vrijdag 26 april 2013

Ban lifted from Sadda Haq Punjabi movie by Supreme Court of India

Ban lifted from Sadda Haq Punjabi movie by Supreme Court of India; Get ready to watch the untold story of 1980-90s on cinema screen

New Delhi, India (April 26, 2013): According to information available with Sikh Siyasat News (SSN) the Supreme of India has lifted the ban from much awaited Punjabi film – Sadda Haq. The movie has been cleared by the SCI to be screened in the Cinemas across India, including the states that had banned it.

The movie is based on the events of post-1984 to mid-1990s in Punjab. It tells the untold story of police atrocities suffered by the people of Punjab during 1980s-90s.

The movie was banned by Punjab government on April 04 – a day before it's worldwide released.

The movie was banned by Punjab Government led by Parkash Singh Badal and his son Sukhbir Badal under pressure from high-ups in Punjab police, who had feared that the movie could expose their black deeds.

The producers of the movie tried to convince Punjab government to review their decision to ban the movie but the situation turned worse when the neighbouring states of Haryana, Delhi, Chandigarh and Jammu & Kashmir also banned the movie.

As a last resort actor-cum-producer Kuljinder Sidhu moved the Supreme court of India against the ban. The Supreme Court issued a notice to the concerned states on April 11. The states filed their reply on April 24. On April 25 the Supreme court heard the arguments from both sides and decided to form a penal to review the movie.

On April 26 (today) the screening of the movie was held in Court Room number 15, where the judges of the SCI bench and senior lawyers watched the movie.

As per recent information shared by Sadda Haq team on their facebook fans page, the ban has been lifted by the Supreme Court of India.

 

dinsdag 23 april 2013

Amritsar: de gouden tempel van de Sikhs

Amritsar: de gouden tempel van de Sikhs
 
Amritsar: de gouden tempel van de Sikhs.

Voorwoord

http://plzcdn.com/ZillaIMG/52ff6fc95aa68e5d8ea1146c7c3bd119.jpg

Niet alleen mensen kunnen een onuitwisbare indruk nalaten op iemand, ook bepaalde plaatsen of gebouwen kunnen een impact hebben die een levenslang kan bijblijven waarschijnlijk door de magie van het moment en de essence van historiek en legende. Door toeval had ik reeds op zeer jonge leeftijd een fascinatie voor het machtige India, de olifant van het verre Oosten. Net zoals de Taj Mahal verplichte kost is voor de Westerse toerist, zo zou ook deze plaats niet mogen ontbreken op de wonderen der wereld. De benaming alleen al klinkt feeëriek en mooi, Amritsar of nog beter in de lokale taal Harmandir Sahib. De eerste oogopslag van het heiligdom is er één van uiterste verbazing, een onvergelijkbare plaats doordrongen van duizenden klanken, kleuren en geuren. Amritsar is niet alleen voor de Sikh een heilig oord, het is een plaats die respect, ontzag en een vreemde sensatie van innerlijke rust met zich meebrengt ten midden van een overbevolkte stad.

Geografische en historische gegevens

De gouden tempel ligt in de stad Amritsar, in de Indiaanse Provincie Punjab. De bouwwerken vingen aan omstreeks 1585 en eindigen pas in 1604. De vierde Sikh Guru, Guru Ram Das was de bezieler doch het werd afgewerkt door zijn opvolger. Op het einde van de werken werd deze plaats de meest sacrale plaats van de Sikh Religie. Achter deze gouden muren wordt de Adi Granth bewaard, zeg maar de bijbel van de Sikh, het heeft er een permanente plaats sinds 1634. In de zeventiende eeuw waren de Sikh verwikkeld in verschillende godsdienst conflicten, deze kleine oorlogen duurden tweehonderd jaar, in deze periode bleef de tempel het ultieme symbool van de Sikh gemeenschap. Op het begin van de negentiende eeuw slaagde de Maharaja Ranjit Singh erin om Punjab te verdedigen tegen buitenlandse en binnenlandse vijanden. Als teken van macht bedekte deze Indiaanse prins de muren met goud, met deze actie gaven de Engelse kolonisators ook zijn nieuwe naam "de gouden tempel".

De huidige vorm van de tempel is een reconstructie van 1764 door de Prins Jasssa Singh Ahluwalia, de architectuur werd verfijnd en de historische elementen werden terug opgewaardeerd. De tempel zelf werd vanaf dan een klein museum en letterlijk een edelsteen van Punjab. Marmeren vloeren, muren bedekt met edelstenen en goud, ontelbare kunst voorwerpen en de mooiste Indische kunst.

Bijzonderheid

Deze magische plaats is niet alleen heilig voor de Sikh, maar is bedoeld als een bidplaats voor mannen en vrouwen ongeaard hun geloof, ras of overtuiging om samen verenigd "God" te eren en te gedenken. Deze verdraagzaamheid en uitnodiging is opmerkelijk gezien het hier wel degelijk om de allerheiligste plaats gaat in hun religie. Andere religies kunnen hier nog wat leren !. Vreemd is ook dat in het Sikh geloof hun bijbel een absolute macht is, niet het goud, niet het gebouw maakt deze tempel heilig, enkel en alleen de aanwezigheid van dit boek. Zou het boek zich in een grot bevinden, dan zou deze plaats het heiligdom der heiligdommen zijn.


In 1574 was de stad Amritsar onbestaand, de bouwplaats voor de tempel was omgeven door een meer aan de oevers van een bos. De Vierde Guru bouwde een kleine nederzetting rond de tempel en liet het meer kunstmatig vergroten.

Het Tempelcomplex

De tempel is omgeven door een meer met de naam Sarovar, welke gevuld is met "Amrit", het heilige water of onsterfelijke nectar. Er zijn vier ingangen welke symbool staan voor openheid en gastvrijheid. Op het binnenplein zijn verschillende kleinere complexen die de overleden Guru's en vorsten eren. Incluis de Sikh soldaten die stierven tijdens wereldoorlog I en II in dienst van de Britten.

Protocol en weetjes

Bij het betreden van het complex zijn er enkele regels die moeten worden gevolgd verder is iedereen van goede wil welkom.
• Schoenen worden uitgedaan als teken van respect en puurheid, water wordt voorzien om de voeten te wassen.
• Alcohol is ten strengste verboden, zo is ook het nuttigen van vlees, of het gebruik van nicotine of drugs.
• men wordt veronderstelt een hoofddeksel te dragen als teken van respect.
• Bij het betreden van de Darbar Sahib, de plaats waar de Guru Granth Sahib ligt wordt men veronderstelt neer te zetten op de grond als teken van nederigheid.

• In het weekend krijgt de tempel 100.000 bezoekers.
• Gedurende de week zijn er 40.000 bezoekers.
• 25.000 bezoekers per week maken gebruik van de hotels in het gebied.
• Ongeveer 5.000 mensen blijven er dagelijks eten. De menu is curry.
• Iedere bezoeker krijgt een gratis maaltijd.
• De mensen die er werken zijn allen vrijwilligers.
• Aan de wanden hangen minsten 500 kg zuiver goud.
• De tempel werd verschillende malen verwoest in religieuze conflicten en telkens heropgebouwd.
• Elke avond wordt hun heilig boek opgeborgen wat steeds gepaard gaat met een ceremonie.
• De tempel is een Gurdwara (letterlijke vertaling deur naar de Guru).
• Het complex wordt volledig onderhouden door donaties uit de Sikh gemeenschap.
• Er zijn geen priesters in de Sikh godsdienst.
• Het geloof in reïncarnatie is een steunpilaar van hun godsdienst.
• Er zijn vandaag ongeveer 20 miljoen Sikh, waarvan 85% in India zelf.

Amritsar onder vuur

Zoals dikwijls hebben magische oorden ook hun bladzijden van tragedie, wat zich meestal historisch heeft vertaald in bloed en tranen ook dit prachtige bolwerk van hemelse sereniteit is hieraan niet ontsnapt. Naast de reeds beschreven religieuze persecuties en conflicten zijn er twee opvallende momenten in de geschiedenis van de gouden tempel.


In 1919 werd de geschiedenis van deze plaats van bezinning in bloed geschreven en wel door de Britse bezetter. 13 April 1919 is die dag de Indiaanse geschiedenis ingegaan als het bloedbad van Amritsar. De militaire bevelhebber en oorlogsmisdadiger generaal Dyer had een samenscholingsverbod uitgevaardigd, doch de Sikh vierden gewoon een religieus festival toen deze psychopathische kolonisator het bevel gaf te vuren in de massa, 379 vredelievende mannen, vrouwen en kinderen sneuvelden in een regen van Britse kogels, meer dan 1200 werden zwaar gewond. Onder Gandhi ontstond er een blinde woede bij de Indische bevolking en deze moordpartij heeft ertoe bijgedragen dat India in een versneld tempo vocht voor haar onafhankelijkheid.

De tweede tragedie die Amritsar zou treffen was in handen van hun eigen Indische bloed broeders. Het kreeg een lyrische naam mee "Operatie Blue Star", doch er was niks poëtisch aan. Op 6 juni 1984 bestormde het Indiaanse leger Amritsar om een Sikh activist te arresteren. Deze laatste religieuze strubbeling koste het leven aan 83 regeringsoldaten en 492 onschuldige burgers. Ook het heilig dom werd zwaar beschadigd. Indira Gandhi begin door deze operatie een blunder van formaat, en zij werd verantwoordelijk voor het bewustzijn van de Sikh gemeenschap als een culturele en religieuze minderheidsgroep. De vete tussen de Gandhi's en de Sikh is tot op heden voelbaar.

Bedenking

De tempel van Amritsar staat voor altijd in mijn geheugen gegrift zoals iedereen die ooit het godsgeschenk heeft gekregen om het ooit te aanschouwen. Het bizarre is dat op deze plaats religie juist wegvalt en men overmand is met een soort van therapeutische rust. Naast de onmetelijke mooiheid van deze gouden parel in een zee van mensen, is er de gedachte dat een bepaalde gemeenschap van mensen hun hoop, wensen en dromen materialiseren in een stenen structuur en dit sinds eeuwen. De eenvoud van deze redenering en hun devotie voor hun identiteit is van zuivere klasse en respect.

Harmandir Sahib verdient de aandacht en de bescherming van de wereld want naast de cultureel historische waarde, is het een architecturaal uniek bouwwerk die zoals vele van andere uitzonderlijke plaatsen de bevestiging zijn van de originaliteit en de meesterlijk heid van de mens. Iedere auteur die een poging waagt om zo'n plaats te beschrijven levert automatisch te weinig eer aan dit monument, kan slechts aanraden om zelf de impressies te absorberen ter plaatse

Oz province exempts Sikh cyclists from helmet

Oz province exempts Sikh cyclists from helmet
 
Queensland on Tuesday became the fourth Australian province to exempt cyclists from the Sikh community from wearing a helmet. 
Announcing the decision, Queensland transport minister Scott Emerson said it was a "common-sense approach" to the issue and only cyclists with "genuine
 religious beliefs" will be exempted.
 

"We will introduce exemptions for those who want to cycle but for religious reasons may not be able to wear a helmet," the minister said.

"They just can't wrap a towel around their heads, go ride a bike and claim that's exemption from wearing a helmet," he said. "This is for genuine religious beliefs and for genuine religious exemptions."

The new laws are expected to be in place by the end of this year, according to Australian media reports.

Emerson reviewed the law after Jasdeep Atwal, a Queensland Sikh, successfully challenged a fine because his religion requires him to wear a turban.

Emerson said he had waited for the outcome of court case before making any law changes.

"By amending the Queensland Road Rules, we will join Victoria, South Australia and Western Australia which also have this exemption," Emerson said.

"Similar to Western Australia, there will be no requirement to actually apply for the exemption, which will make for a more streamlined process and reducing the need for unnecessary red tape," he said.

Atwal said the exemption would be welcomed by all Sikhs. "The Sikh community has been working for a long, long time on this and they have done a lot of work. I was just the face of the cause," he said, quoted by ABC News.

woensdag 17 april 2013

Re: 20 Apr 2013 : Sikh tempel open voor bezoekers

 Sikh tempel open voor bezoekers

Zaterdag 20 april viert de Sikhgemeenschap dat de Sikh Tempel al 25 jaar in Kralingseveer gevestigd is. Voor bezoekers is er open dag van 13.00 tot 16.00 uur met op  elk heel uur een presentatie. Bezoekers worden verwelkomd

met Indiase thee , koekjes en gerechten. Voor de kinderen is er een springkussen. Verzocht wordt alcohol of tabak thuis te laten.

http://www.deweekkrant.nl/files/pdfarchief/YL/20130417/YL_YK-1-18_130417_1.pdf
 
Op een zondagochtend staan damesschoenen, kinderschoenen, herenschoenen allemaal op een rij in de entree van de Sikh tempel.
 - Door Loes Verton
 
Want wie de Sikh tempel in Kralingseveer betreedt doet de schoenen uit en bedekt het hoofd. "Je ego laat je buiten", zegt Sukhwant Singh één van de vrijwilligers van de Sikh tempel. Zelf draagt hij zoals de meeste Sikh-mannen een tulband en loopt hij in de tempel op blote voeten.
 
De Sikhgemeenschap had prinses Maxima uitgenodigd voor de open dag. Maar Maxima liet weten niet aanwezig te kunnen zijn. "We snappen nu wel waarom", lacht Sukhwant Singh.
 
Op het binnenterrein van de tempel aan de Ottogracht  wappert de oranje vlag van de Sikhs. De tempel is één van de zeven gebedshuizen voor de Sikhs in Nederland. "De gemeenschap hier bestaat uit zo'n 200 gezinnen die wonen onder andere in Rotterdam, Capelle, Krimpen, Barendrecht en Schiedam." De tempel is gevestigd in een voormalig schoolgebouw, op de meest prominente plek in het buurtschap. De fraai gebrandschilderde ramen, die er op wijzen dat hier lange tijd kinderen naar school gingen, zijn door de Sikhs in ere hersteld.
 
Van de drie voormalige klaslokalen zijn de tussenmuren weggehaald en is nu de gebedsruimte gemaakt. Daar ligt op een altaar het heilige schrift: Goeroe Granth Sahib. Op de grond zitten mannen en vrouwen in kleermakerszit. "We geloven in gelijkheid en gerechtigheid tussen mannen en vrouwen. Daarom hebben we ook allemaal dezelfde achternaam.
 
De mannen heten Singh, wat letterlijk leeuw betekent. De vrouwen Kaur, wat in het Punjabi staat voor prinses. Sikh mannen scheren zich niet en knippen hun haren niet, hun leven lang niet. De Sikhs gelooft in één god voor alle mensen. Van de Sikh wordt verwacht dat hij zijn eigen brood verdient. Wat je overhoudt, moet je delen met anderen."
 
Dat delen met anderen doen de Sikh na de dienst letterlijk. "Na het gebed dat grotendeels bestaat uit het zingen van hymnen wordt er op de trommel geslagen, als teken om te gaan eten. Al vroeg in de ochtend wordt er begonnen met het bereiden van de maaltijd in de grote keuken. Tijdens het eten zitten we op de grond. Ook als teken van gelijkheid van alle mensen." De vader van Sukhwant Singh was één van de eerste Sikhs die in de jaren zeventig naar Nederland kwam om te werken. Hij was vastbesloten terug te keren naar India maar hij schudt nu zijn hoofd: "Mijn kinderen en kleinkinderen wonen hier die zou ik missen. Ik ga er wel elk jaar naar toe op vakantie."

Rotterdam : Kwart eeuw Sikhs

Rotterdam : Kwart eeuw Sikhs

Rotterdam heeft al vijfentwintig jaar een Sikh-tempel. De Sikh-gemeenschap viert

dit jubileum zaterdagmiddag 20 april samen met buurtbewoners in haar tempel

Gurudwara Shri Guru Nanak Dev ji aan de Ottergracht in Kralingseveer. Iedereen

is van harte welkom om er een kijkje te nemen.

 

Sikh bruiloft | Amsterdam

Sikh bruiloft | Amsterdam

http://www.daphnevangroeningen.com/sikh-bruiloft-amsterdam/

Vorige week had ik de eer om een Sikh huwelijksceremonie te fotograferen. Deze vond plaats in de Gurudwara (gebedshuis) in Amsterdam. In een Gurudwara is het verplicht om je hoofd te bedekken en je schoenen uit te doen. De dag begint vroeg met het koken van eten voor zowel voor, tijdens (het heilige brood) als na de ceremonie. Voordat de officiele ceremonie begon, ontmoetten de beide families elkaar en overhandigden cadeaus. De priester voert de trouwplechtigheid uit in de aanwezigheid van de Guru Granth Sahib (het Spirituele Geschrift). De vader van de bruid verbindt vervolgens het koppel met een doek, waarbij zij tijdens het gezang van de vier Lavan (huwelijksliederen) bij elke Lavan rondom de Guru Granth Sahib lopen. Na de vierde Lavan zijn de bruid en bruidegom volgens de Sikh traditie getrouwd.

Lees hier meer over het Sikhisme.

 
42 Sikh bruiloft | Amsterdam
40 Sikh bruiloft | Amsterdam
39 Sikh bruiloft | Amsterdam
 
 
 
 

dinsdag 16 april 2013

Niet je afkomst, maar je toekomst telt!

Niet je afkomst, maar je toekomst telt!
 
Wanneer ouders hun jonge spruit inschrijven in het kleuteronderwijs, krijgen zij het voorleesboekje 'De eerste schooldag van Milan'. Dit boekje levert het stadsbestuur van Sint-Truiden sinds enkele jaren aan de kleuterscholen.
 
Het stadsbestuur is er zich van bewust dat het bereik niet altijd even optimaal is, vaak vanwege taalobstakels. Niet iedere ouder is de Nederlandse taal voldoende machtig en daardoor worden Nederlandstalige boekjes makkelijker aan de kant geschoven. Om dit aan te pakken sloot de dienst flankerend onderwijs een samenwerking af met het Internationaal Comité, Kind & Gezin, de lokale integratiedienst, brugfiguren van de sikhgemeenschap, het Minderhedenforum en Opvoedingswinkel Haspengouw.
 
De voorleesboekjes van Milan werden vertaald in het Punjabi (taal van de sikhgemeenschap), maar met de oorspronkelijke Nederlandse tekst ernaast. Deze aanpak zal in de toekomst uitgebreid worden naar andere allochtone bevolkingsgroepen.
 
De nieuwe boekjes worden vanaf schooljaar 2013-2014 ter beschikking gesteld aan het basisonderwijs van Sint-Truiden. Sikh-ouders krijgen hierbij de keuze of ze een tweetalig voorleesboekje  willen of een Nederlandstalig boekje.
Jeroen Cops, dienst flankerend onderwijs,
jeroen.cops@sint-truiden.be

 

donderdag 11 april 2013

Heilige Hoofdstad – Aflevering 1: Sikhisme


Heilige Hoofdstad – Aflevering 1: Sikhisme

           http://www.amsterdamfm.nl/heilige-hoofdstad-aflevering-1-sikhisme/

Iedere week spreekt Nathan van der Hooft in 'Heilige Hoofdstad' met een aanhanger of geestelijke van een Godsdienst in Amsterdam.
Deze week sprak hij met Baljit Singh, aanhanger van het Sikhisme.
Het Sikhisme is een monotheïstische (Godsdienst met één God) religie, die in de zestiende eeuw in India is ontstaan. Wereldwijd zijn er zo'n zesentwintigmiljoen aanhangers (Sikhs), waarvan enkele duizenden in Amsterdam wonen. Amsterdamse Sikhs komen regelmatig samen in de Guru Nanak tempel in Sloterdijk. 

29 yrs and several flip-flops later, justice continues to evade 1984 riot victims

29 yrs and several flip-flops later, justice continues to evade 1984 riot victims

Satya Prakash, Hindustan Times New Delhi, April 11, 2013
First Published: 00:01 IST(11/4/2013) | Last Updated: 12:12 IST(11/4/2013)
 
Almost 29 years after over 3,000 Sikhs were massacred in the Capital in the aftermath of the assassination of the then prime minister Indira Gandhi, justice continues to elude the victims

The case has witnessed many flip-flops with the probe agency filing two closure reports and both finally being rejected by the court. In the process, both the victims and the accused, ie Tytler, continue to face an uncertain future.

Speedy trial is a part of the fundamental right to life and liberty guaranteed to every individual. The victims too cannot be made to wait endlessly for justice.

Every time the former union minister thought that he was off the hook, the case came back to haunt him.

On September 29, 2007, the CBI had for the first time filed a closure report, claiming that witness Jasbir Singh, who migrated to the US, could not be traced and another witness Surender Singh refused to record his statement.

But on December 18, 2007 an additional chief metropolitan magistrate again ordered the CBI to re-investigate his role.

After that, a two-member CBI team went to New York to record the statements of two eyewitnesses -- Jasbir Singh and Surinder Singh.

But the CBI again gave a clean chit to Tytler, which was accepted by a magistrate who said there was no sufficient material to send Tytler to trial as the statement of California-based witness Jasbir had "no relevance" and that the statements of another witness Surinder were "self-contradictory".

But this was not to be. A Sikh woman, who lost her husband during the riots, challenged the magisterial court's decision resulting in the case being re-opened once again.

The court has directed the CBI to conduct further investigation in the case against Tytler and to record the statements of the witnesses who it had come to know during the investigation itself "and are claiming/shown/named to be the eye witnesses of the incident".

The court made it clear that it was the job of the CBI to reach wherever the witnesses were and not the other way round.

The case is a sad commentary on India's premier investigating agency, which has somehow earned the dubious distinction of botching up high-profile cases involving political bigwigs.

vrijdag 5 april 2013

Sikh Tempel (Gurdwara)

Sikh Tempel (Gurdwara)

Het Sikhisme is naast het Christendom, de Islam, het Hindoeïsme en het Boeddhisme de vijfde wereldgodsdienst met wereldwijd zo'n 23 miljoen volgelingen. De Haagse Sikh gemeenschap neemt dit jaar voor de 11e keer deel aan de Haagse wereldreis. Verder is de gemeenschap actief op diverse fronten en neemt deel aan allerlei lokale en nationale multiculturele en interreligieuze activiteiten.
Het Sikhisme staat voor gelijkheid, tolerantie en liefde & respect voor iedereen. De gemeenschap draagt dat ook uit bij alle gelegenheden. Ook op sociaal gebied is de Gurdwara (sikh tempel) een hulpmiddel niet alleen voor Sikhs maar voor alle iedereen. De deur van de Gurdwara staat altijd voor iedereen open. De sikh gemeenschap houdt zich zelf in stand door giften van de gelovigen en huist dan ook in bestaande panden. Dus hoewel de sikh gemeenschap architectonisch niet veel heeft bijgedragen aan de diversiteit in den Haag is dat zeker niet zo op sociaal cultureel en religieus gebied.
De Gurdwara heeft een groot aantal functies. Twee van de belangrijkste zijn 'Sangat' -(geestelijke) ondersteuning – en 'Pangat' -(gezamenlijk) eten -. De Sikh Tempel en vooral de gemeenschapskeuken zijn bedoeld voor de gehele gemeenschap en dus niet alleen voor Sikhs. Het is een symbool van gelijkheid & broederschap. De Tempel is de plaats waar rijken en armen, geleerden en onwetenden, koningen en paupers samen in rijen zitten en hetzelfde eten met elkaar delen. Deze open keuken wordt in stand gehouden door de gezamenlijke bijdrage, financieel en door middel van vrijwilligerswerk, van de Sikh gemeenschap. De invoering van de open keuken door de sikh goeroes in de 16e eeuw wordt gezien als een instrument om gelijkheid te scheppen tussen de mensen onderling. Specifieke informatie over de Haagse Gurdwara kan worden gevonden op de website van Sikhs in Holland; http://www.sikhs.nl
Tijdens de wereldreis 2013 zal er in de tempel doorlopend een presentatie worden gegeven over het sikh geloof, de sikh geschiedenis en de sikh gebruiken. Ook kunnen mensen worden rondgeleid door de tempel en natuurlijk kan er gratis een hapje worden gegeten in de eetzaal.

AMRIT SANCHAR to be held at Guru Nanak Gurdwara in AMSTERDAM, NL

AMRIT SANCHAR to be held at Guru Nanak Gurdwara in AMSTERDAM, NL

DATE : Sunday 7th of April 2013
Time : 07.00 hours
Addr :
Shri Guru Nanak Gurdwara Sahib 
Schakelstraat 21
1014 AW Amsterdam
Contact : 020-6840776