donderdag 31 juli 2008

Een sikhmeisje op de barricaden

Een sikhmeisje op de barricaden

30/07/2008 17:53 http://www.knack.be/nieuws/europa/een-sikhmeisje-op-de-barricaden/site72-section25-article20673.html

Sarika Watson-Singh is een veertienjarig meisje van Indische afkomst dat in Wales woont. Op vakantie in India kocht ze een sikharmband. Omdat ze die op school weigerde uit te doen, werd ze negen weken lang van haar klasgenoten geïsoleerd. 'Een onwettelijke uitsluiting', oordeelde een jury van het Britse Hooggerechtshof dinsdag.

Sarika mocht tijdens de speeltijd niet langer met haar klasgenoten ravotten. Wanneer ze naar het toilet moest, werd ze begeleid door een leraar. Ze mocht niet langer eten in de schoolkantine en tussen twee lessen door waren de schoolgangen voor haar verboden terrein. Dat allemaal om het dragen van een armband, nog geen vijf millimeter dik.

Lijdensweg

De kara is een van de vijf uitwendige tekens die sikhs gebruiken om hun geloof te tonen. Sarika is deels Welshe, deels sikh. Ze droeg haar kara, een souvenir van een reis naar India, al in 2005. Pas in april 2007 trok de armband de aandacht van een leraar. Omdat er in de school een verbod op juwelen van kracht is, verzocht hij het meisje de kara uit te doen.

Sarika vroeg om een uitzondering. Volgens haar is de kara geen armband maar 'een religieus symbool.' De school ging niet in op het verzoek van de jonge Welshe. Of ze zou haar armband uitdoen, of ze zou niet langer de lessen mogen volgen met haar klasgenoten.

Zo geschiedde: negen weken lang moest Sarika met een takenbegeleider in een leeg klaslokaal dezelfde oefeningen maken als haar klasgenoten. In november werd ze geschorst. Vanaf februari ging ze naar een andere school waar ze de armband wel mocht dragen.

Na het verdict van de rechter stak Sarika de armband in de lucht. Achteraf sprak ze de verzamelde media toe. 'Ik ben opgelucht dat mijn lange lijdensweg er eindelijk opzit', verklaarde ze aan de krant The Guardian, die haar verhaal woensdag publiceerde.

'Niemand zal ooit nog moeten doormaken wat mijn familie en ik hebben doorgemaakt. Er zal nooit nog een leerling worden uitgesloten omdat hij een kara draagt. Geen woorden kunnen beschrijven hoe gelukkig ik nu ben. Ik dank de Britse mensenrechtenorganisatie Liberty voor alle steun. Ik ben een trots Welsh, sikhmeisje.'

Ken Lambeets

Geen opmerkingen: