woensdag 22 oktober 2014

Sikh-tempel in Vilvoorde boos na sluiting
    di 21/10/2014 - 15:08 Jos De Greef
Het bestuur van de sikh-tempel in Vilvoorde is niet te spreken over de beslissing van burgemeester Hans Bonte om de tempel voor een maand te sluiten. Het bestuur ontkent dat het te maken heeft met illegale mensenhandel.

Gisteren had burgemeester Bonte (SP.A) beslist om de tempel een maand lang gesloten te houden. Volgens hem fungeert "die als een magneet voor illegale mensenhandel".

Belga

Het bestuur van de tempel ontkent dat en wil de sluiting aanvechten bij de Raad van State en eventueel met een betoging. Daarover zou later beslist worden.

Nog volgens de tempel is het onmogelijk om iedereen die er binnen wil, te vragen om een verblijfsvergunning. De sluiting is een foute beslissing die meer dan duizend mensen treft die hier wekelijks komen bidden, aldus het bestuur.

Onlangs waren in Vilvoorde opnieuw elf illegale Indiërs ontdekt. Eerder opgepakte illegalen hadden verklaard dat ze onderdak en voedsel gekregen hadden in de Sikh-tempel.

Ongeveer 10.000 sikhs in België

Het sikhisme werd in de 15e eeuw in India gesticht door Nanak Dev en negen andere goeroes die hem opvolgden. Die tien goeroes hebben samen het heilige boek, de Adi Granth, geschreven. Sinds 1708 is er geen opperste goeroe meer en vervult dat heilige boek de rol van opperste leermeester.

De religie omvat elementen uit de islam en het hindoeïsme. Sikhs aanbidden slechts een god en leggen veel nadruk op naastenliefde, de gelijkheid van alle mensen (ook niet-sikhs) en onderlinge steun aan andere leden van de sikh-gemeenschap.

Er zijn ongeveer 25 miljoen sikhs in de wereld, de meesten wonen in de regio Punjab in India en Pakistan. In ons land wonen ongeveer 10.000 sikhs en er zijn gurudwara's of tempels in onder meer Sint-Truiden, Vilvoorde en Luik. Mannelijke sikhs zijn herkenbaar aan hun tulband en baard.

Geen opmerkingen: