maandag 27 oktober 2008

Sikh's blijven vechten tegen tulbandverbod

Sikh's blijven vechten tegen tulbandverbod

http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=14075
MA 27 okt 2008 | 14.48

Leiders van de Sikh-gemeenschap in India hebben de Wereldraad van Kerken gevraagd hen te helpen in hun strijd tegen het verbod op het dragen van hoofdbedekking op Franse scholen. De Franse wet verbiedt ook het dragen van tulbands.

"Het dragen van een tulband is een fundamenteel onderdeel van ons geloof en wij voelen ons gekwetst omdat de Franse overheid onze religieuze gebruiken niet wil respecteren," aldus Gurbachan Singh, persvoorlichter van de Gouden Tempel in Armritsar, het heilige centrum van de Sikh-beweging. Dat zei hij tijdens een ontmoeting met dominee Samuel Kobia, algemeen voorzitter van de Wereldraad.

Sinds 2004 is het dragen van hoofdbedekking op Franse scholen bij de wet verboden. In dat jaar kwamen er veel protestacties van moslims en sikh's op gang. De sikh's willen die acties voort blijven zetten en hopen daarin steun te krijgen van christelijke organisaties. 

Samuel Kobia heeft hulp toegezegd: "We zullen gaan overleggen met de Franse overheid en met afgevaardigden van de Europese Unie".

Het dragen van een tulband is voor sikh's een religieus voorschrift. In Frankrijk leven enkele duizenden sikh's die nu de tulband thuis moeten laten.

Bron: IKON-E.J. Tillema

Geen opmerkingen: