woensdag 8 augustus 2012

Voor sikhs is God één en dezelfde in alle religies

Voor sikhs is God één en dezelfde in alle religies

Door: Persis Bekkering −07/08/12, 09:56
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3297648/2012/08/07/Voor-sikhs-is-God-een-en-dezelfde-in-alle-religies.dhtml
© ap. Een sikh loopt bij de Gouden Tempel, het belangrijkste heiligdom van de sikhs in de Indiase stad Amritsar.

Met hun baarden en tulbanden worden sikhs vaak aangezien voor moslims. Ten onrechte.

Voor de sikh is God één en dezelfde in alle godsdiensten. Iedereen kan gered worden, dus ook christenen, moslims en joden. Een sikh leert ieder mens gelijk en met respect te behandelen; gij zult niet discrimineren. Oorlog mag alleen gevoerd worden als alle andere middelen niet meer helpen, en alleen als er aan de regels wordt voldaan. Hier hoort bij dat je gevangenen niet doodt en heiligdommen in ere laat.

In deze uit India afkomstige filosofie is vastgelegd dat je je niet slaafs moet onderwerpen aan religie, maar een actief leven moet leiden, midden in de gemeenschap. God openbaart zich in de schepping, in het leven, dus daaraan moet je je niet als een kluizenaar onttrekken. Pijlers zijn mediteren en het verrichten van goede daden.

Optimistisch en nederig
De levenshouding is optimistisch en gericht op nederigheid. Na een bijeenkomst in de tempel, de gurdwara, kan iedereen uit de buurt een eenvoudige maaltijd krijgen, die wordt bereid door vrijwilligers. Geven aan armen staat centraal.

In hun afkeer van 'lege' rituelen doen sikhs niet aan besnijdenis en slachten, en hebben zij geen heilige dag, zoals christenen de zondag kennen en joden de sabbath. In het Westen gaan de meesten wel op zondag naar de gurdwara, zoals in Wisconsin.

Met 23 tot 27 miljoen aanhangers is het sikhisme de vijfde religie van de wereld. In Nederland wonen er volgens sikh.nl 12 duizend, bijna allemaal van Indiase afkomst.

Goeroe Nanak
Verreweg de meeste sikhs wonen in India, waar goeroe Nanak, de grondlegger van de religie, meer dan 500 jaar geleden werd geboren. Het woord sikh is afgeleid van shishya, sanskriet voor discipel of student.

In de achttiende eeuw werden de sikhs steeds militanter. In de regio Punjab bestond zelfs even een onafhankelijke sikh-staat, waar een aantal radicale aanhangers van de Khalistan-beweging tegenwoordig opnieuw naar streeft.

In Europa en Amerika zijn de sikhs over het algemeen goed geïntegreerd. Hard werken is het adagium, maar alleen in eerlijke of onschadelijke industrieën. Een sikh zal niet zo snel in de tabaksindustrie werken.

Vrouwen kleden zich westers, hoewel sommige traditionele Indiase kleding dragen. Mannen hebben een ijzeren band om hun rechter pols en dragen soms een zwaard aan hun riem. Ze zijn natuurlijk vooral gemakkelijk te herkennen aan die tulband. Maar als je zoals de sikhs je haar niet mag knippen, is dat een uitkomst.

1 opmerking:

Unknown zei

Ik kreeg commentaar van mijn Belgische vrienden: 1. "mannen dragen een ijzeren band om de rechter arm" is gewoon een ijzeren armband om de dominante hand (kan dus ook links zijn) en hij wordt ook door vrouwen gedragen.
2. "een zwaard aan hun riem" is dus de kirpan (dolk) aan een schouderband die overigens ook door vrouwen wordt gedragen.