woensdag 2 juli 2008

Sikhs moeten van rechter tulband niet afleggen op school

woensdag 02 juli 2008

Sikhs moeten van rechter tulband niet afleggen op school

HASSELT/SINT-TRUIDEN - Het KTA van Sint-Truiden moet vier jonge sikhs die van school gestuurd werden omdat ze een tulband droegen, weer toelaten.

Van onze redacteur
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=AN1TQ8AJ


Pawandeep Singh (17) volgde van 2002 tot 2005 de richting elektriciteit en metaal aan het KTA van Sint -Truiden. Al die tijd droeg hij, zoals zijn godsdienst het voorschrijft, een tulband.

Het KTA van Sint Truiden - dat deel uitmaakt van de Scholengroep 13 van het Gemeenschapsonderwijs - veranderde vanaf het schooljaar 2005-2006 het schoolreglement. Vanaf dan werd het voor iedereen verboden om het even welk hoofddeksel te dragen in het schoolgebouw. Op de speelplaats mocht het nog wel, maar in 2007 werd ook dat verboden.

Pawandeep Singh - voor wiens ouders het om godsdienstige reden geen optie was hem zijn tulband uit te laten doen - moest in 2005 van school veranderen. Drie andere jonge sikhs die zich mét tulband wilden inschrijven, werden niet aanvaard.

De rechter in Hasselt oordeelde maandag dat de school buiten zijn boekje is gegaan en wil dat de jonge sikhs vanaf september weer op school worden toegelaten. De rechtbank baseert zich daarvoor op artikel 9 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). 'Door de wijziging van het interne reglement op de school worden joden, islamieten en sikhs die uit religieuze overtuiging een hoofddeksel dragen, beknot in de uitdrukking van hun religieuze overtuiging', stelt de rechter. Volgens de directie van de school kwam het verbod er 'om redenen van hygiëne en herkenbaarheid'. Maar volgens de rechter rechtvaardigden 'dergelijk vage doelstellingen zonder dat er terzake problemen waren in de school niet de aantasting van het subjectieve recht van eisers op godsdienstvrijheid.'

Volgens de rechter was er geen enkele aanwijzing dat de aanwezigheid van de sikh-leerlingen met tulband voor onrust of problemen had gezorgd in de school.

Het proces werd aangespannen door de internationale organisatie United Sikhs die overal ter wereld opkomt voor het recht van de sikhs om hun tulband en dolk te dragen, zoals de traditie het voorschrijft. Er zijn ongeveer 23 miljoen sikhs, de meesten leven in India. In Limburg werken veel sikhs in de fruitpluk.

'Deze uitspraak is echt wel een overwinning', zegt Walter Van Steenbrugge, advocaat van de sikhs in België. 'Het is de eerste keer dat ze gelijk krijgen. De sikhs hebben in Frankijk een proces verloren omdat ze weigerden zonder tulband te poseren voor de foto van hun identiteitsdocumenten.'

Geen opmerkingen: