maandag 7 april 2008

Sikhs zondag zingend door Amsterdam

 

Sikhs zondag zingend door Amsterdam

Zaterdag 05 april 2008 | Seda Önce    

http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2008/04/05/sikhs_vieren_vaisakh/

 

Sikhs in Nederland vieren zondag de fundamentele gelijkheid van alle mensen. Een optocht door Amsterdam vormt de opmaat naar het Vaisakh-feest op 14 april.

beeld/2008/04/sikh.jpg - Sikh

Sikhs zijn aanhangers van een religieuze stroming uit India, de meesten zijn dan ook van Indiase komaf. De mannen dragen een tulband, de Dastaar. Sikhs over de hele wereld vieren op 14 april het Vaisakh-feest. Op die dag vieren ze het ontstaan van de Khalsa, een collectief van geïnitieerde Sikhs. De feestdag staat voor fundamentele gelijkheid van alle mensen. De ongeveer 10.000 zielen tellende Sikh-gemeenschap in Nederland viert deze feestdag met een optocht door Amsterdam op 6 april. 

De optocht is niet alleen voorbehouden aan Sikhs. Woordvoerder Vikram pal Singh van de Sikh Society Nederland benadrukt dat iedereen is uitgenodigd; het is immers een dag waarop gelijkheid wordt gevierd. Tijdens de optocht worden er lofliederen gezongen en worden fruit, snacks en drank uitgedeeld.  

De kleine Sikhgemeenschap in Nederland viert op 14 april Vaisakh in het gebedshuis, waar zij zingen, mediteren en samen eten. Het gebedshuis vormt een belangrijke ontmoetingsplaats voor Sikhs.

Woordvoerder Singh van de Sikh Society verteld dat in Nederland veel onwetendheid bestaat over de Sikhs. Door de tulband die hij draagt bijvoorbeeld, wordt hij vaak geassocieerd met de Taliban. “Wij treden niet expliciet naar buiten met ons geloof. Wij houden ons niet bezig met het bekeren van mensen, ons geloof blijft binnen de muren van ons gebedshuis. We zijn een kleine gemeenschap die intern haar geloof beleeft. Net als in India, is iedereen welkom in onze gebedshuizen. Elke maand hebben wij ongeveer duizend Nederlandse bezoekers. We organiseren rondleidingen voor kinderen en landelijk werken we samen met andere minderhedenorganisaties; zo proberen wij ons steentje bij te dragen aan het kweken van begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland.”

De meeste Sikhs in Nederland wonen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Een klein aantal Sikhs kwam in Nederland terecht in de jaren ’70. De meeste Sikhs vestigden zich in Nederland in de jaren ’80: toen in de Indiase deelstaat Punjab in 1984 onlusten uitbraken en Sikhs mikpunt van geweld werden, zagen zij zich gedwongen te vluchten.

De groeiende vraag naar goed opgeleid personeel in de IT-sector in Nederland zorgde voor de derde stroom Sikhs in de jaren ‘90 naar Nederland. Woordvoerder Singh van de Sikh Society verklaart dit vanuit het Sikh-geloof: ”In de jaren ’90 zijn veel Indiase Sikh-jongeren geworven door de IT-sector in Nederland, vanwege hun goede opleiding. Je nuttig maken voor de maatschappij is van fundamenteel belang in het Sikhisme. Opleiding vormt daarbij een belangrijk onderdeel. Onze kinderen zijn veelal hoogopgeleid, hangjongeren zul je bij ons niet tegenkomen.”

De Vaisakh-optocht op zondag 6 april begint om 10.30 uur en eindigt om 15.30 in Amsterdam.

meer Binnenland »

Bron: Wereldjournalisten

 

 

Geen opmerkingen: