woensdag 22 oktober 2014

Limburgse sikhs verbaasd over sluiting tempel in Vilvoorde

Limburgse sikhs verbaasd over sluiting tempel in Vilvoorde

Sint-Truiden / Borgloon / Alken - Bij controles werden vroeger wel eens illegalen gevonden in een sikh-tempel in Limburg. Maar dat is de jongste jaren fel verbeterd. 'Wij houden zelf ook toezicht op de werking van de gemeenschap', zegt Avtar Singh van de tempel van Halmaal. 'Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt opmerkingen.' Avtar Singh is verbaasd over de sluiting van de sikh-tempel in Vilvoorde

Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde (Vlaams-Brabant), heeft de lokale tempel van de sikhs gesloten wegens mensenhandel.

In Limburg zijn er tempels in Sint-Truiden (Halmaal), Borgloon (Hoepertingen) en Alken. 'De jongste tijd zijn er geen problemen meer met illegalen', zeggen zowel Veerle Heeren (CD&V), burgemeester van Sint-Truiden als Danny Deneuker (SP.A), burgemeester van Borgloon.

In Limburg zijn er al sikhs sinds halfweg de jaren tachtig. Bij de regularisatieronde van 2001 en van 2009 hebben de sikhs die nog geen papieren hadden, hun zaken in orde gebracht. Op dit moment zijn de meesten Belg.

'We controleren de tempel in Halmaal geregeld', zegt Steve Provost, korpschef van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken die tegelijkertijd ook aangeeft dat hij een goede band heeft met de verantwoordelijke.

'Wij houden zelf ook toezicht op de werking van de gemeenschap', zegt Avtar Singh van de tempel van Halmaal. 'Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt opmerkingen.'

Avtar Singh is verbaasd over de sluiting in Vilvoorde. Logeren er daar dan ook illegalen? 'Elke sikh is bij ons welkom om te eten of te slapen. Wij staan niet als politieagenten aan de deur om naar hun pas te vragen'. zegt Avtar Singh.

'Wij maken geen onderscheid tussen sikhs met of zonder papieren.'

'Bij controles werden vroeger vaak wel illegalen gevonden', zegt Danny Deneuker. 'Maar sinds ik burgemeester ben, zijn er geen controles geweest. We hebben in elk geval geen last van die geloofsgemeenschap.'

Geen opmerkingen: