vrijdag 5 september 2008

GEMISTE SCHOOLSTART VOOR KINDEREN VAN HONGERENDE ASIELZOEKERS

GEMISTE SCHOOLSTART VOOR KINDEREN VAN HONGERENDE ASIELZOEKERS

BRUSSEL, 3 september 2008 (IPS) - Sinds zaterdag 23 augustus bezetten 117 Afghaanse en Iraakse vluchtelingen een gebouw in de Brusselse gemeente Sint-Joost. De kinderen van de vluchtelingen staan voor een lastige keuze: naar school gaan of bij hun ouders blijven die sinds tien dagen in hongerstaking zijn.

http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=22335&cHash=74954536aa

"De kleine Pavendicor komt sinds twee dagen niet naar school", zegt Jean Geauthier, leraar Frans aan de Campus St-Jean in Molenbeek. "Ik ben gekomen om te onderhandelen met haar vader, die in hongerstaking is, zodat hij haar kan overtuigen om terug naar school te gaan. Het is niet gemakkelijk."

Geauthier werkte in 2002 voor Handicap International in Kandahar en is vertrouwd met de veiligheidsproblemen in Afghanistan. Nu probeert hij in zijn nieuwe functie bij het Brusselse onderwijs alle kinderen ertoe aan te moedigen om naar school te komen en Frans te leren.

"Ik weet dat school belangrijk is, maar mijn ouders hebben al tien dagen niets gegeten", zegt de dertienjarige Parvan. Zij is de grote zus van de familie en vertaalt voor haar vader het Engels van haar Brusselse leraar in het Dari, de Afghaanse variant van het Perzisch. "Ik kan mijn ouders niet achterlaten om naar school te gaan. We hebben er met de andere kinderen over gepraat en niemand wil zijn ouders achterlaten. Ik weet niet hoelang ze niet zullen eten en wat ze precies willen van Belgiƫ, maar intussen weiger ik naar school te gaan."

Parvan kwam vijftien maanden geleden aan in Belgiƫ en vertelt in het Frans dat ze hier voor het eerst de school heeft ontdekt. In Afghanistan was het te onveilig om op straat te komen. Net als de meeste hongerende Afghanen is ze afkomstig uit de Sikhgemeenschap, die zegt het slachtoffer te zijn van vervolging door Afghaanse moslims.

"De moslimfundamentalisten dwingen ons ons te bekeren of Afghanistan te verlaten. Ze vinden dat we geen Afghanen zijn. We zijn dat wel, alleen belijden we het sikhisme", zegt Hasan Tabibi uit Mazar-e-Sharif.

Geen opmerkingen: