woensdag 27 juni 2012

Kijkje in Sikh-tempel

Kijkje in Sikh-tempel
20 jun 2012
Door: Margreet Holsappel
ZWOLLE - Wat is een Gurdwara? En wat is Sikh? En wat heeft een tempel met een gratis maaltijd te maken? De tweedejaars studenten van de economiesector van het ROC Menso Alting ontdekten dit. Zij gingen onlangs op excursie in Den Haag. 

In de Gurdwara, ook wel tempel van de Sikhs genoemd, moesten de studenten eerst hun schoenen uitdoen, een soort bandana omdoen om hun hoofd te bedekken en daarna hun handen wassen. Binnen was het verrassend leeg. Er stonden een projectiescherm, een beamer en een laptop. Verder lag er een groot tapijt en daar moest iedereen plaats nemen. Dat de ruimte verder leeg was, had een reden die al snel duidelijk werd. De spreker legde uit dat in het Sikhisme iedereen gelijk was. Mannen en vrouwen, koningen en bedelaars, iedereen had dezelfde plek. Zodoende zijn geen stoelen nodig.
Er volgde een korte presentatie waarin de studenten uitleg kregen over het ontstaan van het Sikhisme, hun normen en waarden. Zo werd duidelijk dat Sikhs ieder geloof goedkeuren, mensen nooit zullen overtuigen naar hun geloof 'over te stappen' en raadplegen hun boek (Goeroe Granth Sahib) bij vraagstukken waar ze niet uitkomen.
Een van de dingen die een Sikh belangrijk vindt is vrijwilligerswerk. Zo was deze Gurdwara in Den Haag tegelijk een keuken. Heel de dag door kunnen mensen hier gratis een maaltijd ophalen, en die daar zittend op de vloer opeten. Ook de studenten kregen hier wat te eten. Gezeten in twee rijen, genoten ze zichtbaar en praatten nog na over alles wat ze hadden gehoord.

Docent Jet Weeda en de klasgenoten van Margreet; Rieke, Floortje, Jenneke, Willemien en Renee in de tempel.

Geen opmerkingen: