maandag 28 oktober 2013

BE : Sikh gemeenschap viert in Sint-Truiden

Sikh gemeenschap viert in Sint-Truiden

DOOR DOMINIQUE VREVEN - 28 OKTOBER 2013 - 3800 - CULTUUR

Zondag trok opnieuw een Sikh-processie door de straten van Sint-Truiden.  Een 1500 tal Sikhs uit alle gemeenschappen van BelgiĆ« vereerden hiermee hun eerste leraar Guru Nanak. 

Het 'Nagar Kirtan' feest van de Sikh gemeenschap zorgde in Sint-Truiden zondag opnieuw voor een kleurrijke optocht door de straten van de binnenstad.  Alle gemeenschappen van BelgiĆ« namen deel aan de processie.  De stoet werd voorafgegaan door Sikhs die de straat veegden en talrijke Sikhs in traditionele kleding. Achter hen reed de Palki Sahib wagen, een versierde praalwagen met daarop de Guru Granth Sahib en de muzikanten die gezangen uit de Guru Granth Sahib zingen.       

Demonstratie gevechtssport   
Wapens als verdedigingsmiddel en statussymbool zijn erg belangrijk in de Sikh gemeenschap en op de Grote Markt werd er een demonstratie gevechtssporten gegeven.  Opzet van het 'Nagar Kirtan' feest is om allochtone en autochtone gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen. Dit eenheidgevoel was een belangrijke boodschap van hun eerste Guru en daarom werden er ook pamfletten, noten en drank uitgedeeld.

Geen opmerkingen: