dinsdag 27 maart 2012

Truiense Sikhs klaar voor protest

Gemeenschap wil dat Europa een signaal geeft tegen executie

Truiense Sikhs klaar voor protest

SINT-TRUIDEN/BRUSSEL - De Sikh gemeenschap hangt oranje vlaggen uit om te protesteren tegen de verhanging van Bhai Balwant Singh Rajoana op 31 maart. Hij is medeverantwoordelijk voor de moord op eerste minister Beant Singh in 1995. De Sikhs eisen dat Europa optreedt.
Een deel van de goed achthonderdkoppige Sikh gemeenschap in Sint-Truiden maakt zich klaar voor een vreedzaam protest woensdag aan de gebouwen van de Europese Gemeenschap in Brussel. Daar verzamelen Sikhs uit heel Europa om te protesteren tegen de verhanging van Bhai Balwant Singh Rajoana op 31 maart. Hij is ter dood veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op de gewezen eerste minister van Punjab, Beant Singh. Het zal de eerste executie in Punjab zijn in 24 jaar.

In Sint-Truiden sieren oranje vlaggen de woningen van de Sikhs als teken van protest. 'We willen onze bezorgdheid uiten', zegt woordvoerder van de Truiense gemeenschap, Harjinder Singh.

'Voormalig eerste minister Beant Singh was betrokken bij de uitvoering van brutale massamoorden op Sikhs in Punjab. Hij wordt door veel Sikhs verantwoordelijk gehouden voor het opdracht geven tot de ontvoering, marteling en dood van talloze jonge Sikh-mannen. We willen dat de Europese gemeenschap een ernstig signaal geeft aan de Indiase regering.' De 22-jarig Pritty Kaur Palwinder woont in Velm en werkt bij het stadsbestuur van Sint-Truiden. Haar vader ontvluchtte in 1987 India omdat er Sikhs uitgemoord werden. 'Eerst naar Duitsland. Vervolgens is hij in Belgiƫ terechtgekomen', zegt Pritty. 'Wij konden er nog blijven en waren minder in gevaar dan de mannen. In Punjab zijn er nog altijd dorpen waar je geen mannen vindt. Vervolgens is dan ook ons gezin in Belgiƫ herenigd.'

'De ophanging is onrechtvaardig. De minister heeft in 1987 meer dan vijftigduizend Sikhs vermoord', weet Pritty, die zichzelf als half Vlaams en half Indisch omschrijft. 'Bhai Balwant Singh werkte bij de politie en heeft samen men een kompaan in 1995 een plan uitgewerkt om de minister te vermoorden.' 'Ik keur de moord niet goed, maar volgens de wet duurt levenslang in India veertien jaar. Een tol die hij wou betalen. Inmiddels zit Balwant al zeventien jaar in de cel. Als hij wordt opgehangen, moeten al die mensen die een deel hadden in de genocide van 1987 ook opgehangen worden.'
 

Geen opmerkingen: