dinsdag 17 april 2012

Sikhs vieren de geboorte van Khalsa

Sikhs vieren de geboorte van Khalsa

http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2012/04/16/sikhs-vieren-de-geboorte-van-khalsa
Sikhs vieren de geboorte van Khalsa

Gisteren vierden de Sikhs de geboorte van Khalsa.
Dat deden ze door een Nagar Kirtan (optocht) te houden door Amsterdam.

vrijdag 13 april 2012

presberich​t : Sikhs Vieren Vaisakhi ( Amsterdam)

Sikhs Vieren Vaisakhi
Dit jaar zal de Amsterdamse sikhgemeenschap de geboorte van khalsa (sikh doop) vieren op 15 april 2012. Ze doen dit door een Nagar Kirtan (optocht) door Amsterdam. De optocht zal om 10 uur starten vanaf Guru Nanak Gurudwara (tempel), Schakelstraat 21, Amsterdam en via Dam en de Nassau Kade weer eindigen rond 16 uur in de Schakelstraat. Langaar (gratis lunch) wordt genuttigd in het Frederik Hendrik Plantsoen. Naast de optocht wordt op de Dam Gatka (sikh vechtkunst) gedemonstreerd. Iedereen is welkom om te komen kijken of om deel te nemen aan de activiteiten.
 
Het onderwerp voor deze dag is om het gedachtegoed van de Sikhs te manifesteren. Twee van de uitgangspunten zijn "Gelijkheid en Gerechtigheid voor iedereen".
contact:
Jaswinder Singh
Tel. - 0615690672
Raad van Toezicht
Guru Nanak Gurudwara Amsterdam
Schakelstraat 21
1014 AW Amsterdam
 

--
Regards
WWW.SIKHS.NL Team
http://tuhitu.blogspot.com/  (English)
http://sikhgemeenschapnieuws.blogspot.com/

Join us on FACEBOOK



Sikh Society Netherlands is een onpartijdige, a-politieke human development groep die nauw samenwerkt met de Gurudwara's (Sikh gebedshuizen) en andere organisaties in Nederland aangaande onderwerpen die van belang zijn voor de Sikh gemeenschap en andere minderheden, en ter bevordering van die belangen. Verder richt Sikh Society Netherlands zich op aspecten op het gebied van de ontwikkeling en het welzijn van de gehele mensheid.


woensdag 11 april 2012

Sikhs vieren met Vaisakhi het nieuwe jaar

Sikhs vieren met Vaisakhi het nieuwe jaar

 
AMRITSAR – Duizenden sikhs zijn een dezer dagen vanuit steden als Amritsar in India vertrokken naar Pakistan. Ze vieren bij heiligdommen van de sikhs zaterdag het oogstfeest Vaisakhi (of: Visakhi, Baisakhi). Tevens wordt dan het nieuwe jaar ingeluid.

Op de dag wordt ook de oprichter van het sikhisme herdacht. Guru Nanak Dev stond aan de wieg van de oosterse religie. Dat wordt wel de doop van de Khalsa genoemd.

Het sikhisme ontstond in de vijftiende eeuw in Punjab, India, en wordt wel omschreven als een van de jongste religies. Vaisakhi werd voor het eerst gevierd in 1699.

Het aantal Sikhs wereldwijd bedraagt volgens schattingen tussen de 20 en 30 miljoen. In Nederland wonen ongeveer 12.000 sikhs