dinsdag 7 september 2010

Hoofddoekenverbod treft ook Indische gemeenschap

Hoofddoekenverbod treft ook Indische gemeenschap
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0A2UUBIV&subsection=104

Sikhs willen met tulband naar school

  • maandag 06 september 2010
  • Auteur: Egide Lismond

Voor jonge sikhs is hun tulband heilig, ze kunnen niet met onbedekt hoofd naar school. els

SINT-TRUIDEN - Een dertigtal sikh-jongeren vraagt om een tulband te mogen dragen in alle middelbare scholen. Ze eisen dat het hoofddoekenverbod wordt ingetrokken.
De sikh-jongeren kwamen op het Europaplein samen duidelijk te maken dat zij hun tulband willen blijven dragen. 'Bij ons is een tulband niet zo maar een hoofddeksel als een pet of muts. Het is een deel van ons. Lang haar is heilig en met de tulband bedekken we ons haar. Zonder tulband voelen we ons naakt', zegt Simrand Singh.

Simrand was verplicht om buiten Sint-Truiden op zoek te gaan naar scholen en afdelingen waar hij met tulband terecht kon. 'In het hoger onderwijs was dat geen probleem, in middelbare scholen wel', stelt hij vast. Ook Singh Pawandeep had gelijkaardige moeilijkheden. 'Ik veranderde enkele keren van studierichting. In het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) in Sint-Truiden volgde ik elektriciteit, in Aarschot schakelde ik over op carrosserie en daarna moest ik houtbewerking volgen in Herk-de-Stad. Op dit ogenblik heb ik werk, maar ook in de fabriek mag ik geen tulband dragen.'

Invloed op studiekeuze

In Sint-Truiden is er maar één school die de tulband toelaat. Bij het begin van het schooljaar maakt de sikh-gemeenschap zich zorgen over het hoofddoekenverbod. 'Veel sikh-jongeren kiezen een school die hun tulband aanvaardt, maar dit is niet noodzakelijk de school of richting die aansluit bij hun talenten', stelt Ariana Barku van het Internationaal Comité vast.

'We willen niet passief toekijken. We stuurden brieven en hadden ook al gesprekken met parlementsleden. Voor ons is onderwijs belangrijk om te integreren in de maatschappij. Jongeren moeten hun talenten kunnen ontwikkelen', aldus Harjinder Singh van de Gurudwara.

In Limburg wonen ruim 3.000sikhs. Ze zijn geconcentreerd in Haspengouw en vormden midden jaren '80 de eerste golf van buitenlandse fruitplukkers. Aanvankelijk bestond de migratiegolf uitsluitend uit mannen. Nadien vestigden zich ook gezinnen in de streek.

Geen opmerkingen: