woensdag 22 oktober 2014

Limburgse sikhs verbaasd over sluiting tempel in Vilvoorde

Limburgse sikhs verbaasd over sluiting tempel in Vilvoorde

Sint-Truiden / Borgloon / Alken - Bij controles werden vroeger wel eens illegalen gevonden in een sikh-tempel in Limburg. Maar dat is de jongste jaren fel verbeterd. 'Wij houden zelf ook toezicht op de werking van de gemeenschap', zegt Avtar Singh van de tempel van Halmaal. 'Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt opmerkingen.' Avtar Singh is verbaasd over de sluiting van de sikh-tempel in Vilvoorde

Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde (Vlaams-Brabant), heeft de lokale tempel van de sikhs gesloten wegens mensenhandel.

In Limburg zijn er tempels in Sint-Truiden (Halmaal), Borgloon (Hoepertingen) en Alken. 'De jongste tijd zijn er geen problemen meer met illegalen', zeggen zowel Veerle Heeren (CD&V), burgemeester van Sint-Truiden als Danny Deneuker (SP.A), burgemeester van Borgloon.

In Limburg zijn er al sikhs sinds halfweg de jaren tachtig. Bij de regularisatieronde van 2001 en van 2009 hebben de sikhs die nog geen papieren hadden, hun zaken in orde gebracht. Op dit moment zijn de meesten Belg.

'We controleren de tempel in Halmaal geregeld', zegt Steve Provost, korpschef van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken die tegelijkertijd ook aangeeft dat hij een goede band heeft met de verantwoordelijke.

'Wij houden zelf ook toezicht op de werking van de gemeenschap', zegt Avtar Singh van de tempel van Halmaal. 'Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt opmerkingen.'

Avtar Singh is verbaasd over de sluiting in Vilvoorde. Logeren er daar dan ook illegalen? 'Elke sikh is bij ons welkom om te eten of te slapen. Wij staan niet als politieagenten aan de deur om naar hun pas te vragen'. zegt Avtar Singh.

'Wij maken geen onderscheid tussen sikhs met of zonder papieren.'

'Bij controles werden vroeger vaak wel illegalen gevonden', zegt Danny Deneuker. 'Maar sinds ik burgemeester ben, zijn er geen controles geweest. We hebben in elk geval geen last van die geloofsgemeenschap.'

Sikh-tempel in Vilvoorde boos na sluiting




    di 21/10/2014 - 15:08 Jos De Greef
Het bestuur van de sikh-tempel in Vilvoorde is niet te spreken over de beslissing van burgemeester Hans Bonte om de tempel voor een maand te sluiten. Het bestuur ontkent dat het te maken heeft met illegale mensenhandel.

Gisteren had burgemeester Bonte (SP.A) beslist om de tempel een maand lang gesloten te houden. Volgens hem fungeert "die als een magneet voor illegale mensenhandel".

Belga

Het bestuur van de tempel ontkent dat en wil de sluiting aanvechten bij de Raad van State en eventueel met een betoging. Daarover zou later beslist worden.

Nog volgens de tempel is het onmogelijk om iedereen die er binnen wil, te vragen om een verblijfsvergunning. De sluiting is een foute beslissing die meer dan duizend mensen treft die hier wekelijks komen bidden, aldus het bestuur.

Onlangs waren in Vilvoorde opnieuw elf illegale Indiërs ontdekt. Eerder opgepakte illegalen hadden verklaard dat ze onderdak en voedsel gekregen hadden in de Sikh-tempel.

Ongeveer 10.000 sikhs in België

Het sikhisme werd in de 15e eeuw in India gesticht door Nanak Dev en negen andere goeroes die hem opvolgden. Die tien goeroes hebben samen het heilige boek, de Adi Granth, geschreven. Sinds 1708 is er geen opperste goeroe meer en vervult dat heilige boek de rol van opperste leermeester.

De religie omvat elementen uit de islam en het hindoeïsme. Sikhs aanbidden slechts een god en leggen veel nadruk op naastenliefde, de gelijkheid van alle mensen (ook niet-sikhs) en onderlinge steun aan andere leden van de sikh-gemeenschap.

Er zijn ongeveer 25 miljoen sikhs in de wereld, de meesten wonen in de regio Punjab in India en Pakistan. In ons land wonen ongeveer 10.000 sikhs en er zijn gurudwara's of tempels in onder meer Sint-Truiden, Vilvoorde en Luik. Mannelijke sikhs zijn herkenbaar aan hun tulband en baard.

donderdag 16 oktober 2014

Raad van State: "Sikh mag tulband dragen op school"

Raad van State: "Sikh mag tulband dragen op school"

©THINKSTOCK

Een jongen van Indiase origine uit Sint-Truiden die een tulband wil dragen op school heeft gelijk gekregen van de Raad van State. Volgens het rechtscollege moet de school een heel concrete reden hebben om religieuze symbolen te verbieden. Dat meldt de VRT.

Het dragen van levensbeschouwelijke symbolen is sinds vorig jaar verboden in het GO!, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De maatregel werd ingevoerd na verhitte discussies over het hoofddoekenverbod.

De jonge Sikh stapte na de invoering van het verbod naar de rechter omdat hij religieuze symbolen wil kunnen dragen op school, waarna de zaak in de schoot van de Raad van State belandde. Die gaf de scholier gelijk.

Het gemeenschapsonderwijs noemt het vonnis "tegenstrijdig", omdat het onderwijs enerzijds bevoegd is om een verbod op te leggen, "anderzijds is het verbod in deze school wel vernietigd". Go! gaat de uitspraak nu juridisch onderzoeken. Volgens Pieter-Bram Lagae, advocaat van de jongen, zal de uitspraak van vandaag gevolgen hebben voor heel het gemeenschapsonderwijs.

Het Minderhedenforum grijpt de uitspraak alvast aan om te pleiten voor een volledige afschaffing van het hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs. "Het GO! schoot met een kanon op een mug door destijds een algemeen verbod in te voeren na problemen in twee Antwerpse scholen", oordeelt directeur Wouter Van Bellingen.