dinsdag 5 mei 2009

Sikhs vieren feest in Haven

Sikhs vieren feest in Haven
http://www.webregio.nl/almere/regionaalnieuws/artikel/172013/sikhs+vieren+feest+in+haven+almere.aspx
22 april 2009

ALMERE - De Nederlandse Sikhs kwamen zondag in Almere bij elkaar om feest te vieren. Zij droegen oranje kledij en oranje tulbanden, vanwege de oranje vlag van het Sikh-geloof. In een grote optocht trokken de Sikhs door de straten van Almere Haven. De processie, die startte en eindigde bij het Sikh gebedshuis aan de Brongouw, stond in het teken van feest, wederzijds begrip, liefde en vrede in de wereld.


Naast de Internationale Dag van de Tulband, die dit jaar op 13 april viel, vierden de Sikhs Vaisaikhi. Het is 310 jaar geleden dat de tiende en laatst levende Guru Gobind Singh Ji op de dag van Vaisakhi, een Sikh festival ter aanduiding van het oogstseizoen, een nieuwe vrijwillige orde van Sikhs oprichtte. De Khalsa broederschap zijn Sikhs die een doopceremonie hebben ondergaan. Zij volgen een gedragscode en dragen vijf onderscheidende symbolen van het broederschap.

Het meest opvallende symbool is het ongeknipte haar, bedekt met een tulband. "Vaisakhi wordt jaarlijks gevierd met een processie. Het is een feest voor iedereen. Het is een periode om Gods liefde en vertrouwen in ons te herinneren", aldus een woordvoerder van de Dutch Sikh Council.

Geen opmerkingen: