dinsdag 12 april 2011

Presbericht: Sikh Viasakhi viering

Presbericht: Sikh Viasakhi viering

Op Zondag 17 April 2011 houdt de Nederlands Sikh gemeenschap ter ere van de jaarlijkse Vaisakhi viering een Nagar Kirtan in Amsterdam met Gatka demonstraties en informatie stands op de Dam.

Sikhs
zijn volgelingen van het sikhisme, een monotheistisch geloof dat is ontstaan in het begin van de 15e eeuw op de grens van het huidige India en Pakistan. Mannelijke sikhs zijn veelal herkenbaar door hun baard en kleurrijke tulband.

Vaisakhi
herdenkt de totstandkoming van de sikh doop ceremonie van 1699.
Nagar Kirtan
, letterlijk: stads gezang, is een processie die wordt voorgegaan door de Sri Goeroe Granth Sahib (het sikh heilige boek) en wordt gevolgd door de gemeenschap waarbij iedereen die dat wil zich kan aansluiten.

Gatka
is een geestelijke en lichamelijke discipline (martial art) waarbij diverse traditionele sikh wapens worden gebruikt zoals kromzwaard, schild, vangnet en dergelijke. Gatka werd gebruikt ter verdediging en bescherming van onderdrukten.

Om 10 uur vertrekt de processie te voet vanaf de gurdwara (Schakelstraat 21) via de westermarkt (koffie pauze) naar de Dam.
Onderweg worden frisdrank, etenswaar en informatie uitgedeeld.
Om 12:30 uur zijn op de dam gatka demonstraties te zien en is informatie verkrijgbaar.
Op de terugweg wordt om 14:00 uur gepauzeerd in het westerpark voor het nuttingen van de lunch (Indiaase hapjes).
Om 16:30 uur zijn we weer terug bij de gurdwara.
 
Shri Guru Nanak Gurdwara Sahib
Schakelstraat 21
1014 AW Amsterdam

Website : WWW.SIKHS.NL
Email: SikhsInHolland@gmail.com
Contact :
Theodorus Snellen: 06-51810171
Vikrampal Singh: 06-22157488

--
Regards
WWW.SIKHS.NL Team
http://tuhitu.blogspot.com/
http://sikhgemeenschapnieuws.blogspot.com/

Join us on FACEBOOKSikh Society Netherlands is een onpartijdige, a-politieke human development groep die nauw samenwerkt met de Gurudwara's (Sikh gebedshuizen) en andere organisaties in Nederland aangaande onderwerpen die van belang zijn voor de Sikh gemeenschap en andere minderheden, en ter bevordering van die belangen. Verder richt Sikh Society Netherlands zich op aspecten op het gebied van de ontwikkeling en het welzijn van de gehele mensheid.

Geen opmerkingen: