woensdag 23 februari 2011

Religieuze stromingen vinden elkaar in groot tempelcomplex

Religieuze stromingen vinden elkaar in groot tempelcomplex

Perdiep Ramesar − 22/02/11, 18:33
http://www.trouw.nl/tr/nl/4724/Hindoeisme/article/detail/1850812/2011/02/22/Religieuze-stromingen-vinden-elkaar-in-groot-tempelcomplex.dhtml
Sikhs dienst. Foto: Maarten Hartman

Niet kijken naar de verschillen, maar zoeken naar wat je bindt. Hervormde hindoes, Krishna-beweging en sikhs in Den Haag hebben dat gedaan. De samenwerking moet in 2014 leiden tot de opening van een groot gezamenlijk tempelcomplex bij station Hollands Spoor.

Zoals elke week lopen de gelovigen sereen en rustig hun tempel in Den Haag binnen. Maar deze zondag kijken de bezoekers van de hindoetempels en de gurudwara nog een keer extra rond. Over een paar jaar kan het anders zijn.

De Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling, integratie) heeft eind vorige week officieel ingestemd met de bouw van een groot tempelcomplex vlakbij het station Hollands Spoor. Daar moeten in 2014 drie aan elkaar geschakelde gebedshuizen staan, gelardeerd met twee woontorens van elk vijfenveertig appartementen.

Het gaat om drie verschillende stromingen: de hervormde hindoes van de Arya Samaj, de spirituele Krishna-beweging en de sikhs. Drie religieuze groepen die zo op het eerste gezicht niet heel erg op elkaar lijken. Hoe zijn ze dan toch tot elkaar gekomen en het plan geschreven voor een gezamenlijk tempelcomplex?
"Het was eigenlijk heel eenvoudig. We hebben puur gekeken naar onze overeenkomsten", zegt voorzitter Ishwardat Soebedar van de vereniging Arya Samaj Nederland die nu een mandir heeft in de Regentesselaan in Den Haag.

"In elk geval zijn in alle drie gebedshuizen tabak, alcohol en drugs verboden", legt Chan Chitan uit. Hij is ondervoorzitter van de Shri Krishna Dhaam die nu in de Haagse Weimarstraat zit.

"Bovendien wordt er in alle drie gebedshuizen louter vegetarisch gegeten", vervolgt bestuurder Harjit Singh van de sikh-organisatie Shri Guru Singh Sabha die elke zondag voor vier uurtjes een gymzaaltje bij een basisschool in de Haagse Withuysstraat huurt.
Kortom, geen tabak, geen alcohol, geen drugs, geen vlees, geen vis en ei. Zo simpel was het volgens de drie mannen. Maar wel cruciaal, want zonder deze afspraak - die zelfs op papier werd gezet - zou de samenwerking anderhalf jaar geleden nooit van de grond zijn gekomen.

De gelovigen hadden nooit durven dromen dat het zou lukken om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen de groepen. De Arya Samaj vereert bijvoorbeeld beslist geen beelden, terwijl de Krishna-beweging dat wel doet. De etnische verschillen nog daar gelaten, want de Arya Samaj bestaat voornamelijk uit Surinaamse Hindostanen, de Krishna-volgelingen zijn gemengd en de sikhs komen vooral uit India.

Maar de basisprincipes van hun geloof brachten de stromingen nog verder bij elkaar. "Wij streven ernaar om de wereld nobel en gelijkwaardig te maken", zegt Soebedar. "De wereld is volgens ons één grote familie", vertelt Chitan. "En we zijn met ons allen samen kinderen van één God", legt Singh uit.

Het lijken allemaal holle frasen, want bijna elk geloof kent zulke wijsheden. De drie voorlieden geven aan dat ze nu met dit project kunnen bewijzen dat het helemaal geen loze opmerkingen zijn. "Pas als we afspreken om eens echt uit te gaan van deze fundamenten, dan is de weg vrij om allerlei vooroordelen en misverstanden uit de weg te ruimen", vertelt Soebedar. "We moeten deze wijsheden niet alleen belijden met de mond, maar het wordt ook tijd dat we actie gaan ondernemen. Daar zijn de andere twee organisaties het gelukkig mee eens."

Ook hebben alle drie organisaties soortgelijke wensen ten behoeve van hun gelovigen die hen nader tot elkaar brengen. Zo willen ze allen een ontmoetingscentrum voor jongeren en ouderen worden. Daarnaast moet er ruimte zijn voor yoga, meditatie, Hindilessen, klassieke Indiase zang, muziek en dans. Daarbij moeten hoogtijdagen als Divali voor alle drie organisaties, Holi voor de hindoes en Vaisakhi voor de sikhs groots kunnen worden gevierd. Daarvoor voorziet het ontwerp van architect Aniel Ramjanam in de gemeenschappelijke ruimten die de tempels aan elkaar verbinden. Als alle schuifdeuren openstaan, kunnen in dat complex zo'n 1500 mensen worden ontvangen.

Ook was er een zuiver pragmatische reden dat de drie partijen bij elkaar zijn gekomen. "Alleen zouden ze geen kans hebben gemaakt. De gemeente heeft ze deze kans gegeven, mits ze het samen zouden doen en het plan professioneel en financieel dekkend zou zijn", zegt PvdA-raadslid en de bedenker van dit project, Rajesh Ramnewash. "Ze weten dat als ze dit plan laten mislukken dat ze dan voor de komende jaren geen kans meer maken op nieuwbouw. De toekomst ziet er goed uit, maar er moet nog veel werk worden verzet."

Geen opmerkingen: