maandag 6 september 2010

Sikhs pleiten voor tulband in de klas


Sikhs pleiten voor tulband in de klas

sikhs pleiten voor tulband in de klas
 
09:02 Update De Sikhgemeenschap in Sint-Truiden heeft zaterdag actie gevoerd voor de toelating van de tulband in de middelbare scholen. Aanleiding is de discussie over het verbod dat het gemeenschapsonderwijs in september vorig jaar het algemeen voor hoofddoeken oplegde.

Met flyers en vers fruit hielden ze een stille actie aan de Golem van kunstenaar Koen Vanmechelen op de parking van het Europaplein. "Dit beeld staat symbool voor de bescherming van kinderen en kinderrechten, maar ook voor hoop en verwezenlijking van wensen en dromen", zegt de 19-jarige Pawan De√ęt Singh.

Veel jongeren die van het basisonderwijs naar het middelbaar onderwijs overstappen, ervaren grote veranderingen. "Wij moeten vaak onze studierichting aanpassen aan de scholen waar wij onze godsdienstsymbolen kunnen dragen. Dit is voor veel jongeren een beperking in het kiezen van een school of richting die aansluit bij hun talenten," zegt Pawan Singh die nu houtbewerking volgt.

Woordvoerder Harjinder Singh vreest dat door een hoofddoekenverbod de talenten van de kinderen niet ontwikkeld worden. "Met het gevaar van schoolmoeheid, geen motivatie en identiteitscrisis in de latere fase van hun schoolloopbaan. Een school waar een tulband toegelaten is, wordt zo een absolute must", vindt Harjinder Singh.

Geen opmerkingen: