donderdag 21 oktober 2010

Obama maakte grote fout: toont zwakte, handelt uit angst

Obama maakte grote fout: toont zwakte, handelt uit angst

De Telegraaf bericht dat de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek aan een Sikhtempel in India heeft afgezegd omdat hij bang is dat critici in de Verenigde States foto's van het bezoek zullen gebruiken om hem af te schilderen als een moslim. In Sikhtempels bedekt men namelijk het hoofd. Een paar jaar geleden was er een foto in omloop van Obama gekleed in traditionele Afrikaanse kleding. Sommige rechtsradicalen in de VS gebruikten die foto vervolgens om Obama af te schilderen als een islamiet.

In een enquête van het tijdschrift Time zei 24 procent van de respondenten te denken dat Obama islamitisch is. De 'spindoctors' van het Witte Huis huiveren daarom al bij het idee van dergelijke suggestieve foto's.

Ja het is inderdaad bijzonder suggestief om een tempel met hoofdbedekking in te lopen, zeg. Schok-kend als hij dat zou doen. Onamerikaans, anti-christelijk, etc.

Het is natuurlijk te belachelijk voor woorden dat Obama zich door dit soort rumoeren laat leiden. Het is belangrijk voor de VS om een goede relatie te hebben met India; één van de opkomende supermachten in de wereld. In een paar decennia tijd zal het land van Ghandi een absolute macht zijn, met een niet te versmaden economie.

Dit bewijst eens temeer dat het Witte Huis doodsbang is voor de Amerikaanse kiezer. Obamas redenering is absoluut onlogisch. De beheerder van de Gouden Tempel zegt zelfs dat Obama een pet mag dragen. Hij kan met een Chicago White Sox (zijn favoriete team) pet op de tempel prima in. Dan ziet hij er toch gewoon Amerikaans uit, terwijl hij de banden met de Sikhgemeenschap in India nauwer aanhaalt. Een win-win situatie, zou je zeggen.

Maar nee, in plaats van logisch na te denken laat Obama zich leiden door angst. Hij weet dat zijn reputatie in de twee jaar na de presidentsverkiezingen die hij zo gemakkelijk won tegen John McCain zware schade heeft opgelopen en is doodsbang om de zaken nog erger te maken. Als dat niet een veeg teken is voor democraten met betrekking tot de verkiezingen van volgende maand en zelfs van 2012 weet ik het ook niet meer. Hij laat zich klaarblijkelijk definiëren door de tegenstander; een bijzonder slechte strategie als je verkiezingen wilt winnen.

Overigens vraag ik me ook af of men niet besloten heeft het bezoek af te zeggen uit angst moslimfundamentalisten voor het hoofd te stoten, met name in Pakistan. Het zou kunnen dat hij dat niet wil zeggen, en zijn afzegging probeert te gebruiken om conservatieven als radicaal en discriminerend neer te zetten. Ook dan laat hij zich leiden door angst. En zoals de wijzen eens zeiden: angst is een slechte raadgever.


Geen opmerkingen: