dinsdag 28 mei 2013

Ambtenaren in Gent mogen hoofddoekje weer om Bewerkt

Ambtenaren in Gent mogen hoofddoekje weer om

Bewerkt door: redactie − 28/05/13, 01:05  − bron: ANP

Loketambtenaren in de Vlaamse stad Gent mogen voortaan weer hoofddoeken, kruisjes en andere accessoires dragen die blijk geven van hun religieuze of ideologische overtuiging. De gemeenteraad besloot maandagavond een verbod dat in 2007 werd ingesteld op te heffen.

Ambtenaren die burgers te woord staan, mochten de afgelopen jaren op hun werk geen uiterlijke kenmerken dragen die blijk geven van religieuze, ideologische of politieke overtuigingen. Het idee daarachter was dat de overheid neutraliteit moet uitstralen.

Burgerinitiatief
Een lokale organisatie van minderheden zag het echter vooral als een hoofddoekenverbod en begon een burgerinitiatief om het geschrapt te krijgen. Nadat duizenden inwoners van de stad hun handtekening hadden gezet, kwam het onderwerp op de agenda van de raad terecht. Daarin heeft het linkse blok van sp.a en Groen sinds eind vorig jaar een meerderheid.

Ook drie raadsleden van de christendemocratische CD&V stemden voor opheffing van het verbod. Open Vld, NV-A en Vlaams Belang hadden de regel graag behouden.

Tevreden
De organisatie die het burgerinitiatief was begonnen, toonde zich tevreden. 'Vandaag wordt er een hand uitgestoken naar een gemeenschap die al jaren het doelwit is van allerlei vormen van discriminatie', aldus een woordvoerster van het Minderhedenforum


Geen opmerkingen: