vrijdag 4 juli 2008

Sikh mag van rechter toch tulband dragen op school

Sikh mag van rechter toch tulband dragen op school

Geplaatst door Theo Borgermans op donderdag 3 juli 2008 om 09:45u (Bron: Het Belang van Limburg)

HASSELT (RKnieuws.net) - Een Truiense sikh (17) die drie jaar geleden het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) in Sint- Truiden moest verlaten omdat hij een tulband droeg, heeft nu gelijk gekregen van de rechtbank van Hasselt. De jongen, die op zoek moest naar een andere school, wil nu terugkeren naar het KTA. "Hopelijk laat de directie mij terug toe", zegt hij.

De Truiense sikh Pawandeep Singh (17) volgde van 2002 tot 2005 de richting elektriciteit aan het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) van Sint-Truiden. Al die jaren droeg hij een tulband, maar omdat het KTA vanaf het schooljaar 2005-2006 een verbod invoerde op het dragen van om het even welk hoofddeksel, was Singh niet langer welkom op de school.

"De school liet weten dat het schoolreglement plots was veranderd en dat ik in de klas niet langer een tulband mocht dragen", vertelt Pawandeep. "Waarom dat reglement werd aangepast, hebben ze mij nooit verteld. Het was gewoon zo."

"De eerste schooldag ben ik dan toch met mijn tulband naar het KTA gegaan, maar de directie heeft mij onmiddellijk terug naar huis gestuurd. Ik had geen andere keuze dan op zoek te gaan naar een andere school. Eerst heb ik een jaar elektriciteit gevolgd in een school in Aarschot, waar een tulband wel is toegestaan, maar omdat ik elke dag 45 km met de trein moest reizen, heb ik een nieuwe school gezocht."

"Uiteindelijk ben ik in de school Domein Herkerhof in Herk-de-Stad, waar ik mijn tulband ook mocht dragen, dan maar houtbewerking gaan volgen."

Toen de internationale organisatie United Sikhs, die overal ter wereld opkomt voor het recht van de sikhs om een tulband te dragen, hoogte kreeg van het hoofddekselverbod van het KTA, spande die een proces aan tegen Scholengroep 13 van het Gemeenschapsonderwijs, waar KTA deel van uitmaakt.

Nu heeft de rechtbank in Hasselt United Sikhs gelijk gegeven waardoor het KTA Pawandeep Singh, en nog drie andere sikhs-leerlingen die zich in 2006 niet mochten inschrijven in de school omdat ze hun tulband niet wilden afleggen, toch moet toelaten.

Volgens de rechtbank schendt het KTA met het hoofddekselverbod de vrijheid van godsdienst. "Het is de eerste keer dat een rechtbank artikel 9 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens over het recht op godsdienstvrijheid zo strikt toepast", zegt advocaat Walter Van Steenbrugge, die United Sikhs vertegenwoordigt."Dit kan in de toekomst mogelijkheden bieden aan anderen om het hoofddekselverbod in allerlei instanties bij de rechter te gaan aanklagen."

Volgens de directie van KTA kwam het hoofddekselverbod er 'om redenen van hygiƫne en herkenbaarheid', maar volgens de rechtbank rechtvaardigden 'dergelijke vage doelstellingen niet de aantasting van het subjectieve recht van eisers op godsdienstvrijheid'.

Door de uitspraak van de rechtbank wil Pawandeep Singh nu terugkeren naar het KTA in Sint-Truiden. "Als ze mij tenminste opnieuw toelaten", zegt hij.

De directie wilde gisteren niet reageren.

Geen opmerkingen: