dinsdag 3 mei 2011

Presbericht: Sikhs de straat op voor Vaisakhi in Alemere

Sikhs de straat op voor Vaisakhi

 

Op zondag 15 Mei 2011 van 11.00 tot 16.00 uur trekt er een oranje vredes-processie door de straten van Almere-Haven. Het zijn de Sikhs die met een Nagar Kirtan, Vaisakhi vieren.

 

Aan het hoofd van de stoet lopen 5 mensen in traditionele oranje kledij. Zij symboliseren de eerste vijf sikhs die gedoopt zijn. De zwaarden die ze met zich meedragen symboliseren Gods macht. Daarna volgt een praalwagen waarop zich het heilige sikh geschrift bevind. Dit wordt gezien als de eeuwige levende goeroe voor de sikhs. De hele sikh gemeenschap sluit zich daarbij aan.

 

De route is: Brongouw 57 (sikh tempel) - Keiwierde - Oldewierde - Zandwierde - Strandweg - Sluiskade - Sluis - Schoolstraat - Stadswerf - Parkwerf - Markenlaan - Brugmark - Noordmark - De Paal - Overgouw - Brongouw 57 (Gurdwara Sikh Sangag Sahib)

 

Onderweg worden frisdrank, etenswaar en informatie uitgedeeld. Halverwege (strandweg) wordt gepauzeerd voor het nuttigen van de lunch (Indiase hapjes).

 

Sikhs zijn volgelingen van het Sikhisme, een monotheïstisch geloof dat is ontstaan in het begin van de 15e eeuw in noord India. Mannelijke sikhs zijn veelal herkenbaar door hun baard en kleurrijke tulband.

Dit geloof benadrukt gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid en liefde en respect voor elkaar. Volgens de sikhs zijn alle mensen voor God gelijk. Ze discrimineren daarom niet naar afkomst, geloof, ras, status of geslacht. Ook kent het Sikhisme geen priesters of andere intermediairs, de gewone sikh man en vrouw zijn ambassadeurs van hun geloof. Sikhs hebben veel respect voor andere geloven. Het is belangrijker om als goed mens te leven of dit nu als hindoe, moslim, christen, jood of sikh is, dat maakt niet uit.

Hoewel het Sikhisme een uiterst vredelievend en tolerant geloof is heeft het zich door de eeuwen heen vaak moeten verdedigen tegen vervolging, onderdrukking en discriminatie. Tot op de dag van vandaag is trekt hun tulband vaak negatieve aandacht.

 

Nagar Kirtan, letterlijk: stads gezang, is een processie die wordt voorgegaan door de Sri Goeroe Granth Sahib (het sikh heilige geschrift) en wordt gevolgd door de gemeenschap waarbij iedereen die dat wil zich kan aansluiten.

 

Vaisakhi herdenkt de totstandkoming van de sikh doop ceremonie in 1699. Het was hier dat de 10e sikh goeroe, Gobind Singh, de eerste vijf sikhs doopte en vervolgens zichzelf door hun liet dopen.

 

Media contactpersonen:

Theodorus Snellen : +31651810171

Vikrampal Singh   : +31622157488

Sikh Society, Netherlands

WWW.SIKHS.NL

 

Gurdwara Sikh Sangat Sahib
Brongouw 57
1352 EG

Almere Haven


--
Regards
WWW.SIKHS.NL Team
http://sikhgemeenschapnieuws.blogspot.com/

Join us on FACEBOOKSikh Society Netherlands is een onpartijdige, a-politieke human development groep die nauw samenwerkt met de Gurudwara's (Sikh gebedshuizen) en andere organisaties in Nederland aangaande onderwerpen die van belang zijn voor de Sikh gemeenschap en andere minderheden, en ter bevordering van die belangen. Verder richt Sikh Society Netherlands zich op aspecten op het gebied van de ontwikkeling en het welzijn van de gehele mensheid.


Geen opmerkingen: