam heeft.

Vanaf de Schakelstraat in Westpoort, waar de Sikhs een tempel hebben, voert de optocht via West naar de Spaarndammerbuurt. Onderweg delen de gelovigen snoepgoed, zakjes chips en blikjes frisdrank uit aan omstanders. De processie duurt tot een uur of vijf. 

zaterdag 6 juni 2015

BE : Interfederaal Gelijkekansencentrum vraagt GO! dialoog aan te gaan met sikhs

Interfederaal Gelijkekansencentrum vraagt GO! dialoog aan te gaan met sikhs

  •    

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum hoopt dat het GO! de dialoog zal aangaan met de sikhsgemeenschap in België nadat die laatste zes ingebrekestellingen heeft opgestuurd naar zes basisscholen omdat leerlingen daar geen religieuze symbolen mogen dragen. Het Gelijkekansencentrum verwijst naar een recent arrest van de Raad van State waarin deze het verbod op levensbeschouwelijke tekens vernietigde in twee scholen van het GO!. Ook het Interfederaal Gelijkekansencentrum is tegenstander van dat algemeen verbod. "De uitspraak van oktober 2014 van de Raad van State was daar reeds duidelijk over maar zij kunnen de omzendbrief van GO! niet vernietigen", zegt Paul Borghs van het Interfederaal Gelijkekansencentrum vrijdag.

Een gerechtelijke procedure opstarten is voor het Centrum slechts de laatste uitweg, Borghs hoopt dat door dialoog GO! ervan overtuigd wordt om de omzendbrief aan te passen.
Als United Sikhs Belgium alsnog naar de rechtbank stapt, dan zal het Centrum hen advies willen geven. Of ze zelf meestappen in een gerechtelijke procedure hangt af van de raad van bestuur van het Centrum.

bron: Belga

vrijdag 5 juni 2015

Sikhs blijven hoofddoekenverbod in scholen aanvechten

Sikhs blijven hoofddoekenverbod in scholen aanvechten

vr 05/06/2015 - 08:05 Radio 2 LimburgDe sikh-gemeenschap blijft het hoofddoekenverbod in scholen aanvechten. In het gemeenschapsonderwijs mogen leerlingen geen religieuze symbolen dragen, maar de sikhs willen dat hun kinderen in elke school hun tulband of patka kunnen dragen.

Vorig jaar had de Raad van State al beslist dat een 13-jarige jongen uit de Sikh-gemeenschap zijn tulband toch mag dragen op school. Nu proberen de sikhs hetzelfde te verkrijgen in 6 andere scholen in de regio's Hasselt en Sint-Truiden, door hen een ingebrekestelling te sturen. 

"We proberen die toestemming opnieuw te verkrijgen, zonder juridische procedures, omdat we denken dat, gelet op de inhoud van de arresten, die schoolreglementen niet langer kunnen standhouden", zegt hun advocaat Pieter-Bram Lagae. "De scholengroepen vaardigen die reglementen uit, maar nu moeten we de scholen in kwestie aanschrijven dat de leerling niet akkoord is met het schoolreglement."

Als de scholen toch volharden in het verbod, komen er gerechtelijke procedures.

BE: 'Sikhs pakken zes basisscholen aan over tulbandverbod'

'Sikhs pakken zes basisscholen aan over tulbandverbod'

    05/06/15 om 05:42 - Bijgewerkt om 05:42

In het GO! mogen leerlingen geen religieuze symbolen dragen. Dat is niet naar de zin van de vzw United Sikhs, de spreekbuis van de sikh-gemeenschap. Daarom sturen ze een ingebrekestelling naar zes basisscholen in de regio Hasselt en Sint-Truiden.


'Sikhs pakken zes basisscholen aan over tulbandverbod'

Sikhs bij een recent protest tegen de tijdelijke sluiting van hun tempel in Vilvoorde © BELGA

Dat schrijven Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad.

"We willen dat onze kinderen in elke school hun patka (de jongerenversie van de tulband, red.) mogen dragen. Nu mag het in de ene school wel en in de andere niet. Iedereen die zijn religie wil uiten, zou dat moeten kunnen", zegt woordvoersterAmarjit Kaur in de kranten. Met de ingebrekestelling eisen de sikhs dat het schoolreglement wordt aangepast voor de zestien leerlingen die er vanaf 1 september naar school gaan.

Als de scholen toch volharden in het verbod, komen er gerechtelijke procedures tegen elke school apart. "Via de rechter in kortgeding of de Raad van State. Maar we proberen dat te vermijden. Het is niet in het voordeel van de leerlingen om altijd maar rechtszaken aan te spannen", zegt advocaat Pieter-Bram Lagae.

(Belga/RR)

Onverwerkt verleden

Tiende onderzoeksrapport anti-Sikhgeweld 1984

Politieke schuldvraag blijft buiten beschouwing

http://www.indianet.nl/in-sikhs84.html#indiatoen 
Ik buig mijn hoofd uit schaamte voor wat er gebeurd is. Dit zijn de woorden die premier Manmohan Singh het parlement toesprak na het verschijnen van het onderzoeksrapport over de anti-Sikhrellen van 1984. Het 339 pagina's tellende rapport van de commissie Nanavati werd in augustus 2005 aan het Indiase parlement gepresenteerd, en is daarmee alweer het tiende onderzoeksrapport naar de toedracht van de bloedige rellen van 1984. Ondanks de diplomatieke en nobele woorden van premier Singh overheerst teleurstelling en kritiek bij de slachtoffers en nabestaanden van de getroffen Sikhgemeenschap.

In 2000 installeerde de regerende partij BJP onder leiding van Atal Behari Vajpayee de tiende onderzoekscommissie naar de toedracht van het geweld tegen Sikhs in 1984. Eerdere commissies bleken niet in staat met bewijzen te komen tegen de toenmalige leiders van de Congrespartij, die beschuldigd zijn van betrokkenheid bij de rellen. De Sikhs blijven er echter van overtuigd dat de toenmalige politieke leiders wel degelijk betrokken zijn geweest bij de rellen. De BJP - niet afkerig van oprakelen van schandalen rond zijn rivaal de Congrespartij - stelde daarom opnieuw een onderzoekscommissie aan onder leiding van voormalig lid van het Indiase Hooggerechtshof, G.T. Nanavati. Nanavati beloofde binnen zes maanden met zijn bevindingen te komen, maar pas in februari 2005 was het rapport klaar.


  Grove nalatigheid

Het nieuwe onderzoeksrapport van Nanavati stelt dat leger en politie - ondanks het instellen van een avondklok, massale aanwezigheid in en om de hoofdstad en het verbieden van samenkomsten

« Enerzijds neemt de Congrespartij het rapport openlijk serieus, anderzijds blijven de echte kopstukken buiten schot om de partij niet verder in verlegenheid te brengen »
van meer dan vier personen - passief toekeken tijdens het geweld tegen Sikhs en de situatie niet onder controle hadden. De commissie beziet dat als grove nalatigheid. Ondanks deze harde bewoordingen zijn vele Sikhs ervan overtuigd dat de situatie nog veel erger was dan enkel een kwestie van grove nalatigheid. De Indiase politie zou zich meerdere keren ook actief tegen Sikhs hebben gekeerd die zich probeerden te verdedigen tegen aanvallen van menigten of die probeerden te vluchten. Deze partijdigheid van leger en politie voor de hindoemeerderheid bij rellen met een religieuze achtergrond, is vaker onderwerp van zware discussie geweest. In december 1992 en januari 1993 bijvoorbeeld, ontstonden gewelddadige rellen tussen hindoes en moslims na de verwoesting van de Babri Mashid moskee in Ayodhya. De Indiase politie en het leger zouden destijds 


Onverwerkt verleden

De toenadering op landelijk niveau ten spijt, het gewelddadige verleden is voor alle betrokkenen van de anti-Sikhrellen van 1984 een trauma dat nog steeds het dagelijks leven beïnvloedt op alle mogelijke manieren. Voor de overlevenden van het geweld brengt elk nieuwsbericht - zoals de verschijning van bovenstaand onderzoeksrapport - herbelevingen van de traumatische gebeurtenissen met zich mee. Psychische en lichamelijke trauma's hebben veel overlevenden belemmerd te werken waardoor zij in armoede en sociaal isolement geraakten. Voor de nabestaanden van de slachtoffers blijft het gemis en de woede over het uitblijven van gerechtigheid en erkenning. Kinderen van slachtoffers hebben door financiële problemen geen of minder onderwijs kunnen volgen als gevolg van de rellen van 1984. Deze kinderen hebben - hoewel zij het geweld zelf niet hebben meegemaakt - ook psychische schade opgelopen door de rellen. In de eerste jaren na 1984 deden zij er namelijk beter aan hun Sikh-achtergrond geheim te houden omdat zij anders geen werk zouden kunnen krijgen. Veel overlevenden en hun familie zijn in Delhi blijven wonen maar hebben nooit teruggedurfd naarde buurt waar hun naasten werden vermoord en hun bezittingen vernietigd. Hun huizen werden ingenomen door vreemden. Een onopgemerkte groep van mensen die nog dagelijks met de rellen te maken hebben zijn de daders en hun familie. De weinige mensen die daadwerkelijk veroordeeld zijn wegens hun deelname aan het geweld verkeren in de permanente onzekerheid ofhun (dood)straf wel of niet definitief omgezet zal worden in levenslang. Bovendien hangt hen die niet veroordeeld zijn nog altijd wraak boven het hoofd van overlevenden of hun familie. Die onzekerheid, evenals de 'smet' van de betrokkenheid bij de rellen, treft ook hun familieleden en kinderen.

Zie de rubriek 'India Toen' hieronder voor meer informatie over de anti-Sikhrellen van 1984
duidelijk partij hebben gekozen voor de hindoes. Dit keer waren het politici van de BJP die door moslims werden beschuldigd van grove nalatigheid en zelfs betrokkenheid bij en aanzet tot de rellen.
Het rapport van Nanavati stelt in het geval van de Sikhs echter dat er geen hard bewijs is gevonden voor de beschuldigingen van Sikhs dat leger en politie zich actief tegen hen zou hebben gekeerd. Ook de rol van de politici die destijds aan de macht waren werd onderzocht. Het rapport noemt enkele namen van (voormalige) leiders van de Congrespartij over wie 'geloofwaardig bewijs' is gevonden van betrokkenheid bij het organiseren van, en aanzetten tot, geweld tegen Sikhs in de dagen na de moord op Indira Gandhi. Een van hen is Jagdish Tytler, die op het moment van verschijnen van het rapport in de regering van Manmohan Singh minister voor in het buitenland wonende Indiërs is. Hij dient na verschijnen van het rapport zijn ontslag in 'om zijn naam te kunnen zuiveren en om zijn partij niet in diskrediet te brengen'. Een andere naam die in het rapport staat, is die van parlementslid voor de Congrespartij Sajjan Kumar. Hij werd in 2002 voor een rechtbank in Delhi vrijgesproken van het organiseren en leiden van geweld tegen Sikhs wegens gebrek aan bewijs. Ook hij diende zijn ontslag in na verschijnen van het rapport. Nanavati stelt dat verder onderzoek naar de rol van deze en andere met naam genoemde Congrespolitici noodzakelijk is. Of het daarbij zal komen tot strafzaken, staat nog te bezien.


  Doofpot

Het is niet uniek dat de politieke top buiten schot blijft bij ernstige verdenkingen van betrokkenheid bij het organiseren van geweld. Na het anti-moslimgeweld in 1992-1993 zijn de betrokken politieke leiders (van de BJP) nooit veroordeeld voor hun rol in het geweld. De moslimleiders die in deze periodes bij geweld betrokken waren zijn echter gedood of gevangengezet, zoals dat ook met de leiders van de militante Sikhs is gebeurd in en na 1984. Voor velen doet dit afbreuk aan de geloofwaardigheid van het rapport en van het Indiase rechtssysteem in het algemeen. De politieke beschuldigingen van Sikhs gaan echter naar nog veel hoger geplaatste Congresleiders. Over deze personen zegt de commissie dat er 'absoluut geen bewijs' is gevonden over hun betrokkenheid bij aanzetten tot of organiseren van geweld. Maar hoe zit het eigenlijk met de rol van Rajiv Gandhi? Hij zou wraak hebben gewild voor de moord op zijn moeder en het geweld enige dagen bewust hebben toegelaten, zo niet aangemoedigd via zijn ondergeschikten. En waar was bijvoorbeeld Narasimha Rao - later premier van India - die in 1984 minister van binnenlandse zaken was voor de Congrespartij. Hij liet zich nauwelijks zien ten tijde van het geweld, stelde niet alles in het werk om het geweld te stoppen, en liet het mogelijk bewust doorgaan. Het is te laat hen alsnog te verhoren, want ze zijn allebei overleden. Bovendien geldt de familie Gandhi nog altijd als min of meer onaantastbaar vanwege hun prominente rol in de onafhankelijkheidswording van India. Volgens Sikhs is het rapport weer een van de vele pogingen van de Congrespartij de zaak in de doofpot te stoppen. Diverse Indiase kranten ondersteunen die gedachte. Het rapport komt uit terwijl de Congres partij de regering leidt. De commissie is wel ingesteld onder leiding van de BJP maar de Congrespartij zou in de huidige regeerperiode de inhoud van het rapport beïnvloed hebben ten gunste van zichzelf. Enerzijds neemt de Congres partij het rapport openlijk serieus en 'offert' de partij enkele politieke leiders om daadkracht te tonen. Anderzijds blijven de echte kopstukken buiten schot om de partij niet verder in verlegenheid te brengen.


  Toenadering

Wat blijft, is de overtuiging bij veel Sikhs dat de top van de Congrespartij in 1984 direct betrokken was bij het organiseren van het geweld. Het rapport neemt van die overtuiging niets weg. Een eventuele oplossing zou kunnen liggen in een waarheids- en verzoeningscommissie, zoals die in Zuid-Afrika na de apartheid werd geïnstalleerd. Het is echter zeer de vraag of de Congrespartij erin zal toestemmen dat zo'n commissie er wel komt voor het geweld in 1984 en niet voor andere (recente) geweldsuitbarstingen waarbij de BJP en andere hindoepartijen betrokken waren. Daarnaast is het twijfelachtig of - als zo'n commissie er eenmaal is - die erin zal slagen daadwerkelijk de waarheid boven tafel te krijgen omdat de partijbelangen om de naam zuiver te houden enorm zijn. Tot expliciete schuldbekentenissen van partijleiders, als die nog in leven zijn, zal het naar alle waarschijnlijkheid niet meer komen. Omkoping of afpersing van getuigen zal aanvoeren van bewijzen bemoeilijken. De nabestaanden van slachtoffers zullen zich dan ook tevreden moeten stellen met de gebaren van goede wil naar de Sikhs vanuit de Congrespartij (zoals de 160 miljoen dollar die de Indiase regering in december 2005 toezegde aan Sikhs als schadevergoeding). Intussen lijkt de tijd de wonden enigszins te helen. Bij recente verkiezingen hebben meer Sikhs voor de Congrespartij gestemd dan voor de lokale Akali Dal partij. Sonia Gandhi heeft diverse bezoeken gebracht aan gurudwara's (heilige plaatsen van Sikhs) en zich daar publiekelijk - mede namens haar vermoorde man Rajiv Gandhi - verontschuldigd voor het geweld in 1984. En de huidige Indiase regering wordt geleid door Congresleider Manmohan Singh, een Sikh notabene. 

donderdag 4 juni 2015

Arme sikh Harman wordt verrast na heldendaad

24 mei 2015 20:52

Arme sikh Harman wordt verrast na heldendaad

Arme sikh Harman wordt verrast na heldendaadHarman Singh 
© Screenshot YouTube

Toen een jongetje zwaar gewond raakte bij een ongeluk, bedacht Sikh Harman Singh uit Nieuw-Zeeland zich geen moment. Hij zette zijn tulband af en legde die onder het hoofd van de 6-jarige. Een nieuwszender heeft hem beloond na zijn heldendaad.

Voor mannen die de religie sikhisme aanhangen, is het verplicht een tulband te dragen. Het vertegenwoordigt spiritualiteit, eer en vroomheid. Daarnaast heeft het als doel het haar te beschermen, dat nooit wordt geknipt. De tulband in het openbaar afzetten, is ten strengste verboden. 

Singh deed dat toch en dat moment werd vastgelegd en gedeeld op social media, waardoor hij wereldwijd een held werd. Een nieuwszender in Nieuw-Zeeland zocht hem thuis op. "Iedereen in mijn positie zou het hebben gedaan", reageerde Singh bescheiden.

Nadat het interview met Singh werd uitgezonden, maakten veel kijkers zich zorgen over de staat van het huis van de Sikh. Er stonden namelijk maar weinig meubels, slechts een paar tuinstoelen en een matras op de vloer. 

Verrassing
De nieuwszender ging terug voor een tweede interview, maar dit keer hadden ze een verrassing voor de bescheiden Singh. In samenwerking met een plaatselijke meubelzaak gaven ze hem een busje vol met nieuwe meubels. 

Overmand door emotie reageert Singh: "Dank je wel. Ik ben zo blij. Mijn vader is vorig jaar overleden, als hij dit zou zien, zou hij zo blij voor me zijn."

Embedded image permalink

Sikh die tulband afdeed om jongen te redden, krijgt geweldige verrassing

Sikh die tulband afdeed om jongen te redden, krijgt geweldige verrassing

25/05/2015 om 20:55 door 


Een goede daad wordt altijd beloond. Dat ondervond ook Harman Singh, de 22-jarige Sikh die zonder aarzelen zijn tulband afnam om een gewonde jongen te verzorgen. Een lokale tv-zender besloot om de man een gepaste beloning te geven.


De goede daad van Harman Singh ging de wereld rond. De student overtrad immers een belangrijke religieuze regel toen hij zijn tulband afzette om een jongetje van vijf te helpen verzorgen. Een Sikh moet zijn tulband altijd dragen in het openbaar.

De onbaatzuchtigheid van Singh ging de wereld rond. In zijn thuisland Nieuw Zeeland werd hij als een held beschouwd. Maar reporters die hem gingen interviewen merkten op hoe karig bemeubeld het appartement was dat Singh met een vriend deelt. In het appartement staan enkel een klein tafeltje en enkele plastic stoelen.

Een lokale tv-zender sloeg de handen in elkaar met een grote meubelwinkel om de jonge held zelfs ook eens te verrassen. 'Dit is de grootste verrassing van mijn leven', zegt Singh die tot tranen toe geroerd is door de hulp.


Bouw van Sikh-tempel gaat toch door

Bouw van Sikh-tempel gaat toch door

25/05/2015 om 16:09 door 

 
http://www.gva.be/cnt/dmf20150525_01697040/bouw-van-sikh-tempel-gaat-toch-door
Bouw van Sikh-tempel gaat toch door

De Sikh-tempel wordt op de Bischoppenhoflaan gebouwd. Aan de straatkant neemt het centrum de plaats in van de open groene zone en het huis links ervan.


DEURNE - In het najaar wordt er gestart met de bouw van de Sikh-tempel op de Bisschoppenhoflaan in Deurne. In februari besloot de bouwheer nog om de plannen uit te stellen wegens een bezwaarschrift dat ingediend werd bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen


Op de Bisschoppenhoflaan in Deurne, ter hoogte van nummers 636-638, plant de Sikh-gemeenschap een ontmoetingscentrum van 900 vierkante meter. Buurtbewoners zijn bezorgd over de impact die het project zal hebben op de mobiliteit en de leefbaarheid in de buurt. Ze dienden daarom een bezwaarschrift in.

Door dat bezwaarschrift besliste de bouwheer om de bouwwerken uit te stellen, maar die heeft nu toch beslist om dit najaar de werken aan te vangen. "Aan onze plannen is niets gewijzigd", zegt Rob Geys, architect van het project. "Maar de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen kan jaren aanslepen."

De buurt is verontwaardigd. "Het gaat voor ons niet over het soort gebouw", zegt Jan Van Wesembeeck, buurtbewoner en voorzitter van het Vlaams Belang Deurne. "Maar wel over de impact op de buurt."

donderdag 21 mei 2015

Menselijkheid voor religie

Sikh zet tulband af om leven van jongetje te redden

18-5-15 - 13:46  bron: Daily Mail
Embedded image permalink

Je tulband afzetten om een mens in nood te helpen: voor ons lijkt het vanzelfsprekend, maar voor sikhs ligt het gevoelig. Geen wonder dus dat een student uit Nieuw-Zeeland felicitaties van over de hele wereld ontvangt, omdat hij de strenge religieuze regels aan zijn laars lapte.

Harman Singh gebruikte zijn hoofddeksel om het bloedende hoofd van een kind te ondersteunen. Het vijfjarige jongetje was op weg naar school aangereden door een auto. ,,Een vrouw hield hem vast terwijl hij op de grond lag", aldus Singh. ,,Op dat moment dacht ik niet aan de tulband, enkel aan hoe ik dat bloeden kon stoppen. Het is mijn plicht om te helpen. Iemand anders zou hetzelfde gedaan hebben." Singh bleef ter plekke tot de ambulance arriveerde. 

'Sommige mensen sterven nog liever'
Gagan Dhillon was een toevallige getuige. ,,Er was al genoeg hulp, maar als sikh ken ik de waarde van de tulband als geen ander. Sommige mensen sterven nog liever dan hun hoofddeksel te moeten afzetten. Hij wilde gewoon het leven van dat jongetje redden."

Mannelijke sikhs mogen hun hoofdhaar, baard en snor niet knippen of scheren. Ongeknipt haar wordt als heilig beschouwd, een traditie die tot de eerste goeroes teruggaat. De tulband staat symbool voor discipline, integriteit, nederigheid en spiritualiteit en mag alleen afgezet worden in de beslotenheid van hun huis. Normaal gebeurt dat zelfs alleen als ze hun haar wassen.

'Menselijkheid voor religie'
Het slachtoffertje verkeerde even in kritieke toestand, maar intussen gaat het de goede kant op. Op Facebook stroomden duizenden reacties op Singhs heldendaad binnen. ,,We hebben allemaal onze persoonlijke overtuigingen, maar waar het echt op aankomt is zorgdragen voor elkaar", schreef ene Ashleigh Garrett. ,,Daarom heb ik zo veel respect voor het sikhisme. Prachtig gedaan, kerel." En: ,,Menselijkheid voor religie. Knap."

,,Duizenden mensen hebben me al gefeliciteerd. Bedankt daarvoor, maar ik heb echt alleen maar mijn plicht gedaan", besluit Singh.

zondag 17 mei 2015

Sikh negeert religie, zet tulband af

Sikh negeert religie, zet tulband af



Een 22-jarige Sikh uit Nieuw-Zeeland heeft de religieuze voorschriften van de tulband aan zijn laars gelapt en het hoofddeksel gebruikt om een bloedend kind te helpen. Een 5-jarige was aangereden door een auto.

De redder in nood, Harman Singh, hoorde het ongeluk vanuit huis gebeuren en rende daarop naar buiten. "Ik zag een kind op de grond liggen, en er kwam bloed uit zijn hoofd", vertelt Singh, "Toen heb ik mijn tulband afgedaan en die onder zijn hoofd gelegd."

Ondanks het feit dat Singh een religieuze regel brak door zijn tulband af te nemen, krijgt hij niets dan lof van de Indiase gemeenschap. De Sikh nam zijn hoofddeksel af uit 'menselijkheid', en dan is het oké, schrijft de NZ Herald.

"Ik dacht niet aan de tulband", zegt Singh, "Ik dacht aan het ongeluk. En ik dacht: dit kind heeft iets nodig om het bloeden te stoppen. Dat is mijn ware werk, mensen helpen. Ik denk dat iedereen hetzelfde zou hebben gedaan."

Normaal gesproken zet een Sikh zijn tulband voor niemand af. "Mensen zijn zelfs bereid om ervoor te sterven", zegt Sikh Gagan Dhillon, die op weg naar zijn werk stopte om Singh te helpen. De 5-jarige jongen liep naar school toe toen hij door een auto werd geschept. Inmiddels is hij buiten levensgevaar.

Embedded image permalink