donderdag 3 december 2009

School of tulband?!

School of tulband?! PDF Afdrukken E-mailadres
http://www.internationaalcomite.be/icjo/index.php/nl/persberichten/100-school-of-tulband.html 
Geschreven door Webmaster   
vrijdag, 27 november 2009 10:23

sikhsHet algemeen hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs en in heel wat scholen van het katholiek onderwijs treft niet alleen de moslimmeisjes, maar ook andere gelovigen groepen, zoals de Sikhs uit India. Daarom nodigt de Sikh-gemeenschap vertegenwoordigers van het secundair en basisonderwijs en politici uit tot een gesprek op woensdag 2 december om 20.00 uur in het Cultuurcentrum van Sint-Truiden. De ouders maken zich zorgen over de onderwijskansen en de toekomst van hun kinderen.

In het Sikhisme is het dragen van een tulband voor mannen verplicht en ook vrouwen dragen een hoofdbedekking. De discussie over het al dan niet toelaten van de hoofddoek in de scholen maakt de Sikh-gemeenschap al een tijdje ongerust over de toekomst van hun kinderen. Ze zijn zich goed bewust van het belang van het onderwijs in een volwaardige integratie en ze willen hun kinderen daarbij alle kansen geven. Maar betekent integratie ook dat ze hun (culturele en religieuze) identiteit moeten opgeven om tot volwaardige burgers uit te groeien?

"Waarom kan onze samenleving niet een tuin met verschillende bloemen zijn?", vroeg Karmjit Singh op een vergadering.

Een aantal geëngageerde ouders en bestuursleden van vzw Guru Nanak Sikh Society zocht in het begin van het jaar partners om het gesprek aan te gaan. Ze klopten op de deur van het Internationaal Comité, KMS, PRIC Limburg, Vluchtelingen Platform Limburg, Integratiedienst Sint-Truiden.

De Guru Nanak Sikh Society vzw is een lidorganisatie van het Internationaal Comité vzw. Het IC is een federatie van en door verenigingen van etnisch-culturele minderheden. De organisatie overkoepelt meer dan 200 verenigingen van zeer diverse afkomst, nationaliteit, etnie en geloof in heel Vlaanderen en Brussel.

Geen opmerkingen: