woensdag 5 februari 2014

Londen adviseerde India over aanval op sikhs

Londen adviseerde India over aanval op sikhs

LONDEN - 

Groot-Brittanniƫ heeft het Indiase leger geadviseerd bij het voorbereiden van een zeer bloedige aanval in 1984 op een sikh-tempel. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Britse regering is uitgevoerd, aldus minister van Buitenlandse Zaken William Hague dinsdag.


William HagueFoto: EPA

Volgens Hague had de Britse hulp aan het Indiase leger weinig invloed op het verloop van de gebeurtenissen. Premier David Cameron gaf half januari opdracht tot een onderzoek naar de Britse betrokkenheid bij de bestorming van de sikh-tempel. Dat gebeurde nadat documenten waren vrijgekomen waarin stond dat militairen van de Britse elite-eenheid SAS bij de actie een rol hadden gespeeld.

Uit de documenten blijkt onder meer dat de toenmalige premier Margaret Thatcher positief reageerde op een verzoek van de Indiase regering om te adviseren bij het opzetten van de aanval. Zij zou een SAS-officier naar India hebben gestuurd. De aanval duurde bijna een week. Doelwit waren sikh-militanten in de Gouden Tempel, het heiligste heiligdom van de sikhs.

Door die aanval vielen volgens officiƫle cijfers 400 doden, maar de sikhs spreken van duizenden slachtoffers.


Also see :  De Sikh-separatistenbeweging en de Indiase staat: een terugblik

Geen opmerkingen: