|
donderdag 27 september 2012
Watch Videos by Talented Sikh Youth
Sikh vrouw met gezichtsbeharing brengt bespotters op internet tot zwijgen
Sikh vrouw met gezichtsbeharing brengt bespotters op internet tot zwijgen
Iemand plaatste eerder deze week een foto van Balpreet Kaur op Reddit in de Funny sectie, met het bijschrift: 'Ik weet niet goed wat ik hier van moet maken.' Kaur, een studente neurologie en psychologie had geen idée dat de foto was genomen, tot iemand op Facebook haar erop attendeerde, en tegen die tijd waren haar gezichtsbeharing, turban en outfit al ruimschoots bespot op internet.
In plaats van te zwijgen reageerde Kaur op Reddit en verklaarde; 'Ik snap dat men vaak in de war is over mijn sekse en dat ik er anders uit zie dan de meeste vrouwen. Echter, Sikhs geloven in de heiligheid van dit lichaam; het is een gift van het Goddelijke Wezen (dat overigens geen sekse heeft) en we moeten het intact houden als onderdeel van onze onderwerping aan de goddelijke wil.'
Ze legt uit dat dit ook 'niet ontharen' betekent. 'Net als een kind niet weigert wat de ouders meegeven, verwerpt een Sikh het lichaam niet dat ons geschonken is.' Ook zegt ze: 'Ik ben niet in verlegenheid gebracht of zelfs niet gekwetst door de (negatieve of positieve) aandacht die deze foto krijgt: dit is wie ik ben.'
Haar indrukwekkend authentieke respons bracht de haters op internet niet echt tot het zwijgen, maar de thread (commentaarruimte) stroomde vol met positieve berichten voor Kaur (zie link reddit). Ook de anonieme man die de foto op Reddit geplaatst had reageerde: 'Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan de Sikhs en Balpreet Kaur voor het posten van die foto. Het was een stompzinnige actie. Iemand voor joker zetten is leuk voor sommigen, maar vernederend voor wie je voor joker zet. Het was een ongelooflijk lomp, bevooroordeeld en onnozel ding om te doen.' Vele Reddit bezoekers vielen hem bij en prezen de man voor zijn excuus.
maandag 10 september 2012
Indisch voetballertje van veld gestuurd wegens hoofddoekje
Indisch voetballertje van veld gestuurd wegens hoofddoekje
06:46 BINNENLAND Singh Bagiana Tajinder (11), voetballertje bij H.I.H. Hoepertingen, is zaterdagnamiddag door scheidsrechter Tony Spiritus uit Sint-Truiden naar de zijlijn verwezen. Dat schrijft Het Belang van Limburg
De scheidsrechter stelde dat de jongen in overtreding was met het verbod op religieuze uitingen tijdens een match. Hij doelde daarbij op het witte hoofddoekje (een patka) dat de jonge sikh droeg.
Het bestuur van Hoepertingen dient een klacht in wegens discriminatie. De scheidsrechter zekf wil geen commentaar geven op zijn beslissing. Armand Caubergs, voorzitter van de provinciale scheidsrechterscommissie, wil er voorlopig alleen op wijzen dat de FIFA-spelregels religieuze uitingen verbieden.
Sikh voetballertje van veld gestuurd in Hoepertingen wegens hoofddoekje
Sikh voetballertje van veld gestuurd in Hoepertingen wegens hoofddoekje
De 11-jarige Singh Bagiana Tajinder, voetballertje bij Hoepertingen, is zaterdagnamiddag door een scheidsrechter uit Sint-Truiden naar de zijlijn verwezen. Die stelde dat de jongen in overtreding was met het verbod op religieuze uitingen tijdens een match. Hij doelde daarbij op het witte hoofddoekje dat de jonge sikh droeg, schrijven de Concentrakranten.
De vader van Singh Bagiana Tajinder en de ouders van de andere spelertjes van H.I.H. Hoepertingen zijn niet te spreken over het optreden van de ref tijdens de wedstrijd van de miniemen. "Alles verliep volgens het boekje, voor de wedstrijd ging elke speler zich tonen aan de scheidsrechter en daarbij maakte hij geen enkele opmerking", zegt jeugdtrainer Flor Tilkens.
Patka
"Pas toen de spelertjes weer op het veld stonden, werd Bagiana plots van het veld gestuurd. Het ging de scheidsrechter om de patka, het witte hoofddoekje dat de jongen droeg om zijn ongeknipte haar te bedekken. Het doekje wordt bevestigd met een elastiekje en bevat geen gevaarlijke spelden."
Richtlijn bond
Voorzitter Jo Feytons belde tijdens de wedstrijd met de verantwoordelijke van de scheidsrechters, die bevestigde dat een richtlijn van de bond hoofddoeken verbiedt. Toch dient het bestuur van Hoepertingen een klacht in bij de scheidsrechtersbond. Het bestuur dient ook een klacht in bij de Belgische Voetbalbond. Scheidsrechter Tony Spiritus wilde na de wedstrijd niet reageren. Armand Caubergs, voorzitter van de provinciale scheidsrechterscommissie, zegt voorlopig geen standpunt in te nemen omdat hij de verslagen van de scheidsrechter afwacht.
BE: Hoofddoek op school ?
Wat zal minister Smet antwoorden?
Meneer de minister,
Wij juichen de oproep van de Vlaamse Jeugdraad aan minister Pascal Smet toe ('Hoofddoek op school', DS 6 september). Die brief aan onze minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel is moedig. Vanuit een sterke visie op de samenleving pleit hij voor vrijheid, zichtbare diversiteit en geloof in de kracht van jongeren. Vanuit deze waarden spoort hij de minister aan om komaf te maken met het hoofddoekenverbod.
Wij zetten een constructieve stap verder en bieden de minister een concreet uitgewerkte oplossing aan. We willen meteen kristalhelder zijn, als we het hebben over hoofddoeken gaat het over alle levensbeschouwelijke kentekens. Wat geldt voor de hoofddoek bij moslima's geldt ook voor de tulband bij Sikhs of de fakkel bij vrijzinnige humanisten.
De concrete oplossing die wij met de werkgroep Neutraliteit.be voorstellen gaat niet over voorkeuren voor kleuren (van kentekens) of geuren. Het is een juridisch voorstel binnen de grenzen van onze liberale rechtsstaat, die met sancties individuen als voorwerp heeft, geen groepen. Het herbevestigt het principe van neutraliteit in het officiële onderwijs en is gebaseerd op bestaande nationale wetgeving, Europese normen en de neutraliteitsverklaring van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs (GO!). Bovendien heeft ons voorstel oog voor de bekommernis om druk die wordt uitgeoefend en voor het besef dat geen enkele vrijheid absoluut is.
Na grondig juridisch werk raden wij de minister aan om een besluit van de Vlaamse regering te maken. Dit besluit bevat bepalingen die moeten worden vermeld in het intern reglement van elke officiële school die gesubsidieerd of georganiseerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Een uittreksel ter illustratie:
1. Het dragen van een hoofddoek door de leerlingen is in principe toegestaan binnen de school. Deze toestemming is echter onderworpen aan bepaalde voorwaarden: het recht om een hoofddoek te dragen gaat gepaard met het verbod op intolerantie tegenover leerlingen die geen hoofddoek dragen. Het tegenovergestelde geldt uiteraard ook.
Een klus voor de minister
Ons juridisch voorstel richt zich tot de minister van Onderwijs, ook al had het Grondwettelijk Hof de Raad van het GO! op 15 maart 2011 bevoegd verklaard om zulke beslissingen te nemen. Wel menen wij dat de beslissingsbevoegdheid niet betekent dat de inhoud van de beslissing tegen fundamentele rechten en vrijheden mag ingaan.
Net als de Vlaamse Jeugdraad vinden wij dat de minister van Onderwijs moet ingrijpen als deze rechten bedreigd worden door een beslissing van de Raad. Ook al heeft de Raad het verbod de formulering gewijzigd tot een louter interne voorbereidende instructie (in februari 2012), toch blijft ook die beslissing een bedreiging voor leerlingen die ervoor willen kiezen om, pakweg, een tulband te dragen op school.
Mocht de minister van mening zijn dat het toch niet zijn taak is, schuiven we dezelfde oplossing naar voren, maar in een andere vorm. Het betreft dan een beslissing van de Raad van het GO! De Raad beweert immers te kiezen voor actief pluralisme. Laat hij er dan ook voor kiezen dat leerlingen leren omgaan met zichtbare diversiteit als het op levensbeschouwelijke kentekens aankomt.
Niet alleen de hoofddoek
De juridische oplossingen die we met de werkgroep voorstellen, dateren van 2010 en spitsen zich toe op de hoofddoek. Ten eerste omdat de problematiek vaak benoemd werd en wordt als het 'hoofddoekendebat', ten tweede omdat een regeringsbesluit een juridisch instrument is, waarmee een specifiek probleem kan worden opgelost. Ondanks onze specifieke focus op de hoofddoek gaat ons voorstel zoals vermeld ook op voor andere levensbeschouwelijke kentekens. Als men dit een goede oplossing vindt, kan men het woord hoofddoek vervangen.
Het gaat erom een definitieve juridische oplossing naar voren te schuiven die een einde maakt aan discriminatie, vertrekkend vanuit het principe van vrije keuze. Hierin weten we ons gesteund door het vernietigende advies dat de Raad van State (de afdeling wetgeving) uitbracht op 10 juli 2012. Dat ging toen over een voorstel van decreet om een algemeen verbod in te stellen op het dragen van een hoofddoek in de onderwijsinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap.
De tijd is meer dan op, de oplossing die we voorstellen is gebaseerd op fundamentele rechten. Waarop wacht de minister om ze toe te passen?
Hakim Benichou ondertekent namens de werkgroep Neutraliteit.be.
Met de steun van BOEH!, Sikh-gemeenschap, Minderhedenforum, Kifkif, de Vlaamse Jeugdraad, MDF, Vrije Keuze, Pianofabriek Culturencentrum, ODiCe, Ella, Uit De Marge, De8 en VOK.