maandag 6 augustus 2012

Sikhs geschokt door schietpartij

Sikhs geschokt door schietpartij

De sikh-gemeenschap is wereldwijd geschokt door de schietpartij in de Amerikaanse stad Milwaukee. In India noemt de leider van het belangrijkste sikh-heiligdom de Gouden Tempel het een "gruwelijk incident".

Bij de schietpartij in een sikh-tempel in Milwaukee zijn 6 mensen doodgeschoten door een man. De dader werd zelf dodelijk getroffen door de politie. Vooral vrouwen en kinderen waren in het gebouw voor een taalcursus.

In Milwaukee kwamen leden van de lokale sikh-gemeenschap na de schietpartij bij elkaar om te rouwen. De gemeenschap geldt als zeer hecht en het duurde lang voordat duidelijk was wie er bij de schietpartij is omgekomen.

Sikhs in de Verenigde Staten zeggen sinds 11 september 2001 al gevreesd te hebben voor een dergelijk incident. Volgens de voorzitter van de sikh-Raad van Religie en Educatie in Washington worden sikhs vanwege hun tulband geregeld verward met leden van de taliban of al-Qaeda.

En dat terwijl sikhs juist vredelievend zijn, "geloven in vrijheid van religie en in dienst staan van de gemeenschap", zegt een adviseur van een sikh-organisatie voor juridische bijstand in de Verenigde Staten.

Het sikh-geloof is het vijfde meest populaire geloof ter wereld. Het heeft 25 miljoen aanhangers. 700.000 leven in de Verenigde Staten. In de omgeving van Milwaukee wonen ongeveer 3000 sikh-familiesGeen opmerkingen: