vrijdag 5 april 2013

Sikh Tempel (Gurdwara)

Sikh Tempel (Gurdwara)

Het Sikhisme is naast het Christendom, de Islam, het Hindoeïsme en het Boeddhisme de vijfde wereldgodsdienst met wereldwijd zo'n 23 miljoen volgelingen. De Haagse Sikh gemeenschap neemt dit jaar voor de 11e keer deel aan de Haagse wereldreis. Verder is de gemeenschap actief op diverse fronten en neemt deel aan allerlei lokale en nationale multiculturele en interreligieuze activiteiten.
Het Sikhisme staat voor gelijkheid, tolerantie en liefde & respect voor iedereen. De gemeenschap draagt dat ook uit bij alle gelegenheden. Ook op sociaal gebied is de Gurdwara (sikh tempel) een hulpmiddel niet alleen voor Sikhs maar voor alle iedereen. De deur van de Gurdwara staat altijd voor iedereen open. De sikh gemeenschap houdt zich zelf in stand door giften van de gelovigen en huist dan ook in bestaande panden. Dus hoewel de sikh gemeenschap architectonisch niet veel heeft bijgedragen aan de diversiteit in den Haag is dat zeker niet zo op sociaal cultureel en religieus gebied.
De Gurdwara heeft een groot aantal functies. Twee van de belangrijkste zijn 'Sangat' -(geestelijke) ondersteuning – en 'Pangat' -(gezamenlijk) eten -. De Sikh Tempel en vooral de gemeenschapskeuken zijn bedoeld voor de gehele gemeenschap en dus niet alleen voor Sikhs. Het is een symbool van gelijkheid & broederschap. De Tempel is de plaats waar rijken en armen, geleerden en onwetenden, koningen en paupers samen in rijen zitten en hetzelfde eten met elkaar delen. Deze open keuken wordt in stand gehouden door de gezamenlijke bijdrage, financieel en door middel van vrijwilligerswerk, van de Sikh gemeenschap. De invoering van de open keuken door de sikh goeroes in de 16e eeuw wordt gezien als een instrument om gelijkheid te scheppen tussen de mensen onderling. Specifieke informatie over de Haagse Gurdwara kan worden gevonden op de website van Sikhs in Holland; http://www.sikhs.nl
Tijdens de wereldreis 2013 zal er in de tempel doorlopend een presentatie worden gegeven over het sikh geloof, de sikh geschiedenis en de sikh gebruiken. Ook kunnen mensen worden rondgeleid door de tempel en natuurlijk kan er gratis een hapje worden gegeten in de eetzaal.

Geen opmerkingen: