woensdag 8 augustus 2012

Sikhs verward met moslims; hoe kan dat?

Sikhs verward met moslims; hoe kan dat?
 

Een veertigjarige Amerikaanse veteraan drong zondag een Sikh-tempel in Wisconsin binnen en vermoordde zes aanwezigen. Het motief van de dader is nog niet duidelijk, maar het zou kunnen dat hij de aanhangers van de vredelievende Indiase religie aanzag voor terroristische moslims.


Amerikaanse Sikhs zijn sinds de aanslagen van 11 september 2001 namelijk vaker aangevallen omdat neo-nazi's ze door hun lange baard en tulband verwarden met moslims.

Op de avond na de aanslagen van 11 september hebben de Sikh zelfs een persconferentie gehouden om duidelijk te maken dat ze geen moslims zijn. Volgens de Amerikaanse Sikh Coalition zijn er sinds 9/11 meer dan zevenhonderd aanvallen op aanhangers van het Sikhisme geweest.

Amerikadeskundige
Willem Post vertelt hoe het kan dat Amerikanen Sikhs constant verwarren met moslims en waar de angst voor deze bevolkingsgroep vandaan komt.

Een Sikh is een aanhanger van het sikhisme, een monotheïstische godsdienst die in de 16e eeuw werd gesticht in Noord-India. Aanhangers van de religie worden aangemoedigd een leven te leiden van hard werken, liefdadigheid en meditatie. De godsdienst accepteert het bestaan van andere religies en tolereert geen discriminatie.

Met naar schatting 26 miljoen aanhangers van het sikhisme is het de vijfde religie ter wereld. Verreweg de meeste Sikhs wonen in de Indiase deelstaat Punjab. In Amerika wonen er ongeveer een half miljoen en in Nederland ongeveer twaalfduizend. Een woordvoerder van de Sikh tempel in Amsterdam zegt dat de Sikhs in Nederland afgezien van een enkele opmerking nooit te maken hebben gehad met gewelddadige uitingen zoals in de VS.   

Geen opmerkingen: