donderdag 30 juli 2009

Multicultureel uniform moet vertrouwen wekken

Multicultureel uniform moet vertrouwen wekken

BRUSSEL - Agentes van de Britse Avon and Somerset Police krijgen een hoofddoek om gebedsruimtes te kunnen bezoeken.

Van onze redactrice

De politie van Avon and Somerset, verantwoordelijk voor het graafschap Avon en enkele omliggende gebieden in het zuidwesten van Engeland, heeft twee soorten hoofddoeken laten maken: een zwarte die bij het politie-uniform past en een blauwe voor de agenten die in de ondersteunende diensten werken. De hoofddoeken zijn er niet alleen voor moslima's, ze zijn ook bedoeld voor niet-islamitische agentes die een gebedsruimte willen betreden.

Jackie Roberts, de adjunct-hoofdcommissaris van de Avon and Somerset Police, had gisteren de journalisten in de lokale moskee uitgenodigd om hen de zwarte uniformhidjab te tonen. Vroeger droegen de agentes een sjaal die ze zelf hadden gekocht of ze kregen een hoofddoek van de synagoge. 'Maar met onze officiële politiehoofddoek hebben we een professioneler imago', zegt Roberts aan de telefoon.

Hoewel de hoofddoek ook in de synagoge of in de kerk kan worden gebruikt, geeft Roberts toe dat de uniformhidjab vooral voor de moslimgemeenschap is bedoeld. 'Onze agentes voelden zich vaak ongemakkelijk omdat ze geen gepaste kleding hadden om bij de moslims te werken. Deze officiële hoofddoek toont ons respect tegenover alle culturen in onze gemeenschap.'

De hidjabs zijn voor de vijftien agentes bestemd die als verbindingsofficier met een religieuze gemeenschap samenwerken. Het is geenszins de bedoeling dat alle vrouwelijke agenten een hoofddoek krijgen.

Roberts beseft dat sommige critici de politie verwijten dat ze te politiek correct is, maar dat raakt haar niet. 'Wij proberen ons zo op te stellen dat we maximaal het vertrouwen kunnen krijgen van de burgers', zegt ze.

Na de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen op 7 juli 2005 heeft de politie werk gemaakt van goede contacten met de moslimgemeenschap, en dat heeft vruchten afgeworpen. Zo kon de politie de homegrown terrorist Isa Ibrahim inrekenen nadat zij van de moslims in Bristol te horen had gekregen dat hij een aanslag wilde plegen op het Broadmead-shoppingcentrum.

De hoofddoek kan er ook toe bijdragen dat meer moslima's zich melden om bij de politie te werken. Net zoals in België behoort de politie niet bij de top tien van de favoriete werkgevers voor allochtone werkzoekers. 'Nu zijn de moslims ondervertegenwoordigd in ons korps en het is nodig dat de politie een weerspiegeling van de samenleving is. We hopen dat een uniformhidjab daarbij helpt', zegt Roberts.

In Groot-Brittannië passen vele instellingen hun regels aan om werknemers uit de verschillende culturen aan te trekken. Bij de politie mogen de sikhs hun tulband dragen en nu zijn er speciale brandweeruniformen voor moslimvrouwen. Met een hoofddoek, lange mouwen en een lange rok kunnen deze moslima's in uniform op huisbezoek gaan.

'Als ze zo gekleed zijn, krijgen ze gemakkelijker toegang tot de moslimgemeenschap om aan de families uit te leggen wat brandpreventie is', zegt Doreen Melvill-Ridell aan de telefoon. Zij is de woordvoerder van het departement Communities and Local Government, dat het beleid voor de lokale overheden uitstippelt. Lokale brandweercommandanten die zo'n uniform voor hun personeel willen, kunnen dat uit de catalogus bestellen.

De politie van Avon en Somerset is de enige die een hidjab voorziet voor niet-moslims. 'Het is wel even wennen', zegt Roberts. 'Je moet even oefenen voor je de trucs kent om de hoofddoek om te doen.'

Geen opmerkingen: