donderdag 16 oktober 2014

Raad van State: "Sikh mag tulband dragen op school"

Raad van State: "Sikh mag tulband dragen op school"

©THINKSTOCK

Een jongen van Indiase origine uit Sint-Truiden die een tulband wil dragen op school heeft gelijk gekregen van de Raad van State. Volgens het rechtscollege moet de school een heel concrete reden hebben om religieuze symbolen te verbieden. Dat meldt de VRT.

Het dragen van levensbeschouwelijke symbolen is sinds vorig jaar verboden in het GO!, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De maatregel werd ingevoerd na verhitte discussies over het hoofddoekenverbod.

De jonge Sikh stapte na de invoering van het verbod naar de rechter omdat hij religieuze symbolen wil kunnen dragen op school, waarna de zaak in de schoot van de Raad van State belandde. Die gaf de scholier gelijk.

Het gemeenschapsonderwijs noemt het vonnis "tegenstrijdig", omdat het onderwijs enerzijds bevoegd is om een verbod op te leggen, "anderzijds is het verbod in deze school wel vernietigd". Go! gaat de uitspraak nu juridisch onderzoeken. Volgens Pieter-Bram Lagae, advocaat van de jongen, zal de uitspraak van vandaag gevolgen hebben voor heel het gemeenschapsonderwijs.

Het Minderhedenforum grijpt de uitspraak alvast aan om te pleiten voor een volledige afschaffing van het hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs. "Het GO! schoot met een kanon op een mug door destijds een algemeen verbod in te voeren na problemen in twee Antwerpse scholen", oordeelt directeur Wouter Van Bellingen.

Geen opmerkingen: