maandag 11 april 2011

Hoofddoekjes op Bredase scholen geen probleem

Hoofddoekjes op Bredase scholen geen probleem

BREDA – Hoofddoekjes bij leerlingen in de klas zijn op Bredase middelbare scholen geen probleem. Dat leert een rondgang langs verschillende scholen.

Maandag bepaalde de Haarlemse rechter dat het Volendamse Don Bosco College de 15-jarige Imane Mahssan mag verbieden een hoofddoek te dragen in de klas. De leerlinge stapte naar de rechter wegens dit verbod, maar kreeg ongelijk. Ze is in hoger beroep gegaan.

Bij verschillende scholen in Breda, aangesloten bij de Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Breda (SKVOB) blijkt een hoofddoek geen probleem te zijn. "Het is hier geen issue", stelt rector Cor Clarijs van het OLV Lyceum aan de Paul Windhausenweg.

"We zijn een katholieke school, maar respecteren alle geloofsovertuigingen. Wij gaan uit van de christelijke achtergrond dat mensen een brede identiteit hebben." Clarijs snapt wel waar de beslissing van de leiding van het Don Bosco College vandaan komt. "Maar we gaan er bij het OLV wel ruimhartiger mee om."

Ook bij het Mencia de Mendoza aan de Ruitersboslaan zijn hoofddoekjes welkom. "Wij laten het toe in de klassen. Ook op het Mencia in Zundert", zegt plaatsvervangend rector Theo Dams. "Nu gaat het hier niet om veel leerlingen met een hoofddoekje, slechts een handvol."

Bij het Newman College aan de Verviersstraat zijn hoofddoekjes geen punt, zolang er ook gelet wordt op veiligheid en hygiĆ«ne. "We vragen wel of de leerlingen rekening willen houden met veiligheid en bijvoorbeeld communicatie", legt rector Raymond van Velthoven uit. "Bij bijvoorbeeld Scheikunde moet er extra op gelet worden dat de doek goed bij elkaar is gebonden. Ook met gym vragen we de leerlingen speciale sporthoofddoeken en –kleding dragen."

Ook de leiding bij Markenhage vindt het geen probleem als er hoofddoekjes worden gedragen. "Er zit hier zelfs een Sikh met een tulband op school", zegt rector Eric Boerhout. "De religieuze uitingen zijn gewoon toegestaan."

Ook de Nassau Scholengemeenschap zegt het 'geen issue' te vinden. "We respecteren de vormen van religieuze uitingen", zegt rector Rob Martinot van de Nassau. "Zolang de veiligheid bijvoorbeeld niet in het geding komt, maar ook dan komen we wel tot een oplossing. Compleet gezichtsbedekkende kleding gaat de rector wel wat ver. "Maar daar hebben we in de praktijk nog nooit mee te maken gehad."


Geen opmerkingen: