maandag 8 oktober 2012

300-tal mensen woont herdenkingsdienst drama Etterbeek bij

300-tal mensen woont herdenkingsdienst drama Etterbeek bij

 
Bewerkt door: redactie − 07/10/12, 14u27  − Bron: belga.be
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1512598/2012/10/07/300-tal-mensen-woont-herdenkingsdienst-drama-Etterbeek-bij.dhtml
© afp.

DM UPDATE In de Generaal Capiaumontlaan in Etterbeek hebben zo'n 300 mensen de herdenkingsplechtigheid bijgewoond voor de moeder en drie kinderen die daar op 28 september jongstleden vermoord werden. De weduwnaar en vader, Jasbir Singh, woonde de plechtigheid bij en werd daarbij omringd door tientallen Sikh-geloofsgenoten. Velen van hen droegen een witte tulband en heel wat vrouwen en kinderen zijn volledig in het wit gekleed.

De aanwezigen leggen boeketten witte bloemen of rozen neer voor de woning met huisnummer 9, waar de moorden plaatsvonden. Aan de gevel van die woning zijn foto's te zien van de drie kinderen van 2, 5 en 7 jaar oud. Bij de aanwezigen bevinden zich ook enkele katholieke zusters. Die verzorgen in de buurt naschoolse opvang en de oudste jongen van het gezin Singh kwam op woensdagnamiddag regelmatig naar die opvang.

De hele plechtigheid wordt gefilmd en rechtstreeks uitgezonden op het Britse televisiekanaal Sikh Channel, een Sky-kanaal dat bestemd is voor de Sikh-gemeenschap in Groot-Brittannië en daarbuiten.

Witte mars
Achteraf heeft een 600-tal personen deelgenomen aan een witte mars door de straten van Etterbeek. Aan de mars nam een aantal buurtbewoners deel maar het grootste deel bestond uit Indiërs, Sikhs en Bengali's.
    
De verdachte van de viervoudige moord is een 29-jarige man uit Bangladesh, Alam Khorsed. De Bengaalse gemeenschap vond het daarom aangewezen om aanwezig te zijn bij de mars om de weduwnaar en vader Jasbir Singh hun medeleven te betuigen. Daarnaast waren delegaties Sikhs uit onder meer Frankrijk, Duitsland en Nederland aanwezig. 
        
Vader Jasbir Singh, duidelijk aangedaan door de gebeurtenissen en zoveel steun, sprak voor de mars kort met de Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf en een dichter die voor de mars speciaal een tekst had voorbereid. Nadien vertrokken de 600 aanwezigen van aan het huis in de Generaal Capiaumontstraat waar de moorden gepleegd werden voor een korte mars door de buurt. De mars eindigde opnieuw voor de woning en werd afgesloten met een gebed en een dankwoord aan de deelnemers.

Geen opmerkingen: