woensdag 8 augustus 2012

Voor sikhs is God één en dezelfde in alle religies

Voor sikhs is God één en dezelfde in alle religies

Door: Persis Bekkering −07/08/12, 09:56
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3297648/2012/08/07/Voor-sikhs-is-God-een-en-dezelfde-in-alle-religies.dhtml
© ap. Een sikh loopt bij de Gouden Tempel, het belangrijkste heiligdom van de sikhs in de Indiase stad Amritsar.

Met hun baarden en tulbanden worden sikhs vaak aangezien voor moslims. Ten onrechte.

Voor de sikh is God één en dezelfde in alle godsdiensten. Iedereen kan gered worden, dus ook christenen, moslims en joden. Een sikh leert ieder mens gelijk en met respect te behandelen; gij zult niet discrimineren. Oorlog mag alleen gevoerd worden als alle andere middelen niet meer helpen, en alleen als er aan de regels wordt voldaan. Hier hoort bij dat je gevangenen niet doodt en heiligdommen in ere laat.

In deze uit India afkomstige filosofie is vastgelegd dat je je niet slaafs moet onderwerpen aan religie, maar een actief leven moet leiden, midden in de gemeenschap. God openbaart zich in de schepping, in het leven, dus daaraan moet je je niet als een kluizenaar onttrekken. Pijlers zijn mediteren en het verrichten van goede daden.

Optimistisch en nederig
De levenshouding is optimistisch en gericht op nederigheid. Na een bijeenkomst in de tempel, de gurdwara, kan iedereen uit de buurt een eenvoudige maaltijd krijgen, die wordt bereid door vrijwilligers. Geven aan armen staat centraal.

In hun afkeer van 'lege' rituelen doen sikhs niet aan besnijdenis en slachten, en hebben zij geen heilige dag, zoals christenen de zondag kennen en joden de sabbath. In het Westen gaan de meesten wel op zondag naar de gurdwara, zoals in Wisconsin.

Met 23 tot 27 miljoen aanhangers is het sikhisme de vijfde religie van de wereld. In Nederland wonen er volgens sikh.nl 12 duizend, bijna allemaal van Indiase afkomst.

Goeroe Nanak
Verreweg de meeste sikhs wonen in India, waar goeroe Nanak, de grondlegger van de religie, meer dan 500 jaar geleden werd geboren. Het woord sikh is afgeleid van shishya, sanskriet voor discipel of student.

In de achttiende eeuw werden de sikhs steeds militanter. In de regio Punjab bestond zelfs even een onafhankelijke sikh-staat, waar een aantal radicale aanhangers van de Khalistan-beweging tegenwoordig opnieuw naar streeft.

In Europa en Amerika zijn de sikhs over het algemeen goed geïntegreerd. Hard werken is het adagium, maar alleen in eerlijke of onschadelijke industrieën. Een sikh zal niet zo snel in de tabaksindustrie werken.

Vrouwen kleden zich westers, hoewel sommige traditionele Indiase kleding dragen. Mannen hebben een ijzeren band om hun rechter pols en dragen soms een zwaard aan hun riem. Ze zijn natuurlijk vooral gemakkelijk te herkennen aan die tulband. Maar als je zoals de sikhs je haar niet mag knippen, is dat een uitkomst.

Sikhs verward met moslims; hoe kan dat?

Sikhs verward met moslims; hoe kan dat?
 

Een veertigjarige Amerikaanse veteraan drong zondag een Sikh-tempel in Wisconsin binnen en vermoordde zes aanwezigen. Het motief van de dader is nog niet duidelijk, maar het zou kunnen dat hij de aanhangers van de vredelievende Indiase religie aanzag voor terroristische moslims.


Amerikaanse Sikhs zijn sinds de aanslagen van 11 september 2001 namelijk vaker aangevallen omdat neo-nazi's ze door hun lange baard en tulband verwarden met moslims.

Op de avond na de aanslagen van 11 september hebben de Sikh zelfs een persconferentie gehouden om duidelijk te maken dat ze geen moslims zijn. Volgens de Amerikaanse Sikh Coalition zijn er sinds 9/11 meer dan zevenhonderd aanvallen op aanhangers van het Sikhisme geweest.

Amerikadeskundige
Willem Post vertelt hoe het kan dat Amerikanen Sikhs constant verwarren met moslims en waar de angst voor deze bevolkingsgroep vandaan komt.

Een Sikh is een aanhanger van het sikhisme, een monotheïstische godsdienst die in de 16e eeuw werd gesticht in Noord-India. Aanhangers van de religie worden aangemoedigd een leven te leiden van hard werken, liefdadigheid en meditatie. De godsdienst accepteert het bestaan van andere religies en tolereert geen discriminatie.

Met naar schatting 26 miljoen aanhangers van het sikhisme is het de vijfde religie ter wereld. Verreweg de meeste Sikhs wonen in de Indiase deelstaat Punjab. In Amerika wonen er ongeveer een half miljoen en in Nederland ongeveer twaalfduizend. Een woordvoerder van de Sikh tempel in Amsterdam zegt dat de Sikhs in Nederland afgezien van een enkele opmerking nooit te maken hebben gehad met gewelddadige uitingen zoals in de VS.   

dinsdag 7 augustus 2012

Sikhs hangen tolerante godsdienst aan

ma 06 aug 2012, 11:30
 
RIJSWIJK - Een sikh, onder meer herkenbaar aan zijn tulband, lange haar en baard, is een aanhanger van het sikhisme, een monotheïstische godsdienst die in de 16e eeuw werd gesticht in Noord-India. De term sikhs komt uit het Sanskriet en betekent discipel. De meeste sikhs hebben Singh (leeuw) als familienaam, zoals de huidige Indiase premier Manmohan Singh. 

Het sikhisme werd gesticht door Goeroe Nanak (1469-1538), die in de Punjab werd geboren. Na hem kwamen nog negen goeroes (leermeesters), die samen de basis legden voor het geloof. De laatste leermeester was Goeroe Gobind Singh (1666 - 1708), die bepaalde dat het geschrift Goeroe Granth Sahib, de spirituele leidraad zou vormen voor de sikhs. Dit document geldt voor de sikhs als het heilige boek.

Goeroe Nanak ging uit van het idee dat alle mensen gelijk zijn en een onderdeel vormen van het 'Goddelijk licht'. Gelovigen kunnen de allerhoogste spirituele staat bereiken „door samen te smelten oftewel op te gaan in die Ene Almachtige God" (Ek Onkar), wat staat voor de alomaanwezige volmaakte godheid.

Aanhangers van het sikhisme worden aangemoedigd een leven te leiden van hard werken, liefdadigheid en meditatie. De godsdienst accepteert het bestaan van andere religies en tolereert geen discriminatie op basis van godsdienst, kaste, huidskleur, ras of sekse. Niettemin kwam het in de 17e eeuw tot conflicten met moslims en hindoes, die de sikhs wilden bekeren.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw voelden militante sikhs zich gediscrimineerd en keerden zich tegen de toenmalige premier Indira Gandhi, die de noodtoestand uitriep en het land met harde hand regeerde. Dit leidde uiteindelijk tot een opstand van radicale sikhs, die zich verschansten in de Gouden Tempel in Amritsar. Gandhi liet in 1984 het leger het heiligdom bestormen, waarbij in 2 dagen strijd honderden mensen omkwamen. Dit leidde datzelfde jaar tot de dood van Indira Gandhi, die door haar sikh-lijfwacht werd vermoord.

Wat u moet weten over het sikhisme

Wat u moet weten over het sikhisme

06/08Buitenland Een man heeft gisteren zes mensen doodgeschoten in een Sikh-tempel in de Amerikaanse staat Wisconsin. De dader had een "militair verleden", zo heeft politiehoofd John Edwards van Oak Creek gemeld. Op dit moment wordt een onderzoek gevoerd naar de betekenis van de tatoeages van de schutter. Volgens de Amerikaanse media heeft de dader racistische theorieën omtrent het oppergezag van het blanke ras.

Ook in België is er een sikhische gemeenschap. Die is niet groot maar wel zichtbaar. De Belgische Lili Van Heers is Sikh-experte, ze schreef het boek 'Het sikhisme en de sikhs' omdat het sikhisme een van de minst gekende religies met een Boek is (de Goeroe Granth Sahib). Sikhs worden vaak verward met moslims omdat zij een tulband dragen, in Amerika worden ze hierdoor vaak beschouwd als talibanleden. Van Heers vindt het daarom belangrijk om meer informatie te geven over hun achtergrond.

Van Heers geeft kort haar mening over het incident in Wisconson. "Ik vind heel dit gebeuren een ramp en kan niet begrijpen waarom iemand zoiets zou doen. Na 9/11 worden de sikhs meer dan vroeger geviseerd. Het enige dat de sikh-gemeenschap van België nu kan doen is morele steun betuigen."

Het sikhisme: tussen hindoeïsme en islam

Het sikhisme ontstond in de 15de eeuw in India. De stichter was Nanak Dev, hij liet zich inspireren door twee religies die op dat moment succes hadden in India: het hindoeïsme en de islam. Volgens de goeroe bezondigden deze twee religies zich aan formalisme en ritualisme, terwijl de oorspronkelijke bezieling niet herkenbaar was. Hij ontwikkelde daarom zijn eigen ideeën over god, de functie van rituelen en het belang van een universele gemeenschap.

Vrouwen en mannen gelijk

De ideeën van de goeroes staan in de vorm van hymnen in Goeroe Granth Sahib, het heilige boek. Dat boek vind je in de tempels, zowel mannen als vrouwen mogen het lezen aangezien ze als gelijken worden beschouwd. Dit is een groot verschil met het hindoeïsme, waar de lagere kaste de hogere kaste niet mag aanraken.

Gedragscode: de sikh-identiteit

Een sikh laat zich inwijden in de gemeenschap van sikh, de khalsa. Vanaf dat moment moet hij zich houden aan een strikte gedragscode. Hij is verplicht de vijf k's te dragen. Dit zijn vijf elementen die beginnen met een letter k en de sikh-identiteit uitmaken: kes (ongeschoren haar), kanga (een kam), kachera (een soldatenonderkleed), kirpan (een zwaard), kara (een stalen armband).

Anil Demir
Foto: Reuters

maandag 6 augustus 2012

Sikhs geschokt door schietpartij

Sikhs geschokt door schietpartij

De sikh-gemeenschap is wereldwijd geschokt door de schietpartij in de Amerikaanse stad Milwaukee. In India noemt de leider van het belangrijkste sikh-heiligdom de Gouden Tempel het een "gruwelijk incident".

Bij de schietpartij in een sikh-tempel in Milwaukee zijn 6 mensen doodgeschoten door een man. De dader werd zelf dodelijk getroffen door de politie. Vooral vrouwen en kinderen waren in het gebouw voor een taalcursus.

In Milwaukee kwamen leden van de lokale sikh-gemeenschap na de schietpartij bij elkaar om te rouwen. De gemeenschap geldt als zeer hecht en het duurde lang voordat duidelijk was wie er bij de schietpartij is omgekomen.

Sikhs in de Verenigde Staten zeggen sinds 11 september 2001 al gevreesd te hebben voor een dergelijk incident. Volgens de voorzitter van de sikh-Raad van Religie en Educatie in Washington worden sikhs vanwege hun tulband geregeld verward met leden van de taliban of al-Qaeda.

En dat terwijl sikhs juist vredelievend zijn, "geloven in vrijheid van religie en in dienst staan van de gemeenschap", zegt een adviseur van een sikh-organisatie voor juridische bijstand in de Verenigde Staten.

Het sikh-geloof is het vijfde meest populaire geloof ter wereld. Het heeft 25 miljoen aanhangers. 700.000 leven in de Verenigde Staten. In de omgeving van Milwaukee wonen ongeveer 3000 sikh-families



vrijdag 3 augustus 2012

Kabaddi-toernooi brengt Europese Sikhs naar België

Kabaddi-toernooi brengt Europese Sikhs naar België

door Stef Vananderoye, Sander Carollo, & Pauline Poelmans
gepubliceerd op 01/08/2012 in Sport · 0 reacties

Zondag 29 juli sloeg de Belgische Sikh-gemeenschap onder leiding van de Sher-e-Punjab Sport Club haar tenten op in Kiewit, waar ze een Kabaddi-toernooi georganiseerd hadden. De wedstrijd bracht Sikhs van over heel Europa naar Kiewit. Onder een stralende zon werkten de mannen zich in het zweet.

Kabaddi is een Indische contactsport waarbij twee teams van vijf spelers tegenover elkaar komen te staan binnen een grote cirkel. Om de beurt probeert één speler van het ene team een speler van het andere team aan te raken. De tegenstanders moeten voorkomen dat de speler terug naar zijn eigen helft van het veld kan lopen. Kan hij dat wel, dan krijgt zijn team een punt. De verdedigende ploeg wint als ze de tegenstander tegen de grond kunnen worstelen. Beide ploegen moeten afwisselend aanvallen en verdedigen. Elke match duurt gemiddeld een half uur.

Kiewit internationaal

In India, het thuisland van de Sikhs, worden elk jaar grote Kabaddi-toernooien georganiseerd. In de zomer is het er echter veel te warm en dan komen ze naar het Westen omdat het hier koeler is. Het eerste grote toernooi vond plaats in Brussel in 2004, zes jaar geleden streek de Kabaddi-karavaan voor het eerst neer in Kiewit. Dit jaar deden er acht verschillende teams mee uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Tegelijkertijd werd er ook een voetbaltoernooi gespeeld met evenveel teams.

Familie en traditie

De deelnemers dragen geen uniformen en spelen in ontbloot bovenlijf. "Dit doen ze voornamelijk uit bijgelovigheid. De spelers dragen liever hun eigen sportkledij omdat hun dat geluk brengt", legt Kulwinder Singh, voorzitter van de Sher-e-Punjab Sport Club, uit. Een toernooi is traditioneel een familiegebeuren waarbij vrouwen kinderen mee naar de match komen kijken. De vrouwen krijgen uit respect een aparte plaats in de schaduw, zodat ze de wedstrijden zonder problemen kunnen volgen.

Goud voor België

De overwinning ging naar de thuisploeg, de Sher-e-Punjab Sport Club. Ook bij het voetbal wonnen de Belgen. Tijdens het toernooi werden drie spelers afgevoerd naar het ziekenhuis met lichte blessures.

© 2012 – StampMedia – Stef Vananderoye, foto's: Sander Carollo en Pauline Poelmans