dinsdag 26 mei 2009

Onrust onder Indiase sikhs na vechtpartij in Wenen

Onrust onder Indiase sikhs na vechtpartij in Wenen

http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2768117.ece/Onrust_onder_Indiase_sikhs_na_vechtpartij_in_Wenen.html

(Novum/AP) - De Indiase premier Manmoham Singh heeft maandag sikhs in de noordwestelijke deelstaat Punjab opgeroepen tot kalmte. Onlusten die zondagavond de stad Jalandhar in Punjab troffen, sloegen maandag over naar ten minste vijf andere steden in Punjab, zoals Amritsar. De politie opende op twee plaatsen het vuur op woedende menigten. Daarbij vond een man de dood en raakten zeker vier mensen gewond.

In Jalandhar braken zondagavond ongeregeldheden uit na een aanval van radicale sikhs op twee goeroes in een tempel, een gurudwara, in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Een goeroe kwam daarbij om het leven en minstens vijftien andere tempelbezoekers raakten gewond.

Bij de onlusten in Jalandhar gingen verscheidene voertuigen en een bank in vlammen op. Ook werden bussen met stenen bekogeld en spoorbanen en wegen geblokkeerd.

Jalandhar is een bolwerk van de Dera Sach Khand, de sekte waar de omgekomen geestelijke toe behoorde. De sekte bestaat voornamelijk uit dalits of 'onaanraakbaren'. De onlusten in Wenen leken verband te houden met discriminatie van dalits binnen de sikhgemeenschap.

De autoriteiten stelden maandag een uitgaansverbod voor Jalandhar in, dat in eerste instantie leek te werken. Ook werden honderden soldaten ingezet en controleposten ingesteld. Later braken er toch opnieuw ongeregeldheden uit. Toen een menigte een politiebureau aanviel werd het vuur geopend. De dode viel bij een andere schietpartij, in het dorp Lambran bij Jalandhar.

Singh is de eerste Indiase premier die voortkomt uit de sikhgemeenschap. Hij zei 'diep ontsteld' te zijn door de aanvallen en het geweld.

Van de Indiase bevolking van bijna 1,2 miljard maken sikhs nog geen 2 procent uit. Kastendiscriminatie is in India ruim een halve eeuw geleden verboden, maar komt er nog veel voor. Sikhs erkennen officieel geen kasten, maar het fenomeen heeft zulke diepe wortels dat het ook in hun gemeenschap niet geheel is verdwenen

Geen opmerkingen: