De Sikh gemeenschap in Almere viert jaarlijks de Sikh initiatie tijdens Vaisakhi (het oogstfeest). Honderden Sikhs liepen mee in de Nagar Kirtan optocht die op zeer bijzondere wijze verloopt. Tijdens deze viering staat men stil bij de normen en waarden die de Sikh's hebben meegekregen van hun guru Gobind Singh.
vrijdag 30 april 2010
Vaisakhi optocht in Almere TV coverage on Ned 2
De Sikh gemeenschap in Almere viert jaarlijks de Sikh initiatie tijdens Vaisakhi (het oogstfeest). Honderden Sikhs liepen mee in de Nagar Kirtan optocht die op zeer bijzondere wijze verloopt. Tijdens deze viering staat men stil bij de normen en waarden die de Sikh's hebben meegekregen van hun guru Gobind Singh.
dinsdag 27 april 2010
Sikh processie in Haven
Sikh processie in Haven
- Gepubliceerd op 26 april 2010, 11:53
- http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article6029652.ece/Sikh-processie-in-Haven
ALMERE - Sikhs vanuit heel Nederland kwamen dit weekeinde bijeen in Haven voor de jaarlijkse viering van Vaisakhi. Dit is het ritueel waarbij de eerste Sikhs door een nieuwe manier van dopen, oftewel amrit-ceremonie, binnen het Sikh geloof werden ingewijd. Gekleed in oranje gewaden met oranje tulbanden trokken zij in een optocht door de straten van Haven. De optocht stond in het teken van feest, het geven van informatie, wederzijds begrip, liefde en vrede in de wereld.
maandag 26 april 2010
Vredesoptocht van Sikhs
De optocht staat in het teken van 'feest, informatieverschaffing, wederzijds optimaal begrip, liefde en vrede in de wereld'. Met de optocht wordt ook de internationale dag van de Tulband gevierd die viel op 13 april.
Daaren boven wordt gevierd dat 311 jaar geleden in Punjab (India) op de dag van Vaisakhi (Sikh festival om het oogstseizoen in te luiden) de Khalsa (puur, red.), het Sikh broederschap, werd openbaard. Het Khalsa-concept vertegenwoordigt onder meer gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid, liefde en respect voor elkaar. Omdat de Khalsa wordt gezien als de samenvoeging van barmhartigheid, geloof, vastberadenheid, moed en hoffelijkheid, zien de Khalsa Sikhs deze processie als een optocht voor vrede in de wereld.
5 symbolen van de leeuw
Vaisakhi wordt jaarlijks gevierd met een Nagar Kirtan (processie).Tijdens Vaisakhi werden de eerste Khalsa Sikhs met een nieuwe wijze van doping (amrit-ceremonie) binnen het Khalsa Sikh geloof ingewijd. Zij kregen als middelnaam Singh (leeuw) mee. Aldus initieerde de 10de Sikh Goeroe de Panj Piaré (de 5 uitverkorenen, de eerste 5 Khalsa) en bracht het uiterlijk in harmonie met een 'goed en nobel karakter'.
De 5 uitverkorenen kregen, na de initiatie, een gedragscode en 5 onderscheidende symbolen van het broederschap mee. Deze 5 symbolen zijn ongeknipte haren (kesh), een houten kam (kanga), een ijzeren armband (kara), specifiek katoen ondergoed (kachera) en een gekromde dolk als symbool dat een Khalsa Sikh verantwoordelijk is voor de vrede van anderen.
De Khalsa Sikh goeroes schaften met de oprichting van het Khalsa broederschap de priesters en intermediairs af en maakten de gewone man en vrouw tot ambassadeurs van de Sikh manier van leven. Zij deden daarmee afstand van alle vormen van ongelijkheid, vooroordelen en discriminatie en onderscheidden zich daardoor van bijvoorbeeld het Hindoe geloof met zijn kaste-systeem.
maandag 19 april 2010
Persbericht : Vaisakhi viering van de Nederlandse Sikh gemeenschap op Zondag 25 April 2010 te Almere
Persbericht : Vaisakhi viering van de Nederlandse Sikh gemeenschap op Zondag 25 April 2010 te Almere *
Voor spoedige uitgave,
Almere, 15 april 2010
Op zondag 25 April van 11.00 tot 16.00 uur trekt er een oranje vredes processie door de straten van Almere-Haven.
Deze processie wordt 'Nagar Kirtan' genoemd wat letterlijk 'Stads Lofzang' betekend en staat in het teken van vrede, harmonie en eenheid van de mensheid.
Het zijn de Sikhs die jaarlijks het ontstaan van Sikh initiatie vieren.
De eerste initiatie of doop vond plaats in de Punjab - Noord India - tijdens het oogstfeest - Vaisakhi - van 1699.
Het was hier dat de 10e sikh goeroe, Gobind Singh, de eerste vijf sikhs doopte en vervolgens zichzelf door hun liet dopen.
Aan het hoofd van de tocht lopen 5 mensen in traditionele oranje kledij. Zij symboliseren de eerste vijf sikhs die gedoopt zijn. De zwaarden die ze met zich meedragen symboliseren Gods macht. De stoet wordt afgesloten door een praalwagen waarop zich het heilige sikh geschrift bevind. Dit wordt gezien als de eeuwige levende goeroe voor de sikhs.
In Nederland wonen ongeveer 12.000 sikhs, op die dag verwachten we ongeveer 1.000 mensen.
Tijdens de tocht wordt door de deelnemers gezongen en er worden snacks, fruit en drankjes uitgedeeld.
Iedereen is, ongeacht zijn of haar geloof, uitgenodigd om aan de tocht deel te nemen of om te komen kijken en luisteren.
We hopen veel nieuwgierige reacties te krijgen en zo iets over sikhs en sikhisme te kunnen vertellen.
*De route is*: Brongouw 57 (sikh tempel) - Keiwierde - Oldewierde - Zandwierde - Strandweg - Sluiskade - Sluis - Schoolstraat - Stadswerf - Parkwerf - Markenlaan - Brugmark - Noordmark - De Paal - Overgouw - Brongouw 57 (Gurdwara Sikh Sangag Sahib)
*Adres Gebedsplaats:* Gurudwara Sikh Sangat Sahib Brongouw 57, 1352 EG, Almere Haven.
Het sikhisme is een monotheistisch geloof. Het is ontstaan in het jaar 1500 met goeroe Nanak, de eerste sikh goeroe.
De 10 sikh goeroes hebben het geloof in de twee eeuwen daarna uitgebouwd en vormgegeven.
Sikhisme benadrukt gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid en liefde en respect voor elkaar.
Volgens de sikhs zijn alle mensen voor God gelijk. Ze discrimineren daarom niet naar afkomst, geloof, ras, status of geslacht.
Ook kent het sikhisme geen priesters of andere intermediars, de gewone sikh man en vrouw zijn ambassadeurs van hun geloof.
Sikhs hebben veel respect voor andere geloven. Het is belangrijker om als goed mens te leven of dit nu als hindoe, moslim, christen, jood of sikh is, dat maakt niet uit.
Hoewel het sikhisme een uiterst vredelievend en tolerant geloof is heeft het zich door de eeuwen heen vaak moeten verdedigen tegen vervolging, onderdrukking en discriminatie. Tot op de dag van vandaag is trekt hun tulband vaak negatieve aandacht.
Media contactpersoon:
Vikram Pal Singh Tel. 0622157488
Jagdish Singh Tel. 0645310214.
Sikh Society, Netherlands
Website : WWW.SIKHS.NL <http://www.sikhs.nl/>
Email : SikhsInHolland@gmail.com
Adres:
Postbus 1257,
5602 BG Eindhoven,
Netherlands
--
Sikh Society Netherlands is een onpartijdige, a-politieke human development groep die nauw samenwerkt met de Gurudwara's (Sikh gebedshuizen) en andere organisaties in Nederland aangaande onderwerpen die van belang zijn voor de Sikh gemeenschap en andere minderheden, en ter bevordering van die belangen. Verder richt Sikh Society Netherlands zich op aspecten op het gebied van de ontwikkeling en het welzijn van de gehele mensheid.
donderdag 8 april 2010
Leerlingen proeven van Sikh-cultuur
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=IP2OI4UT&subsection=104
Leerlingen proeven van Sikh-cultuur
- woensdag 07 april 2010
Sikhs uit de hele omgeving komen er dagelijks samen. Bij plechtigheden loopt de tempel vol. Ook de leerlingen leren iets over de rites. Om het bezoek af te sluiten krijgen de jongeren thee en een Indische schotel. De indringende geur van gekruid Indisch voedsel is overigens in het hele gebouw aanwezig. 'We zien veel Sikhs in de stad, maar we zien en horen hier zaken die we niet vermoedden. De hoofddoek verraste ons nog het meest. Zo'n bezoek is een openbaring', zei een leerling.
De kennismaking met de Sikh-gemeenschap is onderdeel van een gloednieuw project over diversiteit en verdraagzaamheid, voor leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs in Sint-Truiden en omstreken. Hapje Sint-Truiden is de naam van het initiatief. 'De bedoeling is dat leerlingen een hapje proeven van enkele andere culturen, die permanent aanwezig zijn in Sint-Truiden. Het gaat om Marokkanen, Nepalezen, Sikhs en de Ahmadiyya-moslims van Pakistan', zegt burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A).
'Hapje Sint-Truiden' is een samenwerking tussen Djapo Limburg, de lokale integratiedienst van Sint-Truiden, vier allochtone gemeenschappen en tal van lokale organisaties. Het resultaat is een kleurrijk educatief pakket waar beleving en ontmoeting centraal staan. Het project daagt leerlingen en leerkrachten uit om zelf op tocht te gaan en hun ervaringen op een creatieve manier met anderen te delen.
De actie in de scholen wordt op diverse plaatsen in de stad ondersteund met zestien rode spandoeken. Die tekening toont de Truiense diversiteit in al haar aspecten. 'Groot, klein, vrouw, man, dik, dun, blond en bruin, in jeans en rok, met tulband of doek, allemaal zijn het Truienaars', luidt de boodschap.
maandag 5 april 2010
Sikhs Regain Right To Wear Turbans In U.S. Army
Sikhs Regain Right To Wear Turbans In U.S. Army
U.S. Army Capt. Tejdeep Singh Rattan is making history.
This week, Rattan, who is an American Sikh, completed his nine-week basic officer training course at Fort Sam Houston in San Antonio — making him the first American Sikh officer in the U.S. Army in more than 25 years.
While Sikhs used to serve in the Army while observing their religion's requirements for wearing turbans and not shaving their hair and beards, the Army eliminated the exemption in 1984.
Until now. After much advocacy from the Sikh community, the Army relented for Rattan and for a fellow Sikh who will be trained as a medic this summer.
"It was definitely a very humbling experience," Rattan tells NPR's Robert Siegel. "I have a lot of responsibilities on my shoulder. Not even as a soldier, but as a Sikh."
Rattan wears a fatigue-colored turban, and when he needs to wear a helmet, he puts on a mini-turban underneath it. He says he's gotten a positive response from other officers in training.
"They've been obviously very curious because they have not seen any Sikhs serving in the military," he says. "A lot of questions have been asked, and I definitely have a good opportunity to explain myself — to educate my fellow soldiers. They're more than willing to listen to me, and they're very supportive. ... So, I'm very proud."
Rattan was born in India, came to New York as a teenager and studied engineering and then dentistry. He says it has always been his dream to be in the military.
"The reason I wanted to do it was I was educated here, I made friends here, I have my life here," Rattan says. "You can always pay back a little bit. The way you can pay is to serve."
For Rattan, it was more than simply getting the recognition for being a Sikh.
"It gave me the opportunity to be who I was: a saint-soldier," he says. "I'm an American soldier now."