dinsdag 16 november 2010

SINT-TRUIDEN, Belgium : Sikhs vieren geboorte eerste leraar met processie

Sikhs vieren geboorte eerste leraar met processie

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLREI_20101115_002
  • maandag 15 november 2010, 19u46
  • Auteur: Ralf Eicker
  • Een demonstratie van de sikhgevechtssport.

SINT-TRUIDEN - De sikhgemeenschap vierde zondag de geboorte van haar eerste leraar met een optocht van de tempel in Halmaal naar de Grote Markt. Daar gaven de sikhs een demonstratie van de sikhgevechtssport

Zoals elk jaar vieren de Belgische sikhs de geboorte van Sri Goeroe Nanak Dev ji, de eerste leraar van de sikhs. Dat deden ze zondag opnieuw met een Nagar Kirtan, een optocht. Die ging van de tempel in Halmaal naar de Grote Markt en terug. Letterlijk vertaald betekent Nagar Kirtan 'zingen in de stad'. 'We zingen omdat we herdenken dat in 1469 Goeroe Nanak, de eerste leraar van de Sikhs, geboren werd in het noord-westen van India', zegt woordvoerder Harjinder Singh. 'Vijf sikhs in traditionele kleding gaan de stoet vooraf. Achter hen rijdt de Palki-Sahibwagen, een versierde vrachtwagen met daarop de Goeroe Granth Sahib en de muzikanten die gezangen uit de Goeroe Granth Sahib zingen. Goeroe Nanak Dev verwelkomde iedereen ongeacht hun kaste, geloof, geslacht of huidskleur. De Goeroe staat boven sektes en religies. Hij behoort tot de hele mensheid', weet Harjinder Singh.

Op de Grote Markt gaven de kleurrijke sikhs een demonstratie van de Gatka, de sikhgevechtssport, en deelden ze gratis voedsel (langar) uit.Geen opmerkingen: