donderdag 30 mei 2013

Movie Sadda Haq in Amsterdam

Laatste kans om Sadda Haq in Europa in bioscoop te zien!
Blok 15 en/of 16 juni alvast in je agenda. 

Film: Block buster – Sadda haq
Datum: zaterdag 15 juni
Tijdstip: 10.00 – 12.30 uur

Datum: zondag 16 juni
Tijdstip: 10.00 – 12.30 uur

Locatie: Pathé Arena
Arena boulevard 600
1101 DS 
Amsterdam

http://www.pathe.nl/bioscoop/arena/bereikbaarheid

Tickets: 
Wees er snel bij – beperkte plaatsen beschikbaar en eenmalige kans om deze film met familie en vrienden te bekijken. 
Online: 
http://saddahaq.eventbrite.nl/

Vanaf dit weekend bij India Bazaar en andere Indiase winkels in Amsterdam en mogelijk via de Gurdwara's. 

Voor meer informatie bel Nirmal Singh: 06-19585641

Film mogelijk gemaakt door mediapartner www.punjabiinholland.com – bij goede response zullen wij meer Punjabi movies in Amsterdam vertonen. 

woensdag 29 mei 2013

Sikh-parade in Vilvoorde

Sikh-parade in Vilvoorde
VILVOORDE - Zoals ieder jaar vierde de Sikh-gemeenschap in Vilvoorde feest.
DeWereldMorgen.be -

Na een processie door de straten van Vilvoorde ter ere van hun goeroe, was er feest op het marktplein. Duizenden mensen namen er deel aan een gemeenschappelijke maaltijd.

Er was ook een demonstratie van Sikh-gevechtsporten. Iedereen was welkom en mocht genieten van de sfeer en de gevarieerde gerechten en dranken die werden aangeboden.

DeWereldMorgen.be -

BE : Sikhs-parade


Sikhs-parade

  • WOENSDAG 29 MEI 2013, 03U00
  • AUTEUR:SDZ

VILVOORDE - Zondag hielden de Sikhs hun jaarlijkse optocht in Vilvoorde. Na hun parade door de straten van Vilvoorde hielden ze een viering aan de Franklin Rooseveltlaan. Onderweg werd de Sikhs-gevechtssport gedemonstreerd en werden de toeschouwers verblijd met hapjes en drankjes. De optocht verliep zonder problemen, er waren meer dan 500 deelnemers. sdz

dinsdag 28 mei 2013

'Hoofddoekenverbod' Gent weggestemd: 'Historische ommekeer voor minderheden'

'Hoofddoekenverbod' Gent weggestemd: 'Historische ommekeer voor minderheden'

Simon Demeulemeester

Bron: Belga
dinsdag 28 mei 2013 om 06u48

http://www.knack.be/nieuws/belgie/hoofddoekenverbod-gent-weggestemd-historische-ommekeer-voor-minderheden/article-4000314062186.htm

Loketambtenaren in Gent kunnen opnieuw uiterlijke kentekenen van religieuze, levensbeschouwelijke, filosofische, ideologische of politieke aard dragen.

Er was veel belangstelling voor de stemming over het zogenaamde hoofddoekenverbod in de Gentse gemeenteraad. © Belga

Loketambtenaren in Gent kunnen voortaan opnieuw uiterlijke kentekenen van religieuze, levensbeschouwelijke, filosofische, ideologische of politieke aard dragen: gemeenzaam 'het hoofddoekenverbod' genoemd. Voor de opheffing van een verbod uit 2007 kreeg het kartel SP.A/Groen, dat een meerderheid van 26 op 51 zetels heeft, openlijke steun van drie van de vier CD&V'ers. Dat gebeurde nadat een burgerinitiatief het voorstel ter stemming op de gemeenteraad bracht.

Coalitiepartner Open VLD verzette zich tegen het verbod, maar over de kwestie staat geen woord in het bestuursakkoord - een bewuste keuze, aldus de socialistische burgemeester Daniël Termont. Hij herhaalde dat de kwestie geen partijpolitiek is, maar een ethisch probleem waarbij iedereen vrij stemt. Ook N-VA, met uitzondering van Helga Stevens die verontschuldigd was, en Vlaams Belang verzetten zich tegen de afschaffing van het verbod, net als CD&V'er Filip Van Laecke.

"Ik ben een vrijzinnig socialist, humanist en voorstander van een actief pluralisme", zei de Gentse burgemeester net voor de stemming, na 19 tussenkomsten van raadsleden. "Je kan geen samenleving bijeenhouden door mensen te verbieden om uit te komen waarvoor ze staan. Ik stond aan de zijde van Gilbert Temmerman om kruisen weg te halen, maar stenen hebben geen mening, en dat is het verschil." Termont vreest geen incidenten in de toekomst. "In deze stad kunnen we dat perfect aan."

Tot slot vroeg Termont om de dag na de stemming aan andere problemen te werken. "Ik denk aan huisvesting, onderwijs of de strijd tegen werkloosheid. Daar moeten we veel meer aan doen om de samenleving samen te houden."

'Historische ommekeer voor etnisch-culturele minderheden'

"Dit is een historische ommekeer voor etnisch-culturele minderheden", zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum als reactie op de afschaffing van de vestimentaire neutraliteit door de Gentse meerderheid. "Onze handtekeningenactie was een overdonderend succes", zegt ze.

"We mikten op 3.500 stemmen, maar in een vingerknip verzamelden we er meer dan 10.000. Een signaal dat de stad Gent niet kon negeren." Charkaoui zegt dat België een interculturele plek is geworden in het hart van Europa. "Dat de stad Gent nu op positieve manier inspeelt op die diversiteit is een trendbreuk. Wij weten dat etnisch-culturele minderheden deze beslissing zien als de erkenning van hun godsdienstvrijheid. Bovendien is elke mens uniek. Die unieke mens heeft in België het recht om uit te komen voor zijn godsdienst."

Het Minderhedenforum ziet in de beslissing van de gemeenteraad ook een signaal naar de moslimgemeenschap toe. "Officieel heet het een verbod op alle levensbeschouwelijke tekens. In de praktijk werden vooral moslima's geviseerd. Vandaag wordt er een hand uitgestoken naar een gemeenschap die al jaren het doelwit is van allerlei vormen van discriminatie."

Sikhs 'in gevecht' op Beursplein

Sikhs 'in gevecht' op Beursplein


REGIO  |   27 mei 2013   |   reageer  |   Door de dichtbijredactie, Gordana Todorovic (De Echo)
zoom out

1 / 1

AMSTERDAM - Heftig tafereel op het Beursplein gistermiddag. Het ging hier echter om een vredelievende bijeenkomst, hoewel dat er op het eerste gezicht anders uitzag.

Zondag was de viering van de eenheid van de humaniteit, een belangrijke feestdag van het Sikhisme.

In Nederland zijn ongeveer 12.000 Sikhs woonachtig. De meerderheid hiervan woont in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Den Haag. In Nederland zijn er 8 Gurdwara's: Sikh gebedshuizen. (Foto: Fotonova)






Ambtenaren in Gent mogen hoofddoekje weer om Bewerkt

Ambtenaren in Gent mogen hoofddoekje weer om

Bewerkt door: redactie − 28/05/13, 01:05  − bron: ANP

Loketambtenaren in de Vlaamse stad Gent mogen voortaan weer hoofddoeken, kruisjes en andere accessoires dragen die blijk geven van hun religieuze of ideologische overtuiging. De gemeenteraad besloot maandagavond een verbod dat in 2007 werd ingesteld op te heffen.

Ambtenaren die burgers te woord staan, mochten de afgelopen jaren op hun werk geen uiterlijke kenmerken dragen die blijk geven van religieuze, ideologische of politieke overtuigingen. Het idee daarachter was dat de overheid neutraliteit moet uitstralen.

Burgerinitiatief
Een lokale organisatie van minderheden zag het echter vooral als een hoofddoekenverbod en begon een burgerinitiatief om het geschrapt te krijgen. Nadat duizenden inwoners van de stad hun handtekening hadden gezet, kwam het onderwerp op de agenda van de raad terecht. Daarin heeft het linkse blok van sp.a en Groen sinds eind vorig jaar een meerderheid.

Ook drie raadsleden van de christendemocratische CD&V stemden voor opheffing van het verbod. Open Vld, NV-A en Vlaams Belang hadden de regel graag behouden.

Tevreden
De organisatie die het burgerinitiatief was begonnen, toonde zich tevreden. 'Vandaag wordt er een hand uitgestoken naar een gemeenschap die al jaren het doelwit is van allerlei vormen van discriminatie', aldus een woordvoerster van het Minderhedenforum


woensdag 22 mei 2013

Finland: Sikh man fights for right to wear turban at work

Finland: Sikh man fights for right to wear turban at work

IANS | 21-May 14:40 PM

 

London: A Sikh bus driver in Finland is fighting for his right to wear a turban while at work. Gill Sukhdarshan Singh, who works at the Veolia bus company at Vantaa near the Finnish capital of Helsinki, is trying to set a precedent by making the authorities allow him to wear a turban at work, a Finnish public broadcasting company reported on Tuesday.

"I have a right to my turban, and I am a Sikh also," the report quoted Singh as saying.

"I believe it is no problem to any other religions, we do not disturb any other religions, we only believe in our own religion."

Singh was among the first Sikhs to move to that Nordic country in the 1980s. After a visit to the Indian state of Punjab in December, 2012, he decided to wear a turban while at work.

Nobody raised any objection for two months but then the authorities concerned told him to remove it to comply with company uniform rules.

Singh's son Sukhnavdeep Singh Gill also wears a turban and says he would like to complete his military service in Finland wearing it.

"Everybody has to and I want also to be one of them (military service)," Sukhnavdeep said.

"It is my right to go and I want to be part of it, and my religion shouldn't be a problem. I don't want to be treated differently, it's my right and it shouldn't be a problem," he added.

Finland's neighbours, Norway and Sweden, both allow Sikhs in the military to wear the turban. Anu-Tuija Lehto, a lawyer at a trade union confederation, told Yle that she was confident any legal challenge to the turban ban would be successful. Singh is using the issue as one of integration and acceptance in Finland.


dinsdag 14 mei 2013

Dag van de Tulband ( NOS Radio 1)

Dag van de Tulband
 
Vandaag 12 mei wordt in Almere de Internationale Dag van de Tulband gevierd ter ere van het ontstaan van de Khalsa in 1699, het geboortejaar van het Sikh geloof. Gursev Singh, woordvoerder van de Nederlandse Sikhgemeenschap, over de betekenis van de Tulband voor de Sikhs.
 

maandag 13 mei 2013

AlmereHonderden Sikhs vierden Dag van de Tulband

AlmereHonderden Sikhs vierden Dag van de Tulband
 
Bijna 1.000 Sikhs kwamen zondagmiddag bij elkaar in Almere Haven. Met het lopen van een vredestocht door de stad vierden de gelovigen het ontstaan van het Sikh-geloof en de Internationale Dag van de Tulband.
SikhsSikhs
 

In Nederland wonen in totaal 12.000 Sikhs, de mannen zijn veelal te herkennen aan hun felgkleurde tulbanden en hun lange baarden. Kenmerken van het geloof zijn het gevoel van gelijkheid, liefde en respect voor elkaar.

De samenkomst in Almere was bedoeld om informatie over het geloof te verspreiden. En verder wilde de organisatie wederzijds begrip tussen Nederlanders en de Sikhs te kweken.

 

AlmereStad kleurt Oranje door Sikh-gelovigen13-05-2012

Bijna 800 Sikhs liepen vandaag mee in een jaarlijkse optocht door Almere. De tocht eindigde bij het gebedshuis aan de Brongouw.

Sikhs tijdens een eerdere optocht door Almere

 

De aanhangers van het Indiase Sikh geloof waren vooral gekleed in oranje tulbanden en gewaden, een verwijzing naar de kleur van hun vlag. Volgens de organisatie hebben ze het Sikh geloof op deze manier gepromoot.

Ook is er aandacht besteed aan de internationale dag van de tulband. Die wordt door de Sikhs gedragen om hun ongeknipte lange haren te bedekken.

zaterdag 11 mei 2013


De collectie van het Haags Historisch Museum
Wilt u ook mee schrijven aan de Haagse geschiedenis door uw  voorwerp en verhaal tentoon te stellen op deze website? Klik dan hier.

Ek onkaar: Sikhisme




Eerste letter van ons Heilige boek: “Guru Granth Sahibji” Ek onkaar betekent; er is één God. Hij is de schepper van mensheid.
Rani Kaur


Sikh vrouw leest uit het Heilig geschrif



30 jaar geleden had de sikh gemeenschap nog geen gurdwara (sikh tempel) in Nederland. De sikhs kwamen een keer per maand thuis bij elkaar, om gezamenlijk te bidden. Het Heilig geschrift van onze ouders kwam in menig huiskamer terecht. Nu heeft Nederland 6 sikh tempels, waaronder ook in Den Haag.
Ravinderjeet Kaur


Boekjes Sikh-soldaten
Sikh soldaten tijden de eerste wereldoorlog en de tweede wereldoorlog.


Zelfs tijdens de meest barre omstandigheden hadden ze het heilige geschrift van de Sikhs "Shri Guru Granth Sahib Ji"bij zich. Deze worden met veel respect behandeld.

Amandeep Kaur



zaterdag 4 mei 2013

Stamp on Sardar Hari Singh Nalwa Launched in New Delhi

Stamp on Sardar Hari Singh Nalwa Launched in New Delhi 

http://www.sikh24.com/2013/05/stamp-on-sardar-hari-singh-nalwa-launched-in-new-delhi/



By: Sikh24 Editors 
NEW DELHI (May 3, 2013)– The IT Minister of India launched a stamp commemorating the 176 Martyrdom Anniversary of Sardar Hari Singh Nalwa, a famous Sikh General who sacrificed his life on the battlegrounds of Jamroud.  The ceremony was held in India International Centre in Delhi organized by Hari Singh Nalwa Foundation Trust in association with Punjab Academy.

At the age of 10, S. Hari Singh Nalwa was initiated into the Khalsa Panth.  At a young age, he mastered the skill of horsemanship and martial arts.  He had many banis memorized during his teens.  In year 1804, S. Hari Singh was given the title of "Sardar" (Chief) and was placed to command 800 men comprising both sowars (cavalry) and piyade (infantry). S. Hari Singh became 'Nalwa' after he killed an encroaching tiger single-handed on horseback.

S. Hari Singh Nalwa was responsible for expanding the Sikh Empire to beyond the Indus River right up to the Khyber Pass (Afghanistan area).  He served as governor of Kashmir, Peshawar and Hazara. He established a mint on behalf of the Sikh Empire to facilitate revenue collection in Kashmir and Peshawar.

vrijdag 3 mei 2013

Geloof van een sikh: ‘Bekeer jezelf, niet de ander’

Geloof van een sikh: 'Bekeer jezelf, niet de ander'

http://www.kerkindenhaag.nl/articles/view/geloof-van-een-sikh-bekeer-jezelf-niet-de-ander

Door Robert Reijns
Gepubliceerd mei 2013, jaargang 16, nr. 156

Honderden sikh-gelovigen bezoeken wekelijks een van de drie tempels in Den Haag. Sikh Vikram Pal Singh geeft een inkijk in zijn geloofsleven.

Wat gelooft u?
'Mijn geloof is monotheïstisch en qua aanhangers het vijfde grootste wereldgeloof.
Wij geloven dat God in ieders hart verblijft, en door meditatie en goede daden verwerkelijkt kan worden. We willen leven voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor iedereen. Ik geloof dat God de schepper is van al hetgeen vrij is van angst en haat. God is tijdloos, ongeboren en op zichzelf staand.
In het dagelijks leven zijn sikhs harde werkers, die hun rijkdommen graag delen met anderen. Ze leiden een gezond familieleven; celibatair en ascetisch leven zijn voor sikhs geen methoden om tot God te komen.'

Wie heeft het sikhisme gesticht?
'Sikhs zijn de volgers van stichter Goeroe Nanak, in 1468 geboren in het huidige Pakistan. 'Sikh' betekend discipel of student. Je dient je als Sikh dus altijd spiritueel te ontwikkelen. Negen goeroes (spirituele leraars) volgden Nanak op. Uiteindelijk werd het leraarschap vastgelegd in het boek Goeroe Granth Sahib, de eeuwige geestelijke gids, en verspreid door de Khalsa, een gemeenschap van sikhs die het geestelijke stadium van totale toewijding bereikt hadden.'

Hoe kijken sikhs aan tegen andere godsdiensten?
'Sikhs zien andere religies simpelweg als andere manieren om God in zichzelf te realiseren. Wij vinden dat iedereen het recht heeft om een eigen pad naar God te volgen, zonder door anderen veroordeeld of gedwongen te worden. God verblijft in ieders hart; alle mensen behoren tot dezelfde familie.
We maken daarom geen ethisch onderscheid tussen sociale klassen, culturen, religies of rassen om te bepalen welke groep dichter bij de 'morele waarheid' staat, rechtvaardiger of beter is. Goeroe Granth Sahib zei eens: "Waarheid is de hoogste deugd van alle deugden, maar nog hoger is het léven naar de waarheid".
Ieder die respect en gelijkheid voorstaat, kan daarom deel uitmaken van de sikh-gemeenschap.'

Kunnen christenen iets van het sikhisme leren?
Jawel. Bijvoorbeeld dat het niet nodig is mensen te bekeren. Sikhs geloven dat de waarheid niet in pacht is van één bepaalde religieuze stroming. "De waarheid is eeuwig" – Sat Sri Akal – luidt een sikh-groet.
Ons geloof is bovendien gevrijwaard van dogma's. We kennen wel vijf hoofdzonden: woede, lust, hebzucht, binding en ego. We moeten deze herkennen, erkennen en controleren om de geest te bevrijden en ons langzamerhand één te maken met God.
Het sikhisme is geen hiërarchische religie. Wij vinden dat ieder persoon zelf verantwoordelijk is voor zijn daden ten opzichte van God.'

Hoe kijken Nederlanders aan tegen het sikhisme, volgens u?
De gemiddelde Nederlander is er totaal onbekend mee, mede doordat het sikhisme in tegenstelling tot de andere wereldgodsdiensten geen plaats heeft in het middelbaar onderwijs. En Nederlanders die wat meer geïnteresseerd zijn in religies zien het sikhisme dikwijls onterecht als een hindoesekte. Ook vanwege ons uiterlijk – mannen dragen een tulband en baard, naar het voorbeeld van onze stichter – worden wij vaak voor extremistische moslims aangezien. Omdat wij geen bekeringsdrang hebben, tolerant zijn en ons vaak bescheiden opstellen, blijft het sikhisme grotendeels onbekend.'

Vikram Pal Singh is geholpen door collega Theodorus Snellen bij het formuleren van zijn antwoorden.