woensdag 22 oktober 2008

Actie mensensmokkel: "Politie wist niets van plechtigheid in tempel"

Actie mensensmokkel: "Politie wist niets van plechtigheid in tempel"

De agenten die zaterdag de huiszoeking uitvoerden in de Sikhtempel in Vilvoorde, wisten niet dat er op dat ogenblik een religieuze plechtigheid plaatsvond. Dat stelt het parket van Brussel dinsdag in een persbericht.

Onderzoek had uitgewezen dat de Sikhtempel in Vilvoorde in verband gebracht kon worden met een bende mensenhandelaars en daarom voerden agenten van de lokale en federale gerechtelijke politie zaterdag om 05.00 uur een huiszoeking uit in het gebouw.

De politie koos bewust niet voor een zondag aangezien Sikhs dan hun wekelijkse religieuze feestdag vieren, zegt het parket. Dat er zaterdag uitzonderlijk een religieuze plechtigheid plaatsvond was niet buiten de Sikhgemeenschap bekendgemaakt, klinkt het nog. De stad Vilvoorde was niet op de hoogte gebracht en ook de website van de tempel maakte volgens het parket geen melding van een bijzondere activiteit op zaterdag 18 oktober.

Ook tijdens de huiszoeking konden de agenten aan niets merken dat er een belangrijke religieuze plechtigheid plaatsvond, luidt het nog. "In totaal waren er 49 mensen aanwezig, van wie er 45 aan het slapen waren op verschillende plaatsen in het gebouw. Slechts in één lokaaltje, ingericht met onder andere een altaar, werden vier personen aangetroffen die wakker waren. Eén van hen las voor uit religieuze geschriften terwijl de andere drie aan het bidden waren."

Volgens het parket hebben de aanwezigen op geen enkel moment kenbaar gemaakt dat er op dat ogenblik een belangrijke religieuze plechtigheid plaatsvond. Dit werd voor het eerst aan de politie gemeld door de verantwoordelijke van de tempel die twee uur na de start van de huiszoeking ter plaatse kwam.

De huiszoeking bevestigde het verband tussen de tempel en de activiteiten van de mensensmokkelaars. De 49 aanwezigen in de tempel verbleven volgens de Dienst Vreemdelingenzaken illegaal in het land. (belga/jv)
21/10/08 20u37

Geen opmerkingen: